Utolsó megjegyzések

Őzpörkölt
Receptek » Szabadban készíthető ételek
Hozzávalók: 1,5 kg őzhús 2 nagy fej vöröshagyma 15 dkg füstölt szalonna 3 dl vörösbor 3 dkg fűszerpaprika 2-3 db zöldpaprika 3 db paradicsom csípős paprika só bors ízlés szerint Piros Arany Elkészítése: A megmosott húst kockára vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük.
Gyarmati György
hétfő, 2024. január 22. 01:45
1 . Ez is finom lehet!
Harcsapörkölt túrós csuszával
Receptek » Szabadban készíthető ételek
Hozzávalók (kb. 10 személyre): kb.
Gyarmati György
hétfő, 2024. január 22. 01:43
1 . Ez pont olyan finom lehet, mint amilyet az én volt kedves barátom Balogh János főzött Orosházán!
Csukapörkölt
Receptek » Szabadban készíthető ételek
Hozzávalók: 1-1,5 kg csuka 15 dkg füstölt szalonna 3 fej vöröshagyma 2 zöldpaprika 1 paradicsom fokhagyma só fűszerpaprika cseresznyepaprika vörösbor Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. Alapléhez tegyük fel a filézésnél keletkezett aprólékot.
Gyarmati György
hétfő, 2024. január 22. 01:40
1 . Már csak a halat kell kifogni hozzá!
Csokoládés semifreddo (sütés nélkül)
Receptek » Sütemények
Igazi nyári desszert, csokis és nagyon finom! Hozzávalók 3 db tojás 2 dl tej 7 dkg cukor 1 csipet só 25 dkg mascarpone kevés tejföl 1 ek házi vanília kivonat (alkoholos) (méz) étcsokoládé holland kakaópor a díszítéshez Elkészítés Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval.
Rizs kúra
Gyógynövények » Egykomponensű kúrák
Fõzzünk meg 30 dg barnarizst a megszokott módon, só nélkül, majd ezt a napi mennyiséget osszuk el több étkezésre arányosan. Ezt a kúrát alkalmazhatjuk hetente egy napon. Hatása: elsõsorban a vérkeringés javítása, a magas vérnyomás szabályozása.
Tárkony
Gyógynövények » Fűszernövények
Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacska-ringós gyökerére utal. A "sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták. Felhasználható: borsó-, bablevesekbe, zöldbab-, borsó-, krumplifõzelékbe, salátaöntetekbe, paradicsom-, uborka-, káposztasalátába, ecetes savanyúságokban.
Araczki András
szerda, 2014. május 14. 19:02
2 . A tárkony az egyik legzamatosabb, bár kevésbé használatos fűszerünk. Egy átlag háztartásban nagyjából tárkonyos krumplileveshez vagy –főzelékhez, esetleg csirkeragú leveshez szoktuk használni. Pedig felhasználási módja és egészségre gyakorolt jótékony hatása igencsak számottevő.

Fogyasszunk minél több friss tárkonyt, hiszen szezonja van, szépen zöldellnek a tavaly elültetett bokrok. Ha túl sok van belőle, tegyük el ecetesen télire, hiszen így is kiváló ízesítő.

Ha fáj a fogunk, rágjunk el egy kevés friss tárkony levelet, erős illóolajával hamar elmulasztja a fájdalmat. Hatásosabb, hogyha az összerágott pépes tárkonyt a fájós fogon hagyjuk állni egy darabig. Alkalmazhatjuk enyhe nyugtatószerként, emésztés serkentőként, de enyhébb szívproblémák esetén is hatásos lehet.

A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat semlegesíthetjük rendszeresen fogyasztott tárkonyteával. De enyhíthetjük a menstruációs görcsöket, vagy akár álmatlanság, kimerültség esetén is igencsak hatékony.

A tárkonyteát könnyű elkészíteni: tegyünk egy fél maréknyi levelet egy edénybe, majd öntsünk rá forrásban levő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz-tizenöt percet, majd igyunk belőle napi egy-két csészével.

Emésztés segítésére vagy hasmenés ellen készítsük el a következő igencsak hatásos szert: egy befőttes üvegbe tegyünk egy marék szárított tárkonyt, majd öntsünk rá almaecetet. Keverjük össze, hagyjuk egy-két napot állni, majd minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanállal.

Ha hosszabb ideje makacsul visszatérő csuklással küzdünk, rágjunk friss tárkonylevet addig, amíg a probléma meg nem szűnik.

Forrás:twice.hu/eletmod/sokoldalu-izletes-es-egeszseges-tarkony
Oregano, másnéven szurokfű
Gyógynövények » Fűszernövények
Az oregánó - azaz a SZUROKFŰ!!! Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.
Borókabogyó
Gyógynövények » Fűszernövények
Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztõ, vesekõ- és epekõoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthetõ. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentõként alkalmazható.
Burgonyafasírt sajttal és brokkolival
Receptek » Vegetáriánus
Hozzávalók: Fél kiló áttört főtt krumpli (vagy ugyanilyen mennyiségű krumplipehelyből készített püré) 20 dkg reszelt sajt (lehet többféle is) 2 egész tojás só csipetnyi reszelt szerecsendió két nagyobb gerezd fokhagyma 20 dkg brokkoli zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a kisütéshez. Elkészítés: A brokkolit megtisztítva, rózsáira szedve forrásban levő sós vízbe dobjuk.
Páles Éva Judith
csütörtök, 2016. február 11. 09:02
1 . Köszönöm, fincsi, ízletes - Jó étvágyat hozzá!
Balogh Edit Éva
péntek, 2021. december 24. 13:43
2 . Köszönöm a receptet, nagyon finom! :)
Vegetáriánus töltött káposzta
Ünnepek » Karácsony
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 10 darab káposzta levél 5 evõkanál szójagranulátum 5 evõkanál zabpehely, 3 tojás, 2 gulyásleves kocka, 1 zöldségleves kocka, 1-2 füstölt ízű kocka piros paprika bors só, 1 mokkás kanál csípõs pirosarany, 1 nagy fej hagyma, olaj, ízlés szerint friss oregánó, petrezselyem, zöld bazsalikom levél apróra vágva, kb.
Balogh Edit Éva
péntek, 2021. december 24. 13:42
1 . Köszönöm a receptet, kipróbálom! :)
Tűzoltó szelet
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt 1 kk sütőpor 1cs vaníliás cukor 8 dkg porcukor 8 dkg margarin 1 tojás Krémhez: 1 üveg magozott meggy 2 cs vaníliás pudingpor 2 ek cukor csipet fahéj víz A morzsához: 10 dkg porcukor 10 dkg liszt 6 dkg margarin 1 kk őrölt fahéj Tetejére: 4 dl tejszínhab     Elkészítése: A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, 25*20 cm-es, zsíro...
hétfő, 2017. október 9. 09:12
7 . Feltétlen ki fogom próbálni, jól néz ki elsőre :D
Balogh Edit Éva
péntek, 2021. december 24. 13:40
8 . Nagyon jól néz ki ez a süti, biztos ki fogom próbálni :)
Immunerősítés csak természetesen
Gyógynövények » Gyógyreceptúrák
A brokkoli már jól ismert a táplálkozástudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel.
péntek, 2012. október 12. 16:40
2 . Levesnek megfőzve a többi zöldségekkel együtt nagyon finom, tele a sok vitaminnal erősíti a szervezetet.
üdv: Heszlerné
Páles Éva Judith
szombat, 2021. február 20. 19:27
3 . Köszönöm Kedvencek közzé tartozik! // örültem a feltett hasznos cikknek!
Pacalpörkölt
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 1,5 kg pacal, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, 2 közepes zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál zellerzöld, őrölt köménymag, majoránna, só. A pacalt jól megmossuk, a sötét és hibás részeket kivágjuk, majd bő vízben feltesszük főni. Főzés közben a habját folyamatosan leszedjük.
péntek, 2020. augusztus 14. 12:44
1 . Nekem az igazi, pacalpörkölt körömmel! Hogy ragadna össze a szám!
A masszázs, mint alternatív gyógymód ( története, hatásai)
A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.
Lorincz Klara
vasárnap, 2015. november 29. 07:05
8 . Nálam nagyon bevált a masszázs, mint gyógymód! sajnos nalunkfele még nem alkalmazzák annyira az emberek..
hétfő, 2019. november 25. 15:03
9 . nagyon jo
Győri likőrök
Italok » Különleges magyar likőrök
A Győri Likőrgyár Zrt. és termékei. Valaha fél Magyarország ezeket a nedüket kóstolgatta. Története tanulságos az elmúlt 20 év eseményeinek sodrában. Cégünk jogelődjét 1884-ben a Lloyd Kereskedelmi Egylet alapította Győrben. Alapításától napjainkig szeszipari termékek előállításával, valamint kereskedelmével foglalkozott. Története során többször került állami és magántulajdonba.
Bőhmné Klaudia
szerda, 2019. augusztus 21. 19:01
1 . Én csak most láttam ezt a cikkecskét! Ezeknek a likőröknek a "
lelke", a legtöbb kifejlesztője az én Édesapám Dr Uresch Ferenc volt.:
)
Romankovics Eva
csütörtök, 2019. november 7. 12:01
2 . Megnéztem a cikkben található képeket, szüleim lakásában hosszú évekig megvolt a napoleonos üveg a szekrény tetején :)
Rizskoch (rizsfelfújt, rizskók)
Hozzávalók: 1 l tej 1 csésze rizs 4 egész tojás 4-5 evőkanál kristálycukor vaníliás cukor reszelt citromhéj 1 csipet só Elkészítés: A rizst kevés (1-2 deci) vízben párolni kezdem, mikor elkezd duzzadni, hozzáadom a tejet és a sót, tejberizst főzök belőle. (Nem baj, ha nem főtt teljesen puhára a rizs, mert állás közben felszívja a tejet és megpuhul). Hűlni hagyom.
Szabó Erika
szombat, 2014. február 22. 20:31
8 . Picit megvariáltam ma ezt a finomságot és nagyon finom lett így is .
Ajánlom tiszta szívvel tejérzékenyeknek .
Kókusz tejjel és mandula tejjel fele- fele arányban .
Cukor helyett pedig aszalt sárgabarackot és datolyát tettem bele apró kockákra vágva , erythritollal kipótolva hogy kellően édes legyen .
Mostanában nem teszek semmibe citrom héjat , mert kezelik és hiába mossuk meg nem elég , ha lehet kapni kezeletlent akkor veszek citromot és frissen lereszelem a héját majd beteszem pici zacskókba a fagyasztóba , onnan használom .
Az aszalt gyümölcsöket is kezelik fényesítő anyaggal így ezeket is bio webshopokból rendelem .
Simon Magdolna
vasárnap, 2018. október 28. 19:08
9 . Megsütöttem. imádom!
A kovászos kenyér titka
Receptek » Kenyerek, péksütemények
Kovász készítés    Kovászt többféle képen is lehet készíteni Egyszer van a gyors kovász, vagy hamis kovász amit az előző cikkemben is írtam. Ekkor az élesztős vízre szórok lisztet és együtt hagyom felfutni az egészet. Ennek a kovásznak nincs olyan íze, mint az igazi kovásznak, a lényege abban van, hogy segíti az élesztő hatását.
hétfő, 2017. október 9. 09:16
14 . A legjobb kenyér a kovászos ;)
Ruzicka Attila
szerda, 2018. július 11. 18:17
15 . Sziasztok!
Érdekesnek találtam a kovász recepteket. kicsit csodálkoztam ,hogy cukrot ,kefirt vagy krumplit is lehet hozzá tenni. Évek óta nevelgetek kovászt de semmi más nem kellet hozzá mint liszt és víz. A teljes kiőrlésű rozs lisztet megszitálom és ami a szitában maradt a sötétebb darabosabb lisztrészt használom előszór ezt teszem befőttes üvegbe erre öntök langyos szűrt vizet és naponta kap egy kanállal a teljes kiörülés rozslisztből (ekkor már nem szitálom) és szűrt vizet. Ha nincs aktív szűrő kéznél állott vagy forralt lehűlt víz is jó mert a klór lassítja vagy meg állíthatja a szaporítást.
Citromos grízes édesség
Receptek » Sütemények
Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg vaj 50 dkg búzadara 2 citrom leve és reszelt héja 2 pohár natúr joghurt 4 egész tojás 20 dkg cukor 1 csomag sütőpor Az öntethez: 1 citrom leve 15 dkg cukor 1,5 dl víz A tetejére: 1 csomag vaníliás pudingpor 0,5 dl tej Elkészítése: A búzadara és a sütőpor kivételével a tészta hozzával...
vasárnap, 2018. március 25. 19:07
1 . A pontosság kedvéért: a két pohár natúr joghurt alatt kisebb kiszerelést értesz, igaz?
Füstölt pirospaprika
» Fűszerek
A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a "Pimentón de la Vera", a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas. Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.
Aknai Anna
szerda, 2018. február 21. 17:55
1 . Sosem hallottam róla,de nagyon pikáns lehet..:)
Gazdag Péter
vasárnap, 2018. március 4. 10:00
2 . Rendszeresen használom mindkét fajtát. Rendkívül karakteres íze van.
Komlóleves
Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet Elkészítése: A komlót több vízben megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.
Csiki Zoltán
péntek, 2018. január 5. 21:28
1 . fain