Hírek - Egészség, életmód

Ultrahangos fogkefe
2014.12.15.
Ultrahangos fogkefe
A fogászatban a leggyakoribb oka a fogak elvesztésének a fogágybetegség és ennek következtében a fogak elvesztése.Erre nyújthat megoldást az ultrahangos fogkefe, amely nem csak a fogkövet és a fogon lévő elszíneződéseket takarítja le, de a fog így alatti részét is baktérium mentesíti.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Jámbor Endre
Egészség, életmód
A szegényember kaviárja  (Szathmáry Lajos)
Magyarországon hosszú időn keresztül alig volt ismeretes az a zöldségféle, amely Erdélyben és a Délvidéken már a török világ óta ismeretes volt: a padlizsán, kékparadicsom, egyiptomi paradicsom, vagy tojás-gyümölcs. Ennyi néven volt ismeretes a Királyhágón túl és ennyi néven volt ismeretlen, vagy alig ismert a Királyhágótól nyugatra.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
Karácsonyvárás pörkölt vegyes dióval (Szathmáry Lajos)
Egy ismerős családnál voltunk a minap, kortársaink, sorstársaink. Ők is a második világháború után kerültek ide, mint mi. Örömmel mutatták a szekrénybe eldugott ajándékokat, melyeket Karácsonyra tartogattak az unokáknak.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
Anna-néném Kacsapecsenyéje  (Szathmáry Lajos)
Francia vendéglőben vacsoráztunk a múltkor este. Olyan tömény francia volt, hogy csöpögött a franciaságtól: minden  pillanatban azt vártam, hogy De Gaulle fog bemasírozni, kerek portáscsákóján a nyalka ellenzővel, a Marseillest énekelve, lobogó nyaktörülközős idegenlégiósok és kánkán táncosnők élén, az Eiffel-toronnyal a vállán.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
Hamisgulyás  (Szathmáry Lajos)
„Páros élet a legszebb a világon”, — mondja a régi nóta. Hogy népdal, műdal, operett-sláger, vagy megzenésített költemény, azt nem tudom, de egy biztos: a „páros életre” esküdők számánál talán csak a „páros ételek” fordulnak elő gyakrabban a magyar konyhán. Talán a világ minden népének a konyhájában, de ezt a kérdést én bizony csak magyar vonatkozásban tanulmányoztam.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
Halászlé  (Szathmáry Lajos)
Szathmáry nagyapám pár héttel 75. születésnapja után felakasztotta kétcsövű vadászpuskáját az ebédlőszoba falán függő, zöld posztóval bevont „fegyvertáblára”. Többé nem nyúlt hozzá. Pár napig a padláson matatott régi, poros lópokrócokkal letakart utazóládák, nagy „kufferek” tetejét nyitogatta.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
Nemzeti eledelünk a rántotthús?  (Szathmáry Lajos)
Hogy, hogy nem, valahogy lassan, de biztosan nemzeti eledelünkké vált a rántotthús. Azaz magyarul: a bécsiszelet. Így, csupa nagybetűvel. Minden évben ellátogatunk legalább egyszer Európába és évente legalább négyszer-ötször európai ismerősök, barátok, rokonok látogatnak meg bennünket itt, Amerikában.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
Tárkonyos borjútokány (Szathmáry Lajos)
Azt hiszem, ha tényleg ott maradtam volna Sárospatakon teológusnak, mint ahogy drága szüleim tervezték, talán valóban jó pap lettem volna. Mert azt mondták akkoriban, hogy a közmondás szerint „A jó pap is holtig tanul”. Például a konyhán. Meg az üzletekben, vendéglőkben, ahol megfordulok, no meg a könyvekből, folyóiratokból, melyeket vaksi szememmel böngészgetek.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
"Jaj de csúszik ez a banánhéj!"  (Szathmáry Lajos)
A gimnázium első osztályát „vastagbetűs”, „tiszta jelessel” végeztem szülőfalumban, a közben faluból várossá fejlődött Rákospalotán. Ez drága szüleimnek azonnal gyanús lett... és joggal! Ezért azután másodikba már Budapestre irattak be, méghozzá a Berzsenyi Dániel reálgimnáziumba. Kizárólag földrajzi okokból. A Berzsenyi, az V. kerületben a Lipótvárosban volt, a Markó utcában.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
A tél csemegéi (Szathmáry Lajos)
Ahány ház, annyi szokás. Voltak bizonyos évszázados szokások, melyek még valóban szokások voltak az én gyermekkoromban. Például ősszel, a huszas években, otthon, Rákospalotán még minden házban főztek paradicsomot augusztusban. Szeptemberben szilvalekvár főzés ideje volt, és akinek történetesen nem volt pár szilvafája, azok vettek a piacon.... Olvasd tovább »
Szerkesztő: Kovács Lóránt
Egészség, életmód
12 cikk | 1 / 2 oldal