Hungarikumok

 

Aranycsapat


Aranycsapat

Az Aranycsapat minden idők legjobb magyar futballválogatottjának közismert neve. Ez a csapat az 1950-es évtől 1954-ig (egyes források szerint 1956-ig) játszott együtt.

A magyar futballban, az ötvenes évek elejének - három és fél éven keresztül veretlen - csapata. A sajtó és a publikum által Aranycsapatnak keresztelt együttes a kor nagyhatalmának számító Angliát kétszer iskolázta le. A Sebes Gusztáv irányította társulat, amelyik leginkább a Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás, Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkúti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán összeállításban szerepelt, első sikerét a helsinki olimpián érte el, a jugoszlávokat az augusztus 2-i döntőben 2:0-ra verték. A következő jelentős mérföldkő a római stadionavató volt 1953-ban, ahol 3:0-ra verték a házigazda olasz gárdát. Ezt a mérkőzést nevezték el később Európa Kupa-döntőnek, amely lényegében az Európa-bajnokság jogelődje volt.

A sikersorozat 1953. november 25-én folytatódott, amikor a mindaddig kilencven éven keresztül hazai pályán legyőzhetetlen Angilát 6:3-ra verték meg. A visszavágóra a következő év májusában került sor, akkor a Népstadionban - telt ház előtt - 7:1-re nyert a magyar válogatott. A válogatott az 1956-os forradalomig tovább folytatta remeklését, mindössze három vereséget szenvedett, majd széthullott.

Kocsis és Czibor a Barcelonába távozott, ahol kétszer nyertek bajnokságot, Puskás pedig a Real Madridban folytatta.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. január 21. Szerkesztette: Magyari Sára Tünde
Nézettség: 3,815 Kategória: Sport
Következő cikk: Magyar kajak-kenu


   








Megjegyzések

Mathe Gyorgy
kedd, 2012. november 27. 20:45
mikor lesz meg arany csapat



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: