Dohány (++)


Dohány (++)

A dohány (régies nevén tabak vagy tubák) a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik. Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót).

A dohány (Nicotiana) a burgonyafélék családjának nemzetsége. Egyéves vagy évelő, dudvaszerű növény. Levelei ép szélűek, ellipszis alakúak. Virága bögre alakú, vagy hosszú csövű, a végén laposan szétterül. Magjai nagyon aprók. Egyes fajtáit színes és illatos virágaiért, nagy termetéért dísznövényként termesztik. A növény átlagosan 80-90 cm magasra nő, de fajtától függően léteznek 1,5 – 2 méter magas példányok is. Levelei a száron felfelé kisebbednek, legalul találhatók a nagy, korán beérő, durva erezetű levelek. Minél kisebbek a levelek, és minél későbbre esik érésük ideje, annál finomabbak és keresettebbek. A növény tetején egészen apró, szinte áttetsző finomságú levélkék vannak, ebből származik a legnemesebb és legdrágább dohány.

Mérgező: a növény minden része.

Hatóanyag: nikotin.

Hatás:a mérgezés gyorsan jelentkezik, égető érzés a torokban, szájban, gyomorban, nyálfolyás, hányás, hasmenés és gyomorgörcsök kíséretében. Erős fejfájás, szédülés, izomgyengeség, látási és hallási zavarok, remegés társul a tünetekhez. A pupillák tágak, majd beszűkülnek, a szívritmus gyenül később fokozódik, vérnomás nő, súlos esetben rángógörcsök, eszméletvesztés, végül légzés- vagy szívbénulás miatt beáll a halál.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 2,228 Kategória: Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Előző cikk: Csalán Következő cikk: Indiai vadkender (+)

Forrás:
dohanymuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: