Zöld övezet - Legolvasottabb cikkek

   

A Kárpát-medence mai arculata
Természeti kincsek »
A Kárpát-medence ma ismert formája hosszú évmilliók alatt alakult ki. Kezdetben inkább a nagy hegységképző erők alakították, majd a Föld tektonikai intenzitásának csökkenésével egyre inkább a Nap, a szél és a víz formáló ereje dominált. A legidősebb kőzetek a Kárpát-medencében kb. 1 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki.
A Nagyatádi kistérség rejtett kincsei
Természeti kincsek »
A Rinyamenti, hivatalosan Nagyatádi kistérség, Somogy megyében, közel 650 km2-en elterülő erdős, tavas vidék. Központja a nagyjából 12 000 fős Nagyatád, a “parkok, szobrok és a fürdők városa”. A térségben folyik a Rinya-patak, amely a Dráva egyik mellékfolyója; emellett több mint félszáz tó is megtalálható, köztük az őslápos Baláta-tó.
Mosószer készítése vadgesztenyéből
Természet-esen »
Így készíts tökéletes mosószert vadgesztenyéből! – sokszor kipróbált, bevált recept + fotók     Nagyon piszkálta a fantáziámat, mitől is habzik esőkor a mellettünk lévő parkban a lepotyogott sok vadgesztenye. Mert hátha valami klassz plusz tulajdonsága is van, amit még kamatoztatni is lehetne a háztartásban. Aztán rátaláltam a magyarázatra.
Buda egyik csodája - az Apáthy-szikla
Természeti kincsek »
Az Apáthy-sziklát választottuk, mint meglátogatandó tájvédelmi értéket Budapesten. A szikla a II. kerületben helyezkedik el, és az Ördögárok lipótmezei szakasza fölé emelkedik. Legmagasabb pontja mindössze 242 méter magas. E remek hely részletesebb bemutatása előtt kalandos utunkról számolunk be, hogy hogyan sikerült elérni célunkat.
Balatongyörök tündérországa
Természeti kincsek »
„Sosem felejtem el azt a pillanatot/ amikor én ezt a tündérországot először megláttam.” (Eötvös Károly) A Keszthelyi-hegység lábánál elhelyezkedő, ezer lakosú Balatongyörök tartalmas múltra tekint vissza. Területe már az őskor óta lakott volt, ezt régészeti leletek támasztják alá. Nevét a szomszédos település, Szigliget urának Gyürk nevű fiáról kapta, később a 17.
A biodiverzitás csökkenése
Környezetvédelem »
A biodivertzitás vagy biológiai sokféleség kifejezés mást takar az egyes tudományágak, és mást a köznépi felfogás szerint. Míg utóbbi egy terület fajgazdagságát érti alatta, addig például az ökológia egy terület vagy rendszer rendezettségét (ún. entrópia állapot). A továbbiakban a köznépi felfogás szerint vizsgáljuk a biológiai sokféleség fogalmát.
A növények biológiája – a természetes légtisztítók
Természet-esen »
2012. május 18. az első nemzetközi "Fascination of Plants Day" ("Azok a Csodálatos Növények" Nap), amikor az évnek legalább egy napján a növények kerülnek a figyelem középpontjába. A növényvilág evolúciója milliárd évekkel ezelőtt kezdődött, a legkorábbi maradványok több mint 3 milliárd évesek.
A Nap energiája
Környezetvédelem »
A természet és a környezet védelmének egyik lehetséges módja a fosszilis tüzelőanyagokra épülő energiaellátás kiváltása, aminek több lehetséges módozata van. Ezeket manapság alternatív energiaforrások névvel illetik, holott ezek az energiák az emberiség történelme során folyamatosan rendelkezése álltak, és az ember használta is őket évezredeken keresztül.
A Bükk rejtélyes barlangjai
Természeti kincsek »
Hazánk legnagyobb átlagmagasságú hegysége a Bükk. Számtalan erdőt, tavat és fennsíkot találhatunk tagolt felszínén. A középhegységben közel ezer barlangot tártak fel az idők során, amelyek egy része nyitva áll a turisták előtt, viszont többségük túl veszélyes lenne a laikus látogatók számára.
Erdély csúcsai: a Radnai-havasok
Természeti kincsek »
Erdély természeti szépségeit az utóbbi években egyre több hazai turista fedezi fel. A téli sportok kedvelői között népszerű Madarasi-Hargita és a Fogarasi-havasok mellett azonban kevés figyelem jut az olyan kalandos hegyvidékekre, mint a Radnai-havasok, annak ellenére, hogy ez a hegység a Keleti-Kárpátok vonulatának legmagasabb, egyben a legtöbb alpesi vonást hordozó tagja.

103 cikk | 9 / 11 oldal