Hungarikumok

 

A hierarchikus rendszer gyógyítható, a demokratikus nem


A küldetés jelentése tágabb értelemben: megbízatás, feladat teljesítése. A küldetésnek van tárgya és három szereplője: a küldő, a küldött és a címzett.

A hierarchiában a küldött a címzett felé a küldetés tárgya vonatkozásában a küldők által képviselt közösség érdeke szerint köteles cselekedni. Ha a küldött annak ellenében tesz, akkor a küldőknek kötelességük felelősségre vonni őt. Ha ez nem történne meg, akkor - a rend helyreállítása érdekében - a közösségnek kötelessége menesztenie úgy a küldőket mint a küldöttet.

Láthatjuk tehát, hogy a hierarchikus szerves rendben a társadalom beteg része - a „romlasztó szelet” - könnyen beazonosítható, elkülöníthető és eltávolítható. (Egyedül csak a közösség nem „váltható le”.)

Ezzel szemben a demokrácia egy szervetlen rend, hol a felelősségek és felelősök nehezen beazonosíthatók és teljességében nincs is lehetőség eltávolítani a „romlott részt”. A demokráciáról szólva korábban idéztünk már egy elnöki válaszlevelet: „A szabad mandátum lényege, hogy a képviselő és a választók közötti jogi függőség a választás után megszűnik. A képviselő tehát nem utasítható és a képviselő egyet-len kérdésben sem köteles a választók véleményét kikérni. A képviselő a parlamentben szabadon, meggyőződése és lelkiismerete alapján foglal állást, adja le szavazatát. Tevékenységéért és szavazatáért a választók a megbízatás ideje alatt felelősségre nem vonhatják, azaz mandátuma a parlament teljes idejére szól, a választók által meg nem rövidíthető.”

A demokráciával beköszöntött a következmények nélküli „rend”, - hol nincs felelős és nincs felelősségrevonás. Vele, láthatóan visszafejlődött az emberi társadalom. (Visszafejlődött például a 16. század magyar társadalmához képest, ahol - ahogy azt a már korábban láttuk - az 1504. évi törvények vagyonvesztéssel büntették a visszaélést. A mai ember számára elképzelhetetlen, hogy egykor a megvesztegetést - a királynak kedvezést - mekkora súllyal büntette a magyar törvény: teljes vagyonvesztéssel. Akkor, a renddel szembeni nemtelen magatartásnak a következménye a nemesi jog elvesztése volt.)


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. július 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,615 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Függelék
Következő cikk: A közérdekű párt célja a közösség összetartása


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: