Hungarikumok

 

Nemzeti parkok


Nemzeti parkok

Magyarországon tíz nemzeti park működik, mindegyik európai hírű növény- és állattársulások, egyedülálló természeti kincsek otthona. A parkok feladata, hogy ezeket a pótolhatatlan ökológiai csodákat eredeti, bolygatatlan állapotukban őrizzék - lehetőség szerint az idők végezetéig. Világraszóló jelentőségüket mi sem mutatja jobban, mint hogy a tízből három világörökség, kettő pedig Bioszféra Rezervátum - ez jelenleg a bolygónkon adható legmagasabb fokú védettség és elismerés.

Legkorabbi parkunk a Hortobágy, másik rezervátumunk a Fertő-Hansági Nemzeti Park, földtani világörökséget élvez az Aggteleki Nemzeti Park.

A Bükki Nemzeti Park területének 94 %-a erdõ - érthetõ hát, hogy itt a flóra érdekességei élveznek elsõséget. De a park területén találhatók a világhírű ősember-maradványokat, táborhelyeket rejtõ barlangok is: Subalyuk, Szeleta, Istállóskő, valamint e nevezetes õsállat-lobnyomokat, megkövült erdõmaradványt bemutató ipolytarnóci kiállítóhely is.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park védi Budapest kedvelt kirándulóhelyeit, a Dunakanyart, a Pilisi Parkerdõt, az Ipoly folyó völgyét.

A Duna-Dráva Nemzeti Park elsõsorban e folyók érintetlen völgyét, galériaerdejét õrzi - itt található a gemenci erdõ is -, hasonlóan a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz. Mindkét helyen szép számmal találhatók egyedi, különösen védett növények, állatok.

A Kiskunsági Nemzeti Parkot az Európában sehol sem található szikes pusztai élõhely védelmére hozták létre, sziki tavai madárvonulási pihenõhelyek, Bugac futóhomok buckái a legeltetés megszüntetése óta megálltak, és különös, homoki élõvilágnak adnak otthont.

Az Örségi Nemzeti Park elsõsorban a kultúrtáj védelmére alakult. Ma már csak itt található az az ezeréves települési rend, mely államunk alapítására volt jellemzõ, a szeres település. A szer néhány házból, és a hozzájuk csatlakozó gazdasági épületekbõl álló laza tanyaszerkezet.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park sokrétű feladata a geológiai különlegességeknek - a badacsonyi bazalt-orgonáknak, a tanúhegyeknek, a Káll-medence kõtengerének, a tapolcai tavas barlangnak - védelme. De hozzá tartozik a Kis-Balaton nyüzsgõ élõvilága is - ez olyannyira védett, hogy egyes részei nem is látogathatók. A természeti és kultúrtáj összhangja felett is a Nemzeti Parkok őrködnek- nemcsak a Balaton mellett, de az egész országban.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 3,471 Kategória: Magyar táj
Előző cikk: Kis-Balaton Következő cikk: Ópusztaszer


   







Tetszik 1 Csúzi Laci kedveli
Csúzi Laci




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: