Magyar konyha - Gyógynövények

   

Búzavirág
Erdők-mezők kincsei
Szántóföldeken él, nemesített példányait kertekben találhatjuk. A virágok enyhén antibiotikus és frissítõ hatásúak. Fõzetük jótékonyan hat a bõrre, a hajra és a fáradt szemre. Borogatásukkal kötõhártyagyulladást, keléseket kezelnek. Teájuk serkenti az emésztést, enyhíti a reumás fájdalmakat, görcsoldó és erõsítõ teakeverékekhez adják.
Cickafark
Erdők-mezők kincsei
Levele apróra vágva enyhén csípõs, kesernyés ízû, salátákba, mártáshoz ajánljuk. Teája gyulladásgátló, emésztési zavarokra jó, görcsoldó, epe- és májmûködést elõsegítõ, menstruációs zavarokat megszüntetõ, vérnyomáscsökkentõ. Visszértágulás, gyomor- és bélhurut, valamint prosztatabántalmak ellen is ajánlják.
Csabaíre vérfű
Erdők-mezők kincsei
(sanguisorba minor - kis vérfű) A sok C-vitamint tartalmazó, enyhén uborkaízû friss levelek javítják az emésztést, ezért saláták, saj-tok, levesek, salátaöntetek, frissítõk ízesítésére használják. Teájuk élénkítõ, enyhén vizelethajtó, véd a fogszuvasodástól. A növény latin neve a növény sebgyógyító és belsõ vérzést csillapító hatására utal. Leveleit vörösborban főzik. 2 gr.
Császárgomba
Erdők-mezők kincsei
  Császárgomba Amanita caesarea Népies néven: Császárgalóca, Tojásgomba   Melegkedvelő faj, Európában főleg az Alpoktól délre eső területeken él. Magyarország egyes vidékein is jól ismert. Már a rómaiak is ismerték, és kedvelték, erre emlékeztet Cézár neve a gomba latin elnevezésében.
Cserepes gereben
Erdők-mezők kincsei
Cserepes gereben Sarcodon imbricatus     Nyár végi, őszi gomba. Fenyő és lomberdőben egyaránt előfordul. Rendszerint csoportosan terem, főleg fenyőerdők talaján, kizárólag ősszel. Kalapja átmérője a kifejlett példányoknál átlagosan 10–15 cm., találtak viszont már 30 cm átmérőjű kalappal rendelkező egyedet is.
Ebszőlő csucsor (++)
Erdők-mezők kincsei
Az ebszőlő csucsor évelő növény, fásodó gyökerekkel. Szára elágazó, elfekvő vagy felkúszó, alul kissé fásodó. Levelei szórt állásúak, lándzsa alakúak vagy megnyúlt tojásdadok, kihegyesedő csúccsal. A levelek válla sokszor két oldalkaréjra tagolt. A virágok ötszirmúak, a szirmok lilásak, visszahajlók, az aranysárga porzók szorosan körülfogják a bibét.
Édesgyökér
Erdők-mezők kincsei
Alkalmazható a légzőszervi megbetegedések gyógyításában, mivel hatóanyaga a légzőszerveket megtámadó vírusokkal szemben hatásos, így csillapítja a köhögést, torokfájást és fellazítja a légutak nyálkahártyájára tapadt váladékot. Hatékonyan csökkenti a májgyulladást (hepatitist) és segíti a betegséget kiváltó vírus elpusztítását.
Életfa (+++)
Erdők-mezők kincsei
A tuja vagy köznapi nevén az Életfa igen változatos örökzöld típus. Szinte minden kert meghatározó eleme. Örökzöld növényként mind télen, mind nyáron üde színfoltja a kertnek. Alakját tekintve találunk oszlopos, kúp, gömb, magastörzsű változatokat. Növekedési erélyét nézve, vannak normál iramban fejlődő tuják, lassan növekvő tuják, gyorsan növekvő tuják.
Erdei szamóca
Erdők-mezők kincsei
A vasban és káliumban gazdag, zamatos gyümölcsbõl lekvár készülhet. Értékes táplálék vérsze-génységben, cukorbetegségben, köszvényben szenvedõknek, de vese- és májbetegek is fogyaszt-hatják. Itala lázcsillapító hatású. A friss gyümölcs eltávolítja a fogköveket, hûsíti a leégett bõrt, halványítja a szeplõket.
Erdei szömörcsög
Erdők-mezők kincsei
Erdei szömörcsög Phallus impudicus   Népi elnevezés: Boszorkány tojás   Fallosz alakja miatt ezt a gombát különböző elnevezésekkel illették, például szemérmetlen szömörcsög, szemtelen szömörcsög. Nyáron és ősszel erdőtalajon nő főleg Börzsöny, Diósjenő környékén. Fiatalon olyan, mint egy tojás, "boszorkány tojásnak" is nevezik. Ebben az állapotban még szagtalan és ehető.

341 cikk | 15 / 35 oldal