Kálmos


Kálmos

Márciusban gyűjthető gyógynövényünk az orvosi kálmos.

Ázsiából származik a XVI. sz.-ban hozták be Európába. A régi kínai gyógynövénykönyvek "élethosszabítónak” nevezték és a legjobb gyomorszerként emlegették. A drog a kálmos gyökértörzse 3-5% illóolajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz.

Gyomorerősítő, azaz tonizáló, fokozza a gyomornedv elválasztást, enyhe nyugtató és görcsoldó hatása is van. Az étvágytalanság (anorexia) minden formájában, emésztési zavarokban, gyomor-, és bélbajokban alkalmazható. Olyankor is eredményes, amikor az ételfogyasztás undort vált ki. Több gyógynövénykönyvemlíti, hogy illó olajának azaron hatóanyaga miatt rákkeltő lehet. „… Egyrészt vannak azaron mentes kálmosfajták, másrészt soha nem figyeltek meg rákképződést alék alkalmazásakor…Ne aggódjunk a kálmossal kapcsolatban, ha gyógyító célra, az előírt adagban és korlátozott ideig alkalmazzuk…”

Gyomor és patkóbélfekélyre: a terápia célja a gyomor túlingerelt és görcsös mozgásainak és a gyomorsav-elválasztásnak a csökkentésére, a görcs megszüntetése, a gyulladás gátlása, a fekély, a seb begyógyítása.

Tea: 2 kávéskanálnyi hámozott, aprított gyökértörzset forrázunk le negyed liter vízzel, 20 perc múlva szűrjük. Fél órával a fõétkezések elõtt langyosan, lassan, kortyonként, édesítés nélkül igyuk meg.

 

További márciusban gyûjthetõ gyógynövények:

- Árnikagyökérzet (visszér betegségekre)

- Berkenyekéreg (hashajtó)

- Bojtorjángyökér (izzasztó, vizelethajtó)

- Fekete nadálytőgyökér (szív, izület)

- Gyermekláncfűlevél (máj, cukorbetegség)

- Ibolyalevél, és –virág (köptető, lázcsillapító)

- Tarackbúza gyökértörzs (vértisztító)

- Tüdőfûlevél (tüdő-, mellhártya)


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. április 3.
Nézettség: 2,231 Kategória: Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Előző cikk: Indiai vadkender (+) Következő cikk: Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

Forrás:
www.eletteregyesulet.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: