Karacs Teréz (Pest, 1808. április 18. – Békés, 1892. október 7.) pedagógus, író, a nőnevelés egyik úttörője. Apja, Karacs Ferenc rézmetsző és térképész volt, anyja, Takács Éva író, Takács Ádám rákospalotai majd váci lelkész leánya. Házukban gyakran megfordultak a kor szellemi vezetői, például Fáy András, Kazinczy Ferenc, Garay János, Vörösmarty Mihály és Kölcsey Ferenc. Katona József lakott is náluk egy ideig, itt írta meg a Bánk bánt. De gyakori vendég volt házuknál virág Benedek is, aki a

 
kedd, 2015. november 3. 08:59, Nézettség: 761

Golenya Ágnes Az Aranyasszony útja   Mi köze lehet egymáshoz egy titokzatos dél-amerikai barlangrendszernek és egy pánikbeteg budai szépasszony útkeresésének? Az aranykalitkájában fuldokló Éva története nem csak igen megrázó bemutatása az érzelmek viharának, az önmagát kereső nő történetének, de egyben önvizsgálat is minden asszony és lány számára, tükör a férfiaknak.

péntek, 2015. október 30. 19:02, Nézettség: 845

Bálint Sándor ÜNNEPI KALENDÁRIUM NOVEMBER 2. – HALOTTAK NAPJA       Halottak napja, a régiségben olykor lölkök napja, lelkeknek emlékezete,* a küzdő Egyház ünnepélyes megemlékezése a szenvedő Egyházról. Mint mondottuk, a jámborságtörténet különös fejlődése során Mindenszentekből is gyakorlatban Halottak napjának vigíliája lett.

hétfő, 2015. november 2. 16:00
Arany János
Temetőben

A holtak álmai felett
Szépen virúl a kegyelet
E nyúgalom-hazában;
Hűs a berek és zöld a hant:
A hála műve megfogant,
S tovább tenyész magában.

Ki tudja, mily rég lehete
Hogy itt az első csemete
Először hajta lombot!
Azóta hány délceg fa lőn
Fej-oszloppá e sírmezőn -
És hány szív összeomlott!...

1852

péntek, 2015. október 30. 07:28, Nézettség: 821

Lipták Gábor SAJKÁSOK SEREGE A szigligeti öböl partján három kis hegy emelkedik a magasba. Az Óvár csúcsán ks állnak még a nevét adó várfalak maradványai; a völgyet északról a Kamonkő sziklái védik, s a Királynő szoknyája valóban úgy borul a vidékre, mint szép ívű hatalmas rokolya.

kedd, 2015. október 27. 09:47, Nézettség: 2441

Két monda a Tiszáról     Meg volt már teremtve az egész világ, megvoltak a hegyek, völgyek, kisebb és nagyobb folyók, csak még a Tisza állott ottan az Úr zsámolyánál. - Hát teveled mit csináljak, szegény fejeddel? - kérdi az Úristen.

vasárnap, 2015. október 25. 17:07, Nézettség: 712

Dsida Jenő Október   Az erdélyi szüret dicséreteA sors galád napok közé sodort.Nincs semmi, semmi víg szüreti hang itt,a szőlősgazda szomszédjára sandíts a pinceszájra követ kőre hord. Zárt ajtók mögött sír a lezuhant hit.Unott, bús arccal szürcsölik a bort,mely dohos pincék mélyében kiforrtés gyűlöletet száz repedt harang szít.

péntek, 2015. október 23. 07:46, Nézettség: 665

Berg Judit- Polgár Judit   ALMA "Egy különös délután, amelyen egymást érik a váratlan és nyugtalanító események, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerül. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni akarja, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken.

csütörtök, 2015. október 22. 07:49, Nézettség: 883

Áprily LajosŐszi monológ   Hallod? - Megint az ősi jaj:a páncélfényű őszi varjak:a nyár tüzéből perje-raj,amit az őszi szél kavargat.  Látod: ha most elomlanálborzongató magányu réten,s kísérgetőd, a gyors halál,befogná kék szemed sötéten,  itt pásztor nem találna rád,míg hó után a sás kisarjad,csak a fekete szerenád,a páncélfényű őszi varjak.

vasárnap, 2015. október 18. 07:04, Nézettség: 522

  Hírt sem hallok már felőled,Erdős, völgyes szép hazám!Most, hogy távol vagyok tőled,Most szeretlek igazán.

péntek, 2015. október 16. 12:01, Nézettség: 1129

Lotilko szárnyai Élt egyszer egy repülõ ember, úgy hívták, hogy Lotilko. Két szárnya volt, amelyekkel gyakran magasan az erdõ fölött repült, felszállt egészen a fellegekig, sokszor még magasabbra is, és nemegyszer megtörtént, hogy túl messzire repült otthonától. Történt egyszer, hogy megint csak messzire szállt, és közben ráesteledett.– Itt kell töltenem az éjszakát valahol.

kedd, 2015. október 20. 13:49
Gárdonyi Géza
Oda Buda!

A szultán Óbuda alatt táborozott.
Délután öt óra tájban megindult a magyar hódoló küldött.
Elöl egy huszárszázad, utána a főurak között a kis királyfi hat-
lovas, aranyos hintója. A dajka ölében a fehér selyembe öltözött
kis pirospozsgás, térden táncoló királyka. A várkaputól a táborig
a janicsár állott sorfalként.
Bementek a sátorba. Kellemes hűvösség és rózsaillat csapta meg őket.
A gyermek rámosolygott a szultánra, és belemarkolt a szakállába. Erre ő megcsókolta a gyermeket.
A főurak megkönnyebbülten fellélegzek. Hiszen ez nem
a vérengző Szolimán! A tekintete tiszta, mosolygása őszinte. Íme,
a gyermek a turbánon levő ragyogó gyémántcsillaghoz nyúl. Oda-
adja neki játéknak. Aztán a fiaihoz szól:
- Csókoljátok meg a kis magyar királyt!
És a két szultánfi megcsókolja. Mosolyog rá mind a kettő.
A gyermek is visszanevet.
- Örülök, hogy láttam őt – szólt a szultán – vigyétek vissza
a királynénak, és mondjátok meg, hogy atyja leszek apja helyett,
és a kardom őrködni fog rajta és országán.
Valamennyien boldogan lélegzettek. A dajka szinte futva vitte
kifelé a gyermeket.
A nap már leáldozott a budai hegyek mögött, és az égről a felhők
tüze világított alá. A kis királyfival az aranyos hintó újra megindult.
A menetben mozgolódás és zúgás támadt.
Értelmetlen kiáltások hangzottak, mindenki a várra bámult.
Hát lám, ott leng a budai kapun három nagy lófarkas zászló.
A templomban, a tornyokon is.
A kapuban pedig alabárdos török őrség.
- Elveszett Buda! – üvölt egy hang, s tőle, mint az átszálló
széltől az erdő, megborzong a magyar sokaság. És a némaságot méginkább átdermeszti egy müezin éneke, aki a Boldogasszony temploma tornyáról messze szóló hangon énekli:
-- Allah akbár. Assadu anna la iláha ill Alláh.
-- Hogyan történt ez a gazság?
- Ravaszul. Pogány furfanggal. Míg a magyar urak kíséretül-kel lent jártak a táborban, a janicsárság beszállingózott a kapun, mintha az épületeket akarná megnézni. Csak lézengtek, bámultak. De egyre többen. Mikor már minden utca megtelt velük, egy kürtszóra előrántották a fegyverüket, és mindenkit bekergettek a házába.


A video azt mutatja, hogy nem ismerjük történelmünket

vasárnap, 2016. április 17. 16:53
Benedek Elek
A KÉK LILIOM

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még a hármas üveghegyen is túl, kidőlt kemencének bedőlt oldalában - volt egyszer egy öregasszony. Ennek az öregasszonynak a házához télen átal minden este fonóba járt tizenkét leány. A tizenkét leány közül tizenegynek volt már jegybéli mátkája, csak egynek nem, a legeslegszebbnek, akinek Kati volt a neve. No, ez igazán Isten csudája volt, de így volt, ha mondom, úgy láttam, mint ma, ott voltam, amikor beszélték, ott én.
Sokat kesergett, sírt a leány, hogy mindenkinek rendel társat az Isten, csak őneki nem, s nagy bújában, keservében azt találta mondani, hogy az ördögnek is szívesen lenne már a mátkája, csakhogy világ csúfjára pártában ne maradjon.
Ez így annyiban maradt, mondás: mondás, ahogy mondta, el is felejtette, de egy hét sem telt belé, hát amint a fonóba megy, s leül a székére, egy szép, ügyibevaló* legény melléje telepszik, kelleti magát szép szóval, a leánynak megtetszik a legény, a legénynek is a leány, s ott mindjárt elmátkásodtak.
Hát ez így jó volt, ahogy volt, a leány énekelt nagy vígan a többivel, pergett az orsója nagy frissen, s egyszerre csak kiperdült a kezéből. Szól a mátkájának, hogy vegye föl, az le is hajol, a leány is lenéz a földre s hát uramteremtőm, akkor látja, hogy az ő mátkájának lólába van!
Hej, édes Jézusom, szörnyen megijed a leány, elfehéredik a színében, mint a gyócsévirág, de szólani sem tudott, úgy megfogyott a szava, csak kitámolygott a szobából. Utána megy az öregasszony, s kérdi:
- Hát neked, édes leányom, mi nagy bajod esett?
- Jaj, lelkem, öreganyám, ne is kérdezze, lólába van a mátkámnak!
- Bizony ha lólába van - mondta az öregasszony -, akkor ördög a te mátkád. Hanem azért csak várd meg itt az ereszben, hadd kísérjen haza. Mikor a kapuban elbúcsúzik tőled, a fonálnak, amit ma este fontál, a végét kösd a dolmánya gombjára, s amint jó messzire távolodott, menj utána, hogy lássad, tudjad, hol van a szállása.
A leány csakugyan úgy tett, amint az öregasszony tanácsolta: mikor a legény elbúcsúzott, a fonálnál fogva messziről kísérte, végig a falun, ki a mezőre. Jaj, Uram Jézus hol állott meg a legény! Éppen a temető kapuja előtt. S ím, csak mormogott valamit magában, egyszeriben megnyílt a temető kapuja, azon bement, s úgy elnyelte a föld, mintha nem is lett volna.
De majd megszakadt a szíve a leánynak, amikor ezt látta! Nagy sírva-ríva ment haza, nem aludott egész éjszaka, s ahogy pitymallott, ment az öregasszonyhoz.
- Jaj, lelkem, öreganyám, igaza volt kendnek: ördög az én mátkám. A temető földjében vagyon a szállása.
Mondotta az öregasszony:
- No akkor, édes lányom, többet el se jöjj hozzám a fonóba, maradj otthon, jól bezárd a házatoknak ajtaját, ablakát, mert különben elvisz az ördög.
Bezzeg jött az ördög este a fonóba, kérdi, hol a mátkája; mondják: nem látták, nem tudják. Meg sem állott, kiszaladt, s nagy mérgében akkora förgeteget csinált, hogy a házak csak úgy recsegtek-ropogtak, azzal ment a mátkája ablakára, s bekiáltott:
- Nyisd ki az ajtót, Kati!
- Nem nyitom én, eredj a pokolba! - szólt ki a leány.
- Nyisd ki, amíg szépen kérlek!
- Bizony nem nyitom ki.
- Nyisd ki, különben reggelre meghal az apád!
- Azt én nem hiszem!
No, ha nem hitte akkor, elhitte reggel, mert reggelre csakugyan meghalt az apja.
Másnap este megint bekopogtatott az ördög, de a leány akkor sem eresztette be. Bizony, ha nem, reggelre meghalt az anyja.
Harmadnap is elment az ördög, s merthogy a leány nem eresztette be, reggelre meghalt a leánynak a testvérbátyja.
Megy reggel a leány nagy sírással-rívással az öregasszonyhoz:
- Jaj, lelkem, öreganyám, mit tegyek, merre forduljak, mondja meg, ha lelke s Istene van! Apám, anyám, testvérbátyám meghalt, most az öcsémen a sor, s azután bizonyosan én következem.
Azt mondta az öregasszony:
- Rajtad van most a sor, édes leányom. Holnap reggelre neked is meg kell halnod. De ne búsulj, jó az Isten, jót ád. Eredj haza, s mondd meg az öcsédnek, hogy ha meghalsz, ne tegye a koporsódat a gerenda alá, s ha indulnak a temetőbe, ne vigyenek ki se az ajtóküszöbön, se az ablakon, a temető földjébe se temessenek, csak az árokba, ott is csak egy-két kapa földet vessenek reád.
Mondja a leány az öccsének, hogy mit csináljon vele, ha meghal, s hát csakugyan meg is halt reggelre. Egyszeriben felöltöztetik szép fehér ruhába, koporsóba teszik, de a legény a koporsót az ágy alá dugta, s mikor elkövetkezett a temetés órája, a küszöb alatt egy nagy gödröt ásott, azon keresztül tolták ki a koporsót, a temetőnek meg az árkába tették a koporsót, vetettek rá egy-két kapa földet, s azzal otthagyták.
Na, eltelik egy nap, eltelik kettő, megvirrad a harmadik is, s hát a leány sírján harmadnap reggel egy gyönyörűséges kék liliom nyílt ki. Történetesen éppen arra járt egy királyfi, erősen megtetszett neki a liliom, leszakasztotta, hazavitte, aranypohárba tette, s nem tudta levenni a szemét róla, nézte, nézegette egész nap. De volt, ahogy volt nappal, este következett csak az igazi gyönyörűség. Ahogy beesteledett, a kék liliom úgy ragyogott, de úgy, hogy a királyfinak a szeme is káprázott a szertelen ragyogástól. Fél éjszaka elült a virág mellett, csak akkor vette észre, hogy nem is vacsorázott. Közben bejött az inas.
- Felséges királyfi, mért nem vacsorázik?
- Jó, jó - mondta a királyfi. - Hozd a vacsorát a hálószobámba, majd vacsorázok.
Azzal a királyfi bement a hálószobába, de vitte a liliomot is, s nem is nyúlt a vacsorához, pedig az inas az ágya elé tette.
Hát lelkem teremtette, mi történt? A királyfi elaludt vacsora nélkül, s reggel mégis híre-pora sem volt a sok drága ételnek-italnak. Nem tudta elgondolni, pedig ütötte fejét a gond erősen, hogy ki ehette meg az ő vacsoráját. S másnap reggel megint csak arra ébredt, hogy volt vacsora, nincs vacsora, pedig ő egy befaló falás nem sok, annyit sem evett este.
Szólítja az inast:
- Hé, Jancsi, ki eszi meg az én vacsorámat?!
Égre-földre esküdözik az inas, hogy ő nem tudja, honnét tudná, mikor nem járt a szobában.
- De így meg úgy, neked tudnod kell, s ha holnap reggelre urát nem adod, karóba kerül a fejed.
Hej, megijed Jancsi, a hideg is kirázta, hogy neki most majd meg kell halni nagy ártatlan! Mit gondolt, mit nem, nem egyebet a nagy semminél, megleste, mikor elalszik a királyfi, s bebújt az ágya alá. Hát még jóformán meg sem lapult ott, megrázkódik a kék liliom a pohárban, s gyönyörűséges szép leány lett belőle, azzal egyenest megy az asztalhoz, megeszi a királyfi vacsoráját, vacsora után meg lehajol a királyfira, simogatja, cirógatja, még meg is csókolja, aztán hirtelen visszaszállott az aranypohárba, kék liliom képében.
Bezzeg örült Jancsi! Reggel, ahogy felébredt a királyfi, mondja neki, hogy mit látott.
- No, Jancsi, meglátom, hogy igazat beszéltél-e. Ma éjjel megfogd azt a leányt, ha kedves az életed!
Eltelik a nap, beesteledik, a királyfi lefekszik, s addig nézte a kék liliomot, hogy elnyomja az álom. De bezzeg nem aludt el Jancsi! Várta, hogy leánnyá váljék a liliom. Hiszen egy fertályóra sem telt belé, a liliom megrázkódott, leány lett belőle, leült az asztal mellé, megette a vacsorát, aztán szépen a királyfi fölé hajolt, cirókálta-morókálta az arcát s még meg is csókolta.
Na, csak ez kellett Jancsinak. Ahogy a csók cuppant, megragadta a leányt, az meg akkorát sikoltott, hogy a királyfi egyszeriben fölébredt.
Nézi, nézi a királyfi a leányt, dörzsöli a szemét, hogy még jobban lássa, s egyszerre csak azt mondta lelkes szóval:
- Hallod-e, te leány! Sok országot-világot bejártam, de hozzád hasonlatos szépet nem láttam. Te az enyém, én a tied!
A leány bizony egy szóval sem mondta, hogy nem, s még abban a minutában elmátkásodtak, másnap meg a királyfi kihirdette ország-világ előtt, hogy házasodik, négy hét múlva lesz a lakodalom, aki jöhet, ne jöjjön, aki nem jöhet, jöjjön el a vendégségbe, mert lesz ott minden, ami jó, enni- s innivaló, csak hozzanak magukkal a vendégek.
No, jól van... de a leánynak nem volt nyugodalma: félt az ördögtől. Elment az öregasszonyhoz, elmondja, hogy járt, mint járt, hogy lett holtból eleven, csak most az ördög meg ne rontsa.
Azt mondta az öregasszony:
- Ne félj, édes leányom. Mondd meg a mátkádnak, hogy csináltasson olyan hintót, mely csak a templom ajtaja előtt áll meg, másutt nem, s abból csak az oltárnál lépjetek ki.
Visszament a leány örömmel, mondta a mátkájának, amit az öregasszony tanácsolt. Úgy lett, ahogy kellett, semmi bajuk se lett, a pap szépen összeadta, s az órától fogvást úgy éltek, mint két gilicemadár.
Úgy bizony! Még ma is élnek, ha meg nem haltak.

péntek, 2016. május 6. 07:27
Táncon szerzett királyság
dán mese

Volt egyszer egy leány, aki olyan szép volt, mint a
hajnali nap és olyan szépen táncolt, mint a holdsugár a vízen. Olyan gyönyörűen
táncolt, hogy aki csak látta, vele járta a táncot. Ráadásul a leány
tánc közben úgy nevetett, .mint amikor az aranycsengő csilingel. El is nevezték
ezért Csilingelő Margitnak, de hívták néha Tündér Margitnak is.
Margit szegény parasztleány volt és libákat őrzött a réten. Akkor is
táncolt, mikor a gágogókra ügyelt, és ilyenkor valamennyi liba vele lejtette
a táncot, de még a virágok is vele hajlongtak, a levelek is vele
repestek, a lepkék is vele libegtek. Olyan volt ez a leányka, mint az
orvosság. A betegeket megnevettette, a szomorkodókat megvigasztalta,
az öregeket megfiatalította a táncával meg a nevetésével.
Mindenki szerette, csak a vén nevelőanyja nem, mert az gyűlölte a
dalt is, a táncot is. Egy napon így szólt hozzá:
-Le is út, fel is út, nekem ilyen hejehuja leány nem kell!
Elment hát a leány világgá. Ment, mendegélt kis batyuval a kezében,
de nem szomorkodott ám, és amint kiért a faluból, elkezdett táncolni.
Olyan leány volt ez a Margit, hogy még világgá is táncolva indult.
-No, te bolond, el ne taposs! -kiáltotta egyszerre valaki.
Egy pápaszemes emberke került Margit útjába, és a leány csaknem
keresztültáncolt rajta.
-Nem tud vigyázni, atyus?
-Vigyázni? – kérdezte a pápaszemes ember és nagyot ásított. – Az olyan unalmas.
És megint akkorát ásított, mint egy várkapu, mikor nyitva van.
– Jaj, be ne kapjon, atyus! -nevetett a leány, és tovább táncolt.
Az öreg dühbe gurult, hogy a leány kinevette, és bottal. futott utána,
hogy elverje. De amint a leány közelébe ért – hejehuja hopp! – , elkezdte
ő is járni a táncot.
– Te leány, megállj már – kiáltotta fulladozva az öreg -, nem bírom
tovább a táncot!
-Hát ne táncoljon, atyus!
– De muszáj táncolnom, ha te is táncolsz.
Margit erre megállt. Az öreg is megpihent, s ugyancsak törölte a homlokát.
-Nini, hiszen én már nem is ásítok! -kiáltott fel egyszer csak vígan
az emberke. -Hiszen én már nem is unatkozom! A tánc kigyógyított az
ásításból. Ki vagy te, leány?
– Az én nevem Csilingelő Margit, de hívnak néha Tündér Margitnak
is.
-Hová mész?
– Világgá.
-Aztán meg miért?
– Mert a nevelőanyám nem szereti a táncot, én pedig mindig táncolok,
s ha én táncolok, az egész falu táncol, ezért haragszik rám a nevelőanyám.
– No, akkor nagy szolgálatot tehetnél az én királyomnak, mert az
mindig ásítozik, unatkozik. Én vagyok a király orvosa, és azért indultam
világgá, hogy orvosságot szerezzek a bajára. Most már tudom, hogy az
ásításnak a tánc az orvossága. Meg tudnád-e táncoltatni a király őfelségét?
-Meg én.
– N o, hát akkor gyere.
Mentek, mendegéltek, egyszer elértek a király városába. Mondhatom,
a doktor alaposan elfáradt, mert Margit gyakran táncba kezdett út
közben, és ilyenkor vele aprózta ő is.
A város kapujában egy őr ásítozott. Akkora volt a szája az ásítástól,
mint egy barlang.
– Ez is az unalom betege? – kérdezte Margit.
– Ez is. Az egész város, az egész ország annak a betege.
-Nyisd ki a kaput! -kiáltott rá az őrre a király doktora.
– Még mit nem! Az olyan unalmas lenne – morgott az őr meg sem
moccanva, de annál nagyobbat tátogatva.
4
-No, majd segítünk a baján- nevetett Csilingelő Margit, és táncolni
kezdett. Az őr is mindjárt emelgetni kezdte a lábát, csavargatta a
hajszát és egyszer csak- heje, huja, hopp! -elkezdett forogni, s táncolt
vígan puskával a kezében. Nem is ásított többé, hanem nyitotta fürgén
a kaput, de még akkor is csapdosta össze a bokáját, amikor a kulcsot a
zárba dugta.
Hanem hát ez ugyancsak furcsa város volt! Mikor a katonák gyülekeztek
és a tiszt kirántotta a kardját, hogy vigyázz-t vezényel jen, nem állt
vigyázzba a sok katona. Inkább ásítozva azt morogták:
-Kapitány uram, ez olyan unalmas, áh, áh, áh …
Kapitány uram erre hüvelyébe taszította a kardját, és nagy ásítva
mondta:
– Igazatok van, fiaim, ez nagyon unalmas.
Mikor a Juci szakácsné bement a henteshez és így szólt: “Kérek egy
kiló marhahúst!”, dehogy vette elő a kést a hentes, dehogy vágta le a
húst, inkább csak ásítozott.
– Egy kiló marhahúst? – kérdezte álmosan. – Juci lelkem, az olyan
unalmas, áh, áh, áh.
– Igaza van, hentes uram, az bizony olyan unalmas, áh, áh, áh!
És két óra hosszáig, három óra hosszáig tátogatták egymásra a szájukat,
odahaza meg várhatták az ebédet. Ez aztán valóban nagyon unalmas
lehetett!
Egyszer csak látja Margit, hogy szalad a kapuból az őr és már messziről
kiáltja:
– Itt az ellenség!
Az utcán sétált a sok tábornok, huszár, katona. Valamennyi a száját
veregette a nagy ásítozásban. És mind ezt morogta:
-Az ellenség? Törődjön vele a kánya.
És egyikük sem mozdult.
Csilingelő Margit nem volt rest, elkezdte lejteni a legszebbik táncát.
Hát egyszer csak a vitéz hadfiak is táncra perdültek, pengett a sok sarkantyú,
dohogott a kövezet, huszár táncolt bakával, tábornok a közlegénnyel
és az egész sereg táncolva ment az ellenség ellen. El is futott az
ellenség azonnal.
-No, húgom- szólt a király orvosa-, te megmentetted az országot az
ellenségtől. De most jön a java. Gyógyítsd meg a királyt meg az egész
udvarnépet, mert ők a legbetegebbek. Ma éppen udvari bál van, felöltöztetlek
aranyos ruhába, és felejtsd el őfelsége előtt az orvosságos táncodat!

péntek, 2015. október 16. 06:26, Nézettség: 994

I.Olvasó, ha fennakadsz, hogy   Könyvem címe "Őszikék",Tudd meg: e néven virágok   Vannak ősszel, és - csibék.Ha virágok: a deres fű   Hantját szépen színezik;Ha csibék: ez is megjárja,   Ki olyanra éhezik.A virágnak nincs illatja,   Ha megcsapta őszi dér;De csibének húsa, vére -   S a konyhában többet ér./1877 aug. 13/II.

szombat, 2015. október 17. 12:28
PETŐFI SÁNDOR
ŐSZ ELEJÉN

Üres már a fecskefészek
Itt az eszterhéj alatt,
Üres már a gólyafészek
Tetejében a kéménynek...
Vándor népe ott halad.

Ott a messzeség homályin,
Ott az égnek magasán.
Látom még, mint kis felhőket,
Vagy már nem is látom őket?
Csak úgy képzelem talán.

Elröpűlnek, elröpűlnek,
Tavasz s nyár vendégei,
És őket már nemsokára
A kertek s mezők virága
S a fák lombja követi.

Mint szeszélyes hölgy, a mennybolt
Majd borul, majd kiderűl.
Ajka még mosolyg, s szemébe
Könny tolúl... ennek sincs vége,
S ajkán ujra mosoly űl.

Bús mosolygás és vidám könny!
Csodálatos keverék.
Észrevétlen karon fogja
És egy más világba vonja
A merengés emberét.

Órahosszat elmerengek,
És ha egy elejtett tárgy
Vagy harang, amely megkondul,
Fölriasztott álmaimbul:
Elmém, nem tudom, hol járt?

Szatmár, 1847. szeptember 1-7.

hétfő, 2015. október 19. 16:42
Ady Endre

PÁRISBAN JÁRT AZ ŐSZ


Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt, s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt

csütörtök, 2015. október 22. 08:35
Áprily Lajos
Őszi monológ



Hallod? - Megint az ősi jaj:
a páncélfényű őszi varjak:
a nyár tüzéből perje-raj,
amit az őszi szél kavargat.

Látod: ha most elomlanál
borzongató magányu réten,
s kísérgetőd, a gyors halál,
befogná kék szemed sötéten,

itt pásztor nem találna rád,
míg hó után a sás kisarjad,
csak a fekete szerenád,
a páncélfényű őszi varjak.

"Milyen fehér!" - "Milyen fehér!"
rikácsolnák nagyélü csőrrel.
"Enyém a szív!" - "Enyém a vér!"
s lecsapnának nagyívü körrel.

Kutatgatnák berzenkedőn,
hol áll a véred régi vedre,
s szállnának érte vad mezőn
páncélos, szárnyas ütközetre.

S ha lent eldőlt az ütközet,
felcsapnának széltől kavarva,
s száguldva vinnék holt szived
a villámtalan zivatarba!

62 bejegyzés | 6 / 7 oldal