Hungarikumok

 

Minőségelemzés a jog és kötelesség mutatóival


Láttuk, hogy a jog arra kell szolgáljon, hogy feltételeket biztosítson a kötelezettségek teljesítéséhez. A Teremtő Isteni Rend mércéjével a jog-kötelesség egyensúlyának teljesülnie kell. Emberi gyarlóság okán az egyensúly rendszerint nem valósul meg. Lássuk, mire világítanak rá az egyensúly-egyensúlytalanság állapotai, és az emberi minőségnek milyen jelei mutatkoznak meg általa. 

1. Az egyik személynek a tisztességgel szerzett joga és kötelessége egyensúlyban van . Képességeihez mérten az ilyen emberre nyugodtan lehet bízni kisebb vagy nagyobb felelősséget.

(a minősége: kiegyensúlyozott jó)

2. Egy másiknak több tisztességgel szerzett joga van, mint teljesített kötelessége (többet kap, mint ad ). Tisztességes ember ilyenkor elgondolkodik, hogy milyen többletkötelezettségeket kell vállaljon.

(a minősége: jó, de kiegyensúlyozatlan)

3. Egy harmadik kevesebb joggal rendelkezik, mint amennyi kötelességet teljesít (többet ad, mint kap: ). A tisztességes és felelős környezete ilyen esetben többletjogokat kellene biztosítson az illető személynek, hogy többletvállalásait teljesíthesse. (a minősége: jó, de kiegyensúlyozatlan)

4. A negyediknek több tisztességtelenül szerzett joga van, mint amennyi kötelességet teljesít (kisajátít és abból egy keveset ad, vagy egyáltalán nem ad ). Ilyenkor helyre kell állítani az igazságot: az elkövetőt meg kell fosztani hamisan szerzett jogaitól. (a minősége: rossz)

5. Az ötödik több, tisztességtelenül szerzett hatalmat és zsarnokságot gyakorol , mint amennyi befogadást és meghallgatást elfogad (több az erőszak benne, mint együttérzés ). Ilyen esetben a zsarnokot meg kell fosztani hatalmától, szerzett hamis kötelezettségeitől. (a minősége: rossz)

6. A hatodik tisztességtelenül szerzett jogokkal hamis hatalmat (lehetőséget) gyakorol (kisajátít és zsarnokian uralkodik ).

(ennek a minősége: a legrosszabb)

Az ilyen zsarnokot meg kell fosztani előbb hatalmától, majd tulajdonától is. 

Az első eset tisztességes és felelős szereplője a nemes ember.

A második esetben szereplőnek többletjoga van, csak bizonyítania kell, hogy méltó többletjogaira, és hozzá többletkötelezettséget is vállal. Ha ezt teljesíti, akkor ő is igaz nemes ember.

A harmadik esetben a többletkötelezettséget vállaló már tettével bizonyította, hogy nemes jellemű. Segíteni azért kell, hogy többletlehetősége is legyen hozzá.

Mindhárom eset a nemes jelleműre ad példát. Jog-kötelesség biztosítására számukra azért van szükség, mert rendszerint nem csak magukért, családjukért vállalnak felelősséget, hanem közösségeikért, nemzetükért is.

(Mai példával élve: A tisztességes vállalkozó is nemes jellemű, hisz többletéből-tartalékából kockázatot vállal és felelősséget alkalmazottaiért, azok családjáért. De különösen nemes jellemű, ha felelősséget vállal közösségéért, nemzetéért is.)

Az előbb felsorolt beszéd-tett, jog-kötelesség minőség mutatói rendkívüli fontosságúak a tisztánlátás érdekében, hisz életünk függhet az emberek valós erkölcsi minőségének korai felismerésétől.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 662 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Az Ember erkölcsi minősége
Előző cikk: Jog és kötelesség egyensúlyának kényszere Következő cikk: Jog-kötelesség, történelmi példák


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: