Császárgomba


Császárgomba

 

Császárgomba

Amanita caesarea

Népies néven: Császárgalóca, Tojásgomba

 

Melegkedvelő faj, Európában főleg az Alpoktól délre eső területeken él. Magyarország egyes vidékein is jól ismert. Már a rómaiak is ismerték, és kedvelték, erre emlékeztet Cézár neve a gomba latin elnevezésében.A savanyú talajú erdőket kedveli, így többnyire tölgyfák alatt vagy szelídgesztenyésekben terem, de nagyobb mennyiségben csak kevés helyen található meg. Júniustól októberig gyűjthető, de Magyarországon egyre ritkábban fordul elő, ezért a kímélendő fajok közé tartozik. Fiatal korban zárt burokban van, ez később felszakad, és kialakul a kalap és a tönk. Kalapja 6-20 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik. Élénk narancssárga, fénylő, sima, széle bordázott. A tönk 8-16 cm hosszú, 1-2cm vastag hengeres, citromsárga vagy aranysárga. Szintén sárga a gallér, és nagy, fehér, elálló bocskorral rendelkezik. Lemezei sűrűn és szabadon állók, szélesek, halvány majd élénk aranysárgák, és élük finoman csipkézett. Húsa puha és sárgásfehér. A kalap bőre alatt narancsszínű, szagtalan, és jóízű.

A galócafélék közül ehető fajok a császárgomba, a szürke és a piruló galóca, mérgezőek a gyilkos galóca, a fehér gyilkos galóca, a légyölő galóca, és a párducgalóca. A császárgombához bárhol hozzá lehet jutni, míg a piruló galóca árusítása - fogyaszthatósága ellenére - nem engedélyezett.

Vásárláskor válasszuk, a sértetlen, friss, kemény kalapú, tönkű példányokat. Konzervként és szárítva hosszan eltartható. Csak a kalapot érdemes fogyasztani, mivel a tönk elég szívós. Használat előtt legalább 20 percig főzzük. Sokféleképpen felhasználható, de leginkább egyes fogások kiegészítőjeként érdemes használni. Az ételt a főzéskor kioldódó sárga szín megfesti, így ezt mindenképpen vegyük számításba.

 

 

Energiatartalom:

35 kcal, 147 kJ/100 gramm

 

Vitaminok, ásványok:

B- és D-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben.

 

      

 

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 3,118 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Csabaíre vérfű Következő cikk: Cserepes gereben


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: