Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Füstölt pirospaprika
» Fűszerek
A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a "Pimentón de la Vera", a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas. Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.
Csontritkulásra mák!
Gyógynövények » Gyógyreceptúrák
Hát ezt jó tudni a mákról!!!   Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Fűszerpaprika-őrlemény
» Fűszerek
A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por. A magyar ételek jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják. Világhírűvé vált a magyar kalocsai és szegedi fűszerpaprika-őrlemény.
Kalotaszegi savanyúleves
Hozzávalók 4-5 főre: 50 dkg sertéscomb, 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, tárkonyecet, 1 csokor petrezselyem levél, só, bors, ecet vagy citromlé   Elkészítése: a húst 2 liter hideg, sós vízben feltesszük főni. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított répaféléket meg a vöröshagymát, majd a levest fedő alatt, lassú tűzön főzzük.
Levendula szörp
Befőzés » Szörpök
Kerti partira vodkával, szódával felnyomva, jégkockával ajánlom. Hozzávalók: 6 bögre cukor 6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva 2 bögre víz 2 bögre levendulavirág Elkészítése: A cukrot, a citromhéjat (vigyázzatok, a fehér része ne kerüljön bele) a citromlevet és a vizet egy lábasban felforraltam.
Sáfrányos szeklice
» Fűszerek
A fűszert a növény virágából kicsipegetett szirmok adják. Lángvörös, gyenge illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. Ősidők óta használják ételek színezésére és a sáfrány helyettesítésére. Nevezik még vadsáfránynak, pórsáfránynak és festővirágnak is. Sárga festékanyaga vízben, a vörös zsírban oldódik.(Carthamus tinctorius)
Esterházy tokány
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 50 dkg marhabélszín (vagy pulykamell filé), A páchoz: mustár, babérlevél, őrölt bors, olaj, Valamint: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál liszt vagy keményítő, só, őrölt bors, Elkészítése: A húst 3-4 nappal az elkészítése előtt érdemes bepácolni.
Aprópecsenye körösi módra
Receptek » Főételek
  Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé (ketchup vagy 2 evőkanál paradicsompüré és 1,5 dl víz), 1 dl tejszín, kicsi zellergumó (vagy 1 evőkanál szárított zellerlevél), kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só. A húst megmossuk, letörölgetjük, majd kis kockákra vágjuk.
Reszelt alma télire Amanda módra
Befőzés » Gyümölcsbefőttek
Téli almából szokás készíteni, gondolom, ismered. Ennek hiányában nem érett más fajtából készítem. Elkészítése: Meghámozom, lereszelem - a nagy lyukú reszelőn - tálba teszem, meglocsolom citromlével. 1 db 2 l-es üvegre számítva, hozzákeverek 2 késhegynyi szalicilt (nekünk is ez vált be), összekeverem. Letakarva másnapig áll a tálban, néhányszor közben átforgatom.
Sacher torta
Hozzávalók A piskótához: 130 g vaj 110 g porcukor 6 db tojássárgája 130 g búzaliszt 130 g csokoládé - ét (53%-os) 6 db tojásfehérje A bevonóhoz: 50 ml víz 110 g porcukor 150 g csokoládé - ét (53%-os) 60 g vaj 5 ml ecet (10%-os) A töltéshez: 200 g baracklekvár Elkészítés 1.

1841 cikk | 13 / 185 oldal