Zöld övezet - Természeti kincsek

   

Buda egyik csodája - az Apáthy-szikla
Az Apáthy-sziklát választottuk, mint meglátogatandó tájvédelmi értéket Budapesten. A szikla a II. kerületben helyezkedik el, és az Ördögárok lipótmezei szakasza fölé emelkedik. Legmagasabb pontja mindössze 242 méter magas. E remek hely részletesebb bemutatása előtt kalandos utunkról számolunk be, hogy hogyan sikerült elérni célunkat.
Budapest védett és különleges állatai, növényei
Budapest nyüzsgő betonrengetegében talán nem is gondolnánk mennyi védett növényt és állatot lehet felfedezni. Persze, nem a belvárosban, hanem a külső területek zöld szigetein vagy a hegyes-dombos budai oldalon kell keresgélni.
Csongrád és a Körös-torok látványosságai
Csongrád városa Csongrád megyében található, a Tisza jobb partján, a Körös-torok mellett. Csongrád az Alföld tájegységéhez, a statisztikai régiók közül a Dél-Alföldhöz tartozik. Csongrád város földrajzi helyzetéből adódóan változatos talajadottságokkal rendelkezik. Fő talajtípusai: Duna-Tisza-közi meszes homok, réti öntés, csernozjom.
Erdély csúcsai: a Radnai-havasok
Erdély természeti szépségeit az utóbbi években egyre több hazai turista fedezi fel. A téli sportok kedvelői között népszerű Madarasi-Hargita és a Fogarasi-havasok mellett azonban kevés figyelem jut az olyan kalandos hegyvidékekre, mint a Radnai-havasok, annak ellenére, hogy ez a hegység a Keleti-Kárpátok vonulatának legmagasabb, egyben a legtöbb alpesi vonást hordozó tagja.
Erdély ékessége: a Gyilkos-tó
Az erdélyi Gyilkos-tó a Nagyhagymás-hegycsoport szerves részét alkotja. A Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban és a Hargita északkeleti részén terül el. A jelenleg széles körben elfogadott magyarázat szerint 1837-ben egy hegyomlás következtében keletkezett.
Gemenc varázslatos élővilága
Európában kevés helyen található olyan fajgazdag Duna-menti élővilág, mint Baja környékén. A Duna és a Sugovica árnyas vízpartjainak, holtágainak és zátonyainak ligeterdejében egyedi növény- és állatvilág alakult ki. A gemenci erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét.
Gyopárosfürdő és a Dél-Alföld értékei
Gyopárosfürdő „az Alföld gyöngyeként” vált ismert üdülőhellyé Orosháza mellett. A három tóból álló tórendszer 1869-től már népszerű gyógyhatású fürdő. A természetes alkáli hidrogén-karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, ízületi és reumatikus bántalmak kezelésére, valamint balesetek, műtétek utáni rehabilitációra is alkalmas.
Kárpátalja természeti értékei
Ukrajna legnyugatibb régiója, Kárpátalja majdnem ezer évig Magyarország területét képezte, majd a trianoni békeszerződés után Csehszlovákiához, 1945-től 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozott. Most a független Ukrajna önálló közigazgatási egysége "Kárpáton Túli Terület" néven. Területe 12 800 km², nagy része hegyvidék, egyötöde alföld (beregi és ugocsai Tiszahát).
Rejtőzködő kincs a betondzsungelben: a Sas-hegy
Manapság a főváros nyüzsgő rengetegében nem is sejtené az ember, hogy milyen rejtett kincsre lelhet. Budán található ugyanis a Sas-hegy, egy természetvédelmi park, kis zöld sziget a betondzsungel sűrűjében.  Ezt kerestem fel tavasszal (2012), hogy saját tapasztalatokra építve mutathassam be - és amitől talán mások is kedvet kapnak az egyedülállóan szép terület meglátogatására.
Siófok, a Balaton fővárosa
Siófok Somogy megyében, a Balaton déli partján helyezkedik el. A Balaton-part legnagyobb városa több mint 24.000 lakossal, emellett rendkívül népszerű üdülőváros mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld, délről és nyugatról pedig a Külső-Somogy határolja. A Balaton medencéjének eme pontjától ered a Sió.

36 cikk | 2 / 4 oldal