Hungarikumok

 

Makói magasszálló keringő


Makói magasszálló keringő

Származási hely: Makó városa és szűkebb környéke. 1930 óta önállóként elismert fajta, mélyet korábban a szegedi magasszálló kenngő változataként tartottak számon.

A küllem főbb jellemzői: Kis testű, kecses megjelenésű fésűs keringőfajta. Altalános jellemzői: széles kissé emelt mell, alacsony állás és viszonylag rövid, függőleges tartású, enyhén ívelt nyak.

Fej: Közepes nagyságú. A homlok széles és meredek ívben fordul a lapos ívű fejtetőn át a legömbölyített tarkótájba, melyet alacsonyan tűzött, csak a fejtető magasságáig érő, szorosan simuló és a két fül közelében forgóban végződő fésű díszít. Az örvösök és a szívhátúak fejfőrmája - az alacsonyabb kitenyésztettség miatt - esetenként nyújtottabb.

Szem, szemgyűrű: Nagyok, a finom szövetű szemgyűrűk kétsorosak, szélesek és sápadt színűek. A fehérek és a szívhátúak írisze sötét, a színesek szivárványhártyája gyöngyszínű. Az örvösök a szemgyűrűi szürkéskékek.

Csőr: A meredeken ívelt homlokhoz töréssel csatlakozik, viszonylag rövid (13-14 mm), tőben vastag, enyhén lefelé irányuló. A fehérek, a vörösek, a sárgák, a vörös és sárga szívhátúak csőrszaruja világos, az örvösöké szürkéskék, a kékfakóké enyhén világos barna árnyalatú. A többi színváltozaté sötét illetve sötéten jelzett.

Nyak: Közepes hosszúságú, függőleges tartású, enyhén ívelt. Erős tőből indulva a fej felé kissé elvékonyodó, gyakran rezgő. A toroktáj kis ívben kikerekített.

Mell: Széles, izmos, mérsékelten előredomborodó, enyhén emelt tartású.

Hát: A vállak között széles, hátrafelé egyenletesen keskenyedő, enyhén boltozott és lejtő.

Szárnyak: Közepes hosszúságúak, a test oldalaihoz simulók, a vállbúbok részben takartak. Az evezők hegye a farkon fekszik és annak végét, csaknem eléri.

Farok: Keskenyre zárt, a hát lejtését törés nélkül követi, vége a talajt nem érinti. A kormánytollak száma: 12

Lábak: Rövidek, közepesen tág állásúak. A combok félig takartak, a csüd és az ujjak tollatlanok, élénkvörösek. A karmok színe a csőrével egyező.

Szín és rajzváltozatok: A tollazat feszesen tömött, a testre simuló. A színek kiegyenlítetten teltek, lakk színek esetében ragyogók. Elismertek egyszínűek:

fehérben, feketében, vörösben, sárgában, fekete szalagos kékben és kékfakóban, valamint kovácsolt kékben. Örvösök: meggypiros színnel derékig babozottan és kis örvösök csak a vállakig terjedő babozottsággal. A szívhátúak fehérfejű szarkarajzosak, a szegedi magasszáfló keringők szívhátúira jellemző mintázattal feketében, vörösben, sárgában és kékben, a fejtetőn koronacseppel. A félkék szívhátúak színes rajzmezői derékig feketék, viszont farkuk a fedővel és a támasztóval együtt kék. Vannak ezen túl fehér farkú vörös szívesek Is.

Súlyos hibák: Keskeny, erősen emelt mell, hosszú fej, keskeny vagy pirkadt szemgyűrűk, vérerezett írisz, szabálytalan (magasan vagy túl mélyen tűzött, elálló) fésű, a tollazat egyenlőtlen pigmentáltsága.

Enyhe hibák: A rajzhatárok kisebb eltérései, enyhén csüngő szárnyak, kissé szemcsézett vagy enyhén vérerezett írisz.

Az értékmérő küflemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, test, felépítés, rajz, szín.

Röpkövetelmény: 3 óra 30 perc hosszidő.

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,327 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Magyar szarka keringő Következő cikk: Miskolci keringő


   







Tetszik 1 Csire Éva kedveli
Csire Éva




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: