Zöld övezet - Legolvasottabb cikkek

   

Május, a munka dandárja a kertben
Kertészkedés »
Munka, munka....... Ha bárkit megkérdeznék, biztosan azt állítaná, hogy a legtöbb munka a kertben májusban van. (meg amikor betakarítunk, meg amikor.......) Az biztos, hogy ilyenkor van a legkevesebb tétlen nézelődés.
Paradicsomok ültetése a szabadba (Április)
Kertészkedés »
Egyre több a virág, több a szín, melegebb az idő. Élednek a kertek. A beköszöntő jó idő hatására melegszik a talaj. Április 20-25 között a fejlett, legalább 20 cm magas, elégséges gyökérzettel rendelkező paradicsom palántákat ki lehet ültetni.                                   Némelyik paprikám már virágos, de nem ültetem még ki őket szabadba.
Gazda naptár (kertésznaptár)
Kertészkedés »
Január Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos, nem sáros, ültethetünk rebarbarát. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról. Díszkert: Fejezzük be a fagyhatást igénylő magok vetését - az alpesi növényekét is.
Balaton-Felvidéki Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1997 Központja: 8200 Veszprém, Vár u. 31. Címere: Lisztes kankalin Jellegzetes növényei, állatai: légybangó, gyapjas gyűszűvirág, cifra kankalin, kornistárnics, kaukázusi zergevirág, szúrós csodabogyó, üstökös gém, cigányréce, kanalas gém, kék vércse.
Időszerű az őszibarack levélfodrosodása elleni védekezés
Kertészkedés »
Az őszibarack tafrínás betegsége (kórokozó neve: Taphrina deformans) rendszeresen súlyos károkat okoz tavasszal, amikor a fán a levelek éppen kifejlődnek. Tünetek Elsősorban a leveleken okozott tünetei gyakoriak, ezt ismerik. A levél részlegesen vagy az egész felületén megvastagszik, felülete hullámos, ráncos, gyakran húzott, hólyagos lesz.
Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben II.
Kertészkedés »
Monília Monilia laxa Ezeknél a gyümölcsfajoknál sajnos most is sláger a moníliás betegség. Amint arról korábbi cikkben olvashattak ez a gomba a virágzáskor fertőzi a csonthéjasok fáit, jelenleg még a meggyek virágoznak. Ha a virágzáskor nem sikerült a monília elleni kémiai védelem, elhervadt virágfürtöket, elhervadt leveleket, hajtásokat láthatunk a fán.
Powercanister
Környezetvédelem »
2015 nyarán a pittsburgi INPEX®, The Invention Show-n két aranyérmmel volt dijazva a Powercanistert működtető technológia - Tudomány és Játék kategóriákban - ahol azt értékelték ahogyan két elektród és tiszta viz elektrokémiai reakcióját egy apró elektrónika segitségével sikerült látványosan megcsapolni.
Hogyan védekezhetünk a növényi kártevők ellen vegyszerek nélkül?
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
A levéltetvek táplálkozásuk során szívogatják a növény leveleit, amik görbülnek, torzulnak, színük, alakjuk eltér a normálistól. A levéltetvek mézharmatot választanak ki, amelyet darazsak, hangyák látogatnak, a korompenész megtelepszik rajta, aminek következtében megfeketedik a levél, és sokszor a termés is értéktelenné, fogyaszthatatlanná válik.
Permetezés a biokertben 1.
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
Mi ellen mivel permetezzünk szelíd módon? (Mi is az a bió?)  Valamikor régen, amikor először találkoztam a biotermesztéssel, akkor szinte mindenki számára a kukacos alma volt az első, ami eszébe jutott. Az akkori felfogás szerint minden bió volt, amit nem permeteztek. Lassan és szerencsére mára ez a felfogás lassan kezd megváltozni.
Őszi-téli lemosó permetezés
Kertészkedés »
Az előző évek tapasztalata alapján egyre nagyobb a jelentősége, erről próbáljuk meggyőzni erről a vevőket. Sokan csak a tavaszi lemosást ismerik, ott is főleg az olajos kezelést. A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál kezdjük a munkákat. Később is, fagymentes napokon elvégezhetjük. A leváló levelek az alapjuknál friss nyílt sebeket hagynak az ágakon.

103 cikk | 3 / 11 oldal