Történelem - Legolvasottabb cikkek

   

Megyei címerek
  Bács-Kiskun megye címere   Álló, hasított a tárcsapajzs, jobb oldali kék mezejében mezítlábas, vörös csuhás, ezüstköpenyt (paenulát) viselő, jobbjában fekete keresztvasú ezüstpallost, baljában aranyos könyvet tartó, ezüstös szakállú és hajú, aranyglóriás férfialak lebeg.
A hunok és a Hun Birodalom
A hunok és a Hun Birodalom A hunok kulturális-szellemi téren egyértelműen rokonai a magyarságnak, s nagy valószínűséggel az Árpád-féle honfoglalás uralkodó rétege genetikailag is a hunok vezető néptörzsének tagjai voltak. Így teljes joggal illeszthető be a magyarság korai történetébe a hunok története is.
Erich von Däniken találkozása Juan Móriczcal
Ez a cikk csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk. ami itt található: MÓRICZ JÁNOS   Részlet: Däniken: A kozmosz üzenete - című könyvéből Számomra ez az évszázad leghihetetlenebb, legvalószerűtlenebb története.Lehetne ez egy science-fiction történet, ha a hihetetlent nem láttam és nem fényképeztem volna le.
...hogy nem teljes ez a lexikon...A finnugorizmus építkezése...A Szent Korona mondanivalója
Irodalom » Szondi Miklós: Történelemírásunk ellentmondásosságai
Szőke István Atilla: FohászFölséges Istenünk, tisztelettel kérünk,Éljen még sokáig, jó szittya-hun népünk.Ez a nép a múltját őrzi, óvja, védi,Származása szerint rendkívüli s régi.Büszke szemmel nézzük Nimrud király fényét,Az égen győzi le örök ellenségét.Csodaszarvasuknak követjük futását,Hunort s Magyart hívó égi vágtatását.
 
Személyek »
(Pécs, 1526. – Konstantinápoly, 1555.) deák, végvári vitéz, egri várkapitány.   Bornemissza Gergely, Pécsi kovácsmester fia, 1526-ban született. A neve mellett használt „deák” jelző azt mutatja, hogy magasabb iskolákat végzett. Végvári vitéz volt. 1552-ben hadnagy a töröktől ostromlott Eger várában s a védelem egyik fő mozgatója.
A dolhai csata (1703. június 7 )
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
A tiszaháti felkelés 1703-ban nehezen védhető síkságról áttevődik a hegyvidékes Kárpátokba. A szegényes 800-1000 főből álló kuruchadsereg élén Esze Tamás tarpai jobbágy és Kiss Albert Tökhöly fejedelem egykori hadnagya állt, akiket a tiszaháti felkelés után előléptettek ezredeskapitánnyá.
A tihanyi apátság alapítólevele
(1055)   Az oszthatatlan Szentháromság nevében! András, Isten kegyelméből a magyarok legyőzhetetlen királya.
LEVÉL AZ ŐSHAZÁBÓL, Móricz János kutatásai az amerikai magyarokról
LEVÉL AZ ŐSHAZÁBÓL                                                    1. rész Móricz János kutatásai az amerikai magyarokról    kattints ide, ha nem tudod, ki volt MÓRICZ JÁNOS 1. Az első hírek 1965. szeptember 12-én Ecuador legnagyobb lapja, a quitói „El Comercio” első oldalán hozott rendkívüli beszámolót Móricz Jánosnak Ecuador területén végzett kutatásairól.
Ősi magyar népi hangszerek eredete és párhuzamai
Irodalom » Kiszely István: A magyar nép õstörténete
Az énekes zene mellett fontos megvizsgálni, hogy milyen kapcsolat van az európai és ázsiai, illetve a keleti népek és a magyar nép által használt hangszerek között. Az európai zenekultúra legtöbb hangszerének ázsiai eredetét az magyarázza, hogy a régi keleti kultúrák messze magasabb színvonalon álltak, mint a korabeli nyugat-európaiak.
Betyár világ - Vidróczki Marci (1837-1873)
Személyek »
  "Nagy udvara van a holdnak Nagy híre van Vidróczkinak Messze elmegy az Ő híre Mint a Duna-Tisza vize"   Ez a pár sor Eger környéki népdal már jól jellemzi a múlt század egyik leghíresebb palóc betyárját Vidróczki Marcit, aki hírét nem is annyira daliás külsejének és nem annyira tetteinek köszönheti, hanem Kodály: Mátrai Képek című kórusművének. http://www.magyarvagyok.

673 cikk | 2 / 68 oldal