Karacs Teréz (Pest, 1808. április 18. – Békés, 1892. október 7.) pedagógus, író, a nőnevelés egyik úttörője. Apja, Karacs Ferenc rézmetsző és térképész volt, anyja, Takács Éva író, Takács Ádám rákospalotai majd váci lelkész leánya. Házukban gyakran megfordultak a kor szellemi vezetői, például Fáy András, Kazinczy Ferenc, Garay János, Vörösmarty Mihály és Kölcsey Ferenc. Katona József lakott is náluk egy ideig, itt írta meg a Bánk bánt. De gyakori vendég volt házuknál virág Benedek is, aki a

 

2015

kedd, 2015. december 29. 10:05, Nézettség: 812

Weinrauch Katalin (Kárpátalja) Szilveszter   Szilveszter éjjelén tántorgó, részeg szél járja útját, kötegszik, kopogtat, itt matat, ott kutat, unja magát. Ki megy ott? A Vén Év! Görnyedte baktat, lép, zord, mogorva, hátán a batyuja, múlt év búja-baja. - Szél nem szánja.

csütörtök, 2015. december 31. 08:43
Szilveszter napja

Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepe, a polgári év utolsó napja, az újesztendő vigíliája. Este a templomokban óévi hálaadást tartanak. Szilveszterkor és újévkor a szokások és hiedelmek célja az hogy, biztosítsa a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, az állatállomány szaporaságát és a termés bőségét.
A szilveszteri szokásokban különösen fontos szerepe van a zajkeltésnek, melynek elnevezései: kongózás, csergetés, pergőzés, gulyafordítás. Az óév kiharangozása és az újév énekkel köszöntése elsősorban az erdélyi protestáns vallású falvakra volt jellemző, de szórványosan előfordult másutt is. Pl. a kalotaszegi Nyárszón fél tizenkettőtől fél egyig húzták a harangokat: elbúcsúztatták az óesztendőt és összekötötték az óesztendőt az újjal, majd aranyosvizet merítettek a kútból, vagy a forrásvízből. A kalotaszegi Magyarlónán, amikor megkondul a harang, tüzes kerekeket eregettek le a hegyről és kiáltották: "Boldog újévet!" Az idősebbek szerint minden évben gurítottak egyet, ezzel jelezték, hogy: "Tüzes kereken jött be az újév!"
Szilveszter éjjelén gombócfőzéssel, ólomöntéssel tudakozódtak a lányok jövendőbelijük neve és foglalkozása iránt. A szilveszteri időjárásjóslás az aznapi időből történt

péntek, 2015. december 25. 22:37, Nézettség: 830

  Lammel Annamária - Nagy Ilona Parasztbiblia (részlet)   A napkeleti királyok, sugallatot kaptak ők es, a csillagtól. Látták a csillagot. S mind a három király látta. Pedig nem egy országba valók voltak.

kedd, 2015. december 22. 07:10, Nézettség: 868

Advent a Hargitán részlet   [Bódi.] Elviszed, Uram, rendre mind az élőket, és nagy haragodbanmegtetézed a büntetésünket. Nem lehetünk immár együtt a halottainkkal sem.Add vissza bár a halottainkat, Istenünk, és mi helyetted is feltámasztjukőket a ragaszkodásunkkal.

szerda, 2015. december 16. 09:01, Nézettség: 751

  Közeleg a téli napforduló ünnepe. Az ünnep, amely a keleti pusztai népeknél, így őseinknél is, a legkiemelkedőbb örömnap lehetett. A kínai krónikák, már a hunok esetében is feljegyezték a sötétség fordulójának megünneplését.        A Nap, a fény, az élet erőinek diadalmaskodását ünnepeljük december 21-én, az élet ünnepén.

csütörtök, 2015. december 17. 09:03
A Nap és a Hold elrablása
Reisenbüchler Sándor

vasárnap, 2015. december 13. 10:00, Nézettség: 784

Gelléri Andor Endre A vén Panna tükre   Tündéri hóhullás volt, gyémántos idő, de a vén Panna megzavartan és sírva fogadta a nagy havat. Szegény - már vénlánynak se illett be, olyan idős volt, nénikének hívták mindenütt s néha az unokái után érdeklődtek.

péntek, 2015. december 11. 07:20, Nézettség: 1072

    A régi Luca-ünnep a női dologtiltó napok közé tartozott, tilos volt sütni, varrni, mosni. Nógrádban, ezen a napon még kenyérsütés sem volt megengedett, nem fonhattak, sőt egynéhány helyen, még a tollfosztás is tiltott volt. (Ez utóbbi azonban csak a Lucákra vonatkozott.) Luca-napján az asszonyok tüzet sem rakhattak, ekkor ez a férfiak dolga volt.

hétfő, 2015. december 14. 09:26
Mentovics Éva

Luca széke és a boszorkányok

Decemberben Luca széke
miről híres, ki tudja?
Barkácsolj majd te is egyet,
s rálelhetsz a titokra.

Tizenhárom fajta fához
végy jó erős szerszámot,
kezdetnek az épp elég lesz,
ha a kérgét lehántod.

Drótot, szeget sose használj,
s tizenhárom darabból,
facsapokkal illeszd össze
- úgyis rájössz magadtól.

Minden este faragj rajta
tizenhárom napon át,
s meglátod, hogy valót mondok,
nem csak ósdi babonát.

Háromszöget formáljon majd
- s tudja, aki faragja -
jó erősen illeszkedjen
minden egyes darabja.


Hogyha kész a Luca széke,
ami most jön, semmiség:
hogyha ráállsz, meglátod a
boszorkányt a szentmisén.

No de aztán fürgén iszkolj,
s hints egy zsáknyi mákszemet,
azzal a sok gonosz banyát
egész biztos, rászeded.

Amíg ők a mákot szedik,
szaladj haza vágtázva,
s ne tétovázz, égesd el a
székedet a kályhába'.

csütörtök, 2015. december 17. 08:13
Temesvári Gabriella-tól

LÓ- Napisten – Luca-Fény



Tulajdonképpen nem is Luca-székről, inkább Luca-lócáról van szó, melyet a napforduló előtt 9 nappal kezdenek el faragni 9 féle fából, és 9 darabból. (A 9 mágikus szám, a legtökéletesebbet jelenti.) A kis ülőpad a közepén keskenyebb, vékonyabb, hogy a gyerekek hosszirányban tudjanak rajta ülni, azaz lovagolni, tehát a lóca eredetileg lócskának, azaz lovacskának készült, tehát inkább innen (is) jöhetett a Luca név. A lovat még manapság is egyes tájszólásban LÚnak nevezik. A Nap földi jelképe a Ló.

A Ló a magyar nyelvben nagyot, istent, Napistent is jelent. Például a lódarázs nagy darazsat, a víziló a vizek istenét jelenti

vasárnap, 2015. december 6. 13:03, Nézettség: 687

A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatáára kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják.

hétfő, 2015. december 7. 08:29
A Mikulás igaz története, nem csak gyerekeknek.

szerda, 2015. december 2. 13:31, Nézettség: 803

Gárdonyi Géza Roráte Még sötét van, mikor már harangoznak a rorátéra. Hideg decemberi sötétség ez, csak alig áttetsző. Férfiak, asszonyok fekete árnyékokként mozognak benne a templom felé. Az ablakom előtt egy-két kisebb árnyék válik el tőlük. A kis árnyékok betérnek az iskolába. Kisködmenek, nagycsizmák.

vasárnap, 2015. november 29. 17:15, Nézettség: 666

Advent a Krisztusra várakozás ideje, amikor “fel kell szítanunk magunkban a hit és a szeretet lángját”. Ez a szeretet pedig együttérzésre és szolidaritásra kötelez az üldözött keresztényekkel. Az Advent eredete a 4. századra nyúlik vissza. VII. Gergely pápa ekkor határozta meg az adventi vasárnapok a számát.

szerda, 2015. december 16. 08:15
Kormos István
Mozsár

Húsvét előtt, Karácsony előtt
hányszor törtelek-zúztalak!
Dió, cukor, mák,
dió, cukor, mák,
szétzúzódott az a világ,
széttördelődött az a világ,
s te VAGY, hogy lássalak.

kedd, 2015. november 24. 08:18, Nézettség: 661

Golenya Ágnes   A perui papnő   „Mindenki Szent, aki Istennel éli életét. Mindenki pap és papnő, aki Istenhez mutatja az utat.” Történetünk Peru csodálatos tájain folytatódik… A 3. évezred tálcán kínálja az emberiségnek az „örök élet titkát”: egy szívbe ültethető implantátumot, mely hosszú, boldog életet kínál.

31 bejegyzés | 1 / 4 oldal « 1 2 3 4 »