"Jaj de csúszik ez a banánhéj!" (Szathmáry Lajos)

"Jaj de csúszik ez a banánhéj!"  (Szathmáry Lajos)

A gimnázium első osztályát „vastagbetűs”, „tiszta jelessel” végeztem szülőfalumban, a közben faluból várossá fejlődött Rákospalotán. Ez drága szüleimnek azonnal gyanús lett... és joggal!

Ezért azután másodikba már Budapestre irattak be, méghozzá a Berzsenyi Dániel reálgimnáziumba. Kizárólag földrajzi okokból. A Berzsenyi, az V. kerületben a Lipótvárosban volt, a Markó utcában. Alig pár percnyire a Nyugati pályaudvartól.

A Palota Újpesti vasútállomásról reggelente a Nyugati pályaudvarra vitt a vonat, a Berlini tér sarkára. Onnan elsétáltunk a Markó utcába 10-15 perc alatt, miután átvágtunk „srégen” a Banánszigetnél.

Négyes banánszigetnél, megálló, 1930-ban

A Banánszigetnél?

Igen, a Banánszigetnél, melynek a közepén egy úgynevezett „KIOSZK” állt, egy kerek üzletház, benne egy trafik, egy nagy folyóirat és újságüzlet, kis drogéria és egy gyümölcsösbolt, ahol alma, narancs, körte és „idénygyümölcsök” mellett banánt árultak. Bizony, banánt! Gyönyörű, sárga, kecses, illatos, titokzatos, távoli banánt! Mint 6-8 ujjú kezek lógtak a zöldből lassan sárgába érlelődő banánok az üzlet ajtaján, a kirakatban, a pulton és a mennyezetről.

Ősszel, amikor a tanév megkezdődött, görögdinynye, perzsadinnye, kantalup, azután szilva, ringló, majd őszibarack, csemegeszőlő volt az „idényáru” és mellette alatta, fölötte, körülötte a banán.

„Jaj de csúszik ez a banánhéj” volt a rádióban a nagy sláger és évről évre egyre több iskolásgyerek vitt magával a zsíroskenyér, vajaszsömle és kifli mellett — vagy helyett — egy-egy banánt az iskolába.

Ez így ment jó pár éven át, azután, ahogy akkoriban mondták Pesten, „a banánba beütött a krach!” Egy „papagájkór” nevű betegséget hozott magával a banán a közép-amerikai szigetvilágból.

Amikor a banánbehozatalt állami szintű intézkedéssel végleg betiltotta a legtöbb európai ország, közöttük Magyarország és az „utódállamok”, a papagájkór veszélye teljesen elmúlt.

És a Magyar Banánbehozatali K.F.T. tönkrement.

Iskolába menet, iskolából jövet senki nem állt meg banánért a Berlini téren. A Banánszigeten.

Hát én csak tudom, hogy így volt! Tudom, mert az M.B.B. KFT vezérigazgatója, egy távoli rokonom Róbert bácsi volt. Tőle tudom a szomorú történetet. Ő mesélte el nem egyszer.

Nem is láttam banánt, amíg Ausztriában, a háború befejezése után el nem kezdtem dolgozni, mint D.P. (azaz displaced person) egy amerikai konyhán, ahol rengeteg volt a banán. Amint megérett, a katonák kidobták. Talán volt valami oka, talán nem, tény az, hogy kidobták. A konyhákon dolgozó menekültek legnagyobb örömére. Mert mi, menekültek sokkal jobban szerettük az érett, illatos, puha banánt, mint a kemény, nyers, színtelen, s szagtalan éretlen banánt.

Gyakran eszembe jutott, amit Robi nagybátyám mondott, hogy ha egyszer valaki találna egy módszert, az érett, puha, barnuló banán felhasználására, az jól járna vele.

Hát én nem panaszkodhatom! Több, mint huszonöt éven át a Banánkrémmel töltött képviselőfánk volt vendéglőnk egyik legkedveltebb süteménye.

Banánkrémmel töltött képviselőfánk

1. Egy adag tészta (Paté Á choux).

Hozzávalók:

  • egy csésze víz, 
  • egy evőkanál cukor,
  • hét evőkanál vaj,
  • egy mérőcsésze szitált liszt,
  • négy tojás.

finom képviselőfánkEljárás: öntsük a vizet, a cukrot és a vajat egy közepes nagyságú fazékba és hozzuk forrásba közepes tűzön, fakanállal kavargatva, amíg a vaj teljesen fel nem olvad. Mikor csendesen forrni kezd, azonnal vegyük le a tűzről és egyszerre adjuk hozzá az egész lisztet és azonnal kezdjük kavargatni, amíg a keverékből egy gombóc formálódik, ami egyáltalán nem ragad hozzá az edény belső falához, vagy fenekéhez. Most azon forrón tegyük bele a tésztát egy elektromos keverőgép üstjébe. Kezdjük rögtön keverni a tésztakampóval, vagy a keverőlapáttal, de semmi esetre ne próbáljuk keverni a habverővel, mert az nem fog menni. Ha nincs se tésztakampónk, se keverőlapátunk, akkor fogjuk meg a keverőüstöt jó erősen az egyik kezünkkel és kezdjük kavarni egy fakanállal a másik kézzel, törjük mind a négy tojást külön-külön egy-egy kis csészébe, pohárkába, vagy tányérba, ez nagyon fontos. Most adjunk egy egész tojást a tésztához és keverjük addig, amíg a  tojás teljesen el nem tűnik a tésztában és keverjük mindaddig, amíg a tészta felülete fényessé válik.  Most újra adjunk hozzá egy tojást és megint keverjük erősen és hosszasan, amíg a tészta fel nem veszi teljesen a második tojást és nem lesz újra fényes felülete. Ezt ismételjük meg még kétszer és higgyük el, hogy ennél a képviselőfánk tésztánál türelmetlenkedni tilos. Itt a türelem nemcsak rózsát terem, de finom, könnyű, pompás képviselőfánkot is.

2. Krém.

Hozzávalók:

  • Egy kis tasak zselatin por,
  • fél mérőcsésze és három evőkanál víz,
  • két mérőcsésze tejszín (heavy cream),
  • 8 evőkanál cukor,
  • két-három evőkanál rum, vagy néhány csepp rumextract,
  • négy teljesen érett banán,
  • három kis kocka, könnyen olvadó főzőcsokoládé a kenéshez,
  • két-három evőkanál enyhén pirított, vékonyan szeletelt mandula,
  • csokoládémártás kb. két mérőcsésze.

Hozzávalók:

  • ¼ mérőcsésze sótlan vaj, 
  • 1 csésze cukor, 
  • ½ mérőcsésze jó minőségű kakaó, 
  • 1 mérőcsésze tej,
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő,
  • ¼ csésze hideg víz,
  • ½ csésze készen vett csokoládészirup, (ha van, Hersey's), 
  • ¼ mérőcsésze jó konyak.

A csokoládémártás elkészítése: egy vastagfalú edényben olvasszuk fel a vajat a cukorral és a kakaóval és főzzük mindaddig, amíg elkezd karamellásodni, azaz a cukor teljesen megolvad. Ekkor azonnal  adjuk hozzá a tejet állandó kavarás mellett. A képződő  csomók rögtön elolvadnak, mikor a folyadék forrni kezd. Most oldjuk fel a keményítőt a vízben és öntsük vékony csíkban, lassan, a forrásban lévő keverékbe és állandóan kevergessük. Vegyük le a tűzről és hűtsük, amíg szobahőmérsékletű lesz. Akkor adjuk hozzá a boltban vett csokoládészirupot és a konyakot. Tartsuk a jégszekrényben.

A képviselőfánk elkészítése: Pici olajjal olajozzunk meg két lapos sütőlemezt. (Mintegy 12-szer 8 inch nagyságút). Osszuk el a tésztát kétfelé és mindenik tepsire (sütőlapra) kanalazzunk egy-egy olyan hosszú tésztacsíkot, mint a tepsi. Melegítsük elő a sütőt 425 fokra, tegyük be a két hosszú képviselőfánkot és ne nyissuk ki a sütő ajtaját 20-25 percig. Akkor csökkentsük le a hőmérsékletet 350 fokra és süssük tovább még húsz percig. Most húzzuk le a hőmérőt 325 fokra és süssük a tésztát még tíz percig. A teljes sütési idő után vegyük ki a tésztát és hagyjuk hűlni.

Ezalatt olvasszuk el a zselatint három evőkanál vízben. Egy kis edényben hozzuk forrásba a fél mérő csésze vizet és amint forrni kezd, adjuk hozzá a zselatint. Most edényestül mártsuk jeges vízbe és kevergessük, amíg kocsonyásodni kezd. Akkor azonnal vegyük ki a jeges vízből, törülgessük meg az edényt és hagyjuk szobahőmérsékleten.

Közben verjük fel a tejszínt a cukor felével olyan keményre, hogy szinte megálljon benne a kanál. Vigyázzunk, hogy túl ne verjük. Keverjük a rumot a lassan kocsonyásodó zselatinba. Lassan öntsük a felvert tejszín felületére és gumikanállal gyengéden forgassuk bele.

Egy villával nyomjuk szét a banánokat, adjuk hozzá a cukor másik felét és egy gumikanállal forgassuk bele a zselatinos rumos tejszínhabba. Tegyük be a jégszekrénybe hűlni a krémet. Mikor a nagy képviselőfánkok kihűltek, hoszszában vágjuk fel őket, a sütőlappal egyvonalban, kettőbe. Óvatosan emeljük fel a felső felét, gyengéden szedjük ki az alsó félből a tésztát úgy, hogy a képviselőfánknak csak a burka maradjon meg. Most töltsünk meg egy cukrászzacskót, amelyben csillagcsövet illesztettünk, a banánkrém keverékkel és gyengéden, egyenletesen töltsük meg mindkét hosszú fánkot a krém fele-felével. A megtöltött alsó részeket tegyük a fagyasztóba legalább egy órára, a felső részeket kenjük meg a csokoládésziruppal és  hagyjuk száradni. Mikor félig megszáradt, hintsük meg gazdagon az enyhén pörkölt szeletelt mandulával. Most nagyon éles késsel vágjuk a csokoládéval bekent tetőt hat-hat, vagy nyolc-nyolc egyenletes adagba. Felvágás után rakjuk a krém tetejére a tészta felső részét és utána szeleteljük fel a képviselőfánkokat. Tálalásig tartsuk a jégszekrényben és tálaljuk a rumos csokoládésziruppal leöntve.

Banánkák 

Lóri megjegyzése: Nagyon érdekes volt számomra, hogy akkoriban is volt egy "papagáj járvány", ami a banán behozatalával teljesen elmúlt. Utánanézne valaki, hogy erről az eseményről miket lehetne találni?


   

Megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal