Napló - blog

   

Kamilla
Májusban gyűjthető a méltán legnépszerûbb gyógynövényünk a kamilla, vagy szikfű, vagy székfűvirág. A kamilla a hagyományos ismeretek és a legújabb kutatások alapján is a legjelentősebb gyógyszerünk lehetne, ha tulajdonsági ismertté válnának a szakkörökben és a laikusok között is egyaránt. A legtöbbet használt a legtöbbet kipróbált gyógynövény.
Fehér ürömfű
Júlis hónapban gyűjthető növények egyik érdekessége a fehér üröm. Teája keserű, de érdemes megbarátkozni vele, mert hatása jó. Már az egyiptomiak is alkalmazták, később kolostorok kertjében is termesztették. 0,25-0,50% illóolajat, valamint cser- és keserűanyagot tartalmaz. Az illóolaj fő alkotója a tujon.
Ánizs
Szeptember gyűjthető egyik kedvelt gyógynövényünk az Ánizs más néven Bécsi kömény. Hatóanyaga: illóolaj, zsíros olaj, sók, anethol. Felhasználjuk édeskésen aromás olaját, gyümölcsét. Alkalmazott és ártalmatlan köptető, görcscsillapító, emésztést elősegítő, és felmelegítő hatásánál fogva felhasználjuk a gyomor és mell elnyálkásodása folytán fellépő kényelmetlenségek megszüntetésére.

33 cikk | 4 / 4 oldal