Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Tökös gibenyica
Receptek » Sütemények
A Délvidék egyik kedvelt csemegéje. Hívják gibenyicának és gabanyicának is.
Betyárleves bakonyi módra
Receptek » Levesek
hozzávalók 4 főre 40 dkg sertéscomb 10 dkg füstölt szalonna 20 dkg gomba 20 dkg leveszöldség 15 dkg vöröshagyma 3 dl tejföl 2 ek liszt 1 ek fűszerpaprika 1 csokor kapor 1 db paradicsom só, bors kevés olaj   elkészítése A hagymát felkockázzuk. A húst megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk.
Pálinka elnevezései
Italok » Pálinkák
A pálinka elnevezései: három emberes pálinka – (két ember lefogja a harmadik a szájába tölti); ákovita – az élet vize – az aqua vitae latin kifejezésből; baracilin – barackpálinka (mint gyógyszer); bugyi – a XIX.
Karácsonyi étkezés
Ünnepek » Karácsony
Karácsony böjtje A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok. Mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.
Italajánló - Milyen ételhez milyen bort...
Italok » Borok
Érdekes kérdés, hogy milyen ételekhez, milyen borokat ajánljunk. A bor meg tudja adni azt a különleges ízt, bukét, ami kiegészítheti, és tökéletessé teheti a felkínált ételünket. Borivásnál lehetőleg a könnyű boroktól haladjunk a tüzesebb borok felé, a világosabb színűtől a sötétebb, szárazabbtól az édesebb , a fiatalabbtól az idősebb évjáratú felé.
Kukoricadara
» Gabonák
Hagyományos magyar kásaételek alapanyaga, különösen az Észak-alföldön, ahol még ma is sokan fogyasztják. A kukoricaőrlemények színét a kukoricafajta sárga magbelsőjének színe határozza meg. A finom szemcsés kukoricaliszt világosabb, a nagy szemcsés dara, illetve kásadara sötétebb sárgás árnyalatú. Az őrlemények csírarészektől, héjrészektől mentesek.
A bor szó jelentése
Italok » Borok
A magyarság azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a bor szót a latinból (vinum) vette át: win, wine, vin, vino, vina. A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Az első leírt magyar szó a bor! Meglepő módon a kínaiak írták le először.
Bakonyi betyárleves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csusza tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből. (a liszt mennyisége a tészta állagától függ) Elkészítése: A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük.
A Tokaji szőlőfajták
Italok » Borok
A tokaji szőlőművelés A filoxéravészt megelőzően a kopaszmetszéses fejművelés volt jellemző a borvidéken. Ma az alacsony-kordon, kis sortávolsággal terjedt el. Ennek előnye a talajról visszaverődő fénysugarak és a hő kedvezőbb hasznosíthatósága. Mindazonáltal fontos figyelemmel lenni arra, hogy ne legyen túl alacsony a kordon, mert ez a hosszú fürtök talajra fekvését eredményezné.
Komlóleves
Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet Elkészítése: A komlót több vízben megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.

1841 cikk | 8 / 185 oldal