Karacs Teréz (Pest, 1808. április 18. – Békés, 1892. október 7.) pedagógus, író, a nőnevelés egyik úttörője. Apja, Karacs Ferenc rézmetsző és térképész volt, anyja, Takács Éva író, Takács Ádám rákospalotai majd váci lelkész leánya. Házukban gyakran megfordultak a kor szellemi vezetői, például Fáy András, Kazinczy Ferenc, Garay János, Vörösmarty Mihály és Kölcsey Ferenc. Katona József lakott is náluk egy ideig, itt írta meg a Bánk bánt. De gyakori vendég volt házuknál virág Benedek is, aki a

 

2015 -

vasárnap, 2015. november 29. 17:15, Nézettség: 668

Advent a Krisztusra várakozás ideje, amikor “fel kell szítanunk magunkban a hit és a szeretet lángját”. Ez a szeretet pedig együttérzésre és szolidaritásra kötelez az üldözött keresztényekkel. Az Advent eredete a 4. századra nyúlik vissza. VII. Gergely pápa ekkor határozta meg az adventi vasárnapok a számát.

szerda, 2015. december 16. 08:15
Kormos István
Mozsár

Húsvét előtt, Karácsony előtt
hányszor törtelek-zúztalak!
Dió, cukor, mák,
dió, cukor, mák,
szétzúzódott az a világ,
széttördelődött az a világ,
s te VAGY, hogy lássalak.

kedd, 2015. november 24. 08:18, Nézettség: 661

Golenya Ágnes   A perui papnő   „Mindenki Szent, aki Istennel éli életét. Mindenki pap és papnő, aki Istenhez mutatja az utat.” Történetünk Peru csodálatos tájain folytatódik… A 3. évezred tálcán kínálja az emberiségnek az „örök élet titkát”: egy szívbe ültethető implantátumot, mely hosszú, boldog életet kínál.

csütörtök, 2015. november 19. 08:28, Nézettség: 663

SZENT ERZSÉBET Magyarország szép nemes csillaga, asszonyi rend tiszteletes tagja, szent Erzsébet, András király lánya, szent hitünknek gyümölcsös szép ága. Dolgos kezét nagy munkára adja, ujjaival az orsót forgatja, szegényeknek ajtaját megnyitja, éhezõknek a kenyerét nyújtja.

hétfő, 2015. november 16. 14:15, Nézettség: 740

  Golenya Ágnes Az Aaranykapu Az unatkozó budai nagyasszonyból aranyasszonnyá, azaz sámánná avanzsált Éva dél-amerikai kalandjai Peruban folytatódnak. A regénytrilógia második kötetének története egy barlangrendszer felfedezésén alapul, amely a magyar származású Móricz János nevéhez fűződik a hatvanas években.

vasárnap, 2015. november 15. 12:35, Nézettség: 970

     Istenmezeje   1865-ben késő bronzkori leleteket találtak a falu határában. A pilinyi műveltség vezető rétegéhez tartozott az az eltemetett előkelő férfi, akinek sírjába beletették a rangját jelző fejdíszét, egy nagyon szép bronzdiadémot.

péntek, 2015. november 13. 08:50, Nézettség: 583

Istenmezejéről monda  Heves megye északi részében, a Tarna patak kies völgyében fekszik a szépen fejlődő Istenmezeje nevezetű falu. A helység valamikor nagyon szegény volt. Terméketlen talaja igen kevés kenyeret adott lakóinak. Nem csoda hát ha Heves szerte járta a szólás mondás: szegény, mint az istenmezején lakó ember.

szerda, 2015. november 11. 08:03, Nézettség: 788

  Néphagyományok Márton napján. Szent Márton élete és legendája Szent Márton püspök 316-ban (vagy 317-ben) született a Római Birodalom Pannónia tartományában, római katonatiszt fiaként. Szülőhelyeként Savariát jelölik meg. Szülei néhány évvel később Ticiniumba (Pavia) költöztek. Márton 328-ban – szülei tiltakozása ellenére – katekumen (hitújonc) lett.

szerda, 2015. november 11. 08:12
Töltött libanyak


Hozzávalók:

1 db libanyakbőr

¼ kg darált hús

1 db zsemle

3 db tojás

½ fej hagyma

só, törött bors, 1 evőkanál zsír

A liba melléből ¼ kg-ot megdarálunk, ha azonban a mellet sültnek akarjuk elkészíteni, vagy csak aprólékot vettünk, készíthetjük sertéshúsból is. A darált húshoz hozzáadunk 1 áztatott és kicsavart zsemlét, 1 nyers tojást, kevés zsírban pirított reszelt hagymát, sót, törött borsot és jól összegyúrjuk. 2 tojást keményre főzünk és lehámozzuk. A nyakbőrt vigyázva lefejtjük és jól megmossuk. Azután vékonyabb részét bevarrjuk, a tölteléket a nyakbőrbe vigyázva betöltjük

Úgy, hogy a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljenek. Ezután bevarrjuk a nyakbőr másik végét is. Levesben 1 órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük. Felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.

[Forrás: Pelle Józsefné: Szárnyas ízek. Kisújszállás, Szalay Kiadó,2000

kedd, 2015. november 10. 07:32, Nézettség: 845

Hűvösvölgyben a fák közt bújik meg egy soha be nem fejezett, de igencsak méretesre tervezett templom, az úgynevezett Magyar Szentföld-templom. A húsz méter magasan meredező falak közt az elmúlt 60 évben forgattak már több filmet, levéltári anyagokat tologattak, de mezőgazdasági gépeket is szereltek.

vasárnap, 2015. november 8. 07:31, Nézettség: 3953

Bencze Imre: Édes, ékes apanyelvünk (Lõrincze Lajosnak és Grétsy Lászlónak)   Kezdjük tán a jó szóval: Tárgy esetben jót.   Ámde tóból tavat lesz, nem pediglen tót.   Egyes számban kõ a kõ, többes számban kövek.   Nõnek nõk a többese, helytelen a növek.   Többesben a tõ nem tõk, szabatosan tövek,   Aminthogy a csõ nem csõk, magyarföldön csövek.

péntek, 2015. november 6. 17:30, Nézettség: 798

Büszke, harcos, kalandor nép Volt a magyar nemzet, Kétélű kard, mely ha moccant, Jobbra-balra sebzett; S jobbra-balra, merre fordult, A fegyvernek éle, Puszta lett a népes ország És üvöltött rajta végig Farkasok zenéje.

szombat, 2015. december 5. 12:36
Arany János
Téli vers

Ej, ej, garázda tél apó!
Ki ördög hítta kelmedet,
Hogy sz. Mártonnap tájba' hó
Borítja házi telkemet?

Hogy bámul a vén vaksi hold
Hópelyheken át, mint szitán!
Pedig milyen jó szeme volt
Nyáron, szerelmesek után!

Mily villogó szemmel lesett
Minden sovárgót, csintalant;
Tudta nélkül alig esett
Szerelmi légyott és kaland.

De most bezzeg bámulhat ám,
Míg, amivel lát, kiapad, -
Mégsem jön ifju és leány:
Nagyon szabad künn a szabad.

Sőt a fakó poéta sem
Motollál a négy végivel,
Hanem bent ül kedélyesen
S tollmardosó dolgot mivel:

"Óh, természet halála, tél!
Emígy kapaszkodik bele -
"S te hófehér hó, mint Adél
Fehér, hideg hókebele..."

Pedig jól tudja, a kötél,
Hogy a lány keble nem hideg:
Csak, persze, tiltja szép Adél
Körmét annál hevitni meg.

De én kemencém oldalán
Csak fumigálom a telet;
Megfér kivül szobám falán!
Ne bántsa ezt a kis helyet.

Most fázok, mert van benne mód
Mig el nem ég félölnyi fám:
Akkor... ha elrontom a szót
És fázom, - nem az én hibám.

(1850 nov.)
12 bejegyzés | 1 / 2 oldal « 1 2 »