Hungarikumok

 

A Teremtő Isteni Rend minőség-mutatói a pártus hagyományban


Hasonló jelzésre találunk a pártus hagyományban is. Ennek igazolására, az előbbi képeket hasonlítsuk össze a pártus rokon nép egy alább bemutatott szoborcsoport ábrázolásával. Ezen látható, hogy a két sugárkoszorús isten között álló, jellegzetes pártus férfialak átveszi az istenektől a Teremtő Rend égi üzenetét: az igazság, kegyelem és törvény rendjét. Jelzi ezt, hogy mindhárom alak szelleme égi kapcsolódású, jobb keze áldást osztó, bal karja pedig a törvény gyakorlására int. (A képet nagyobb méretben lásd a X. mellékletben.)

Hangsúlyosan mutatkozik meg szellemiség, áldás és tartás egyetlen szoborcsoporton. A pártus istenek sugárzó feje az igazság szellemét hordozza, arckifejezésük békés, jobb kéztartásuk a békével közeledést jeleníti meg. A kard a tartásra mutat rá, az önvédelmre. Összességében azt fejezi ki, hogy az embert az igazságon alapuló szeretet és önvédelem tartja meg. Így maradhat meg, szellemileg, lelkileg és testileg.

Az előbbi szoborábrázolás a pártus erkölcs lényegére mutat rá. Hasonlósága a magyar erkölccsel szemmel látható és felismerhető, - ezért is fontos foglalkoznunk vele.

A Párthus Birodalom igazságosságon alapuló, kegyelmet és törvényt gyakorló, a rómaiak által legyőzhetetlen hatalom volt ötszáz éven át (kb. Kr.e.250 - Kr.u.250). Lovas és nyilas nemzet. Öncélúan nem támadott, békét hirdetett, de ha az összecsapás elkerülhetetlen volt, fegyvert rántott és könyörtelenül védekezett.

Mégis, minden megtartó jel ellenére elbukott.

Megmaradásunk érdekében tanulságos megismernünk a pártusok történelmét, hisz erényeikből, hibáikból, tévedéseikből okulhatunk ma is.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. június 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 481 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Egyetemes értékrend, teremtő Isteni rend
Előző cikk: A Teremtő Isteni Rend minőség-mutatói a Magyar Szent Koronán Következő cikk: A Teremtő Isteni Rend minőség-mutatói egyiptomi hagyományban


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: