Kankalin


Kankalin

Az orvosi, vagy tavaszi kankalint mely az egyetlen hazánkban nem védett, tehát gyűjthető kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket.

Agyvérzést, stroke-ot elszenvedett embereknek az e fűből készült fürdőt javasolják, míg a kankalin teája kiváló köszvényellenes szer. hiszen a tőkocsányról lecsipegetett virágja számos vértisztító (ezáltal köszvény- és izületi betegségek elleni) teakeverék* fő alkotóeleme. A szártalan kankalin bedörzsölő szer vagy ülőfürdő formájában is csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Kiválaszt a vérből minden mérgező anyagot, így azok nem tudnak az ízületekben lerakódni, számos fájdalmas órától megkímélve azokat, akik inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben. Varró Aladár Béla modern füveskönyvében hasonlókról számol be, hozzátéve, hogy a tavaszi kankalint ideg- és szíverősítőként használhatjuk ideges gyöngeségnél, vitustáncnál, migrén esetében pedig fájdalomcsillapító vagy nyugtatószerként.

Gyökérzetük kivonata majdnem minden köptetőszerben és köhögéscsillapító teakeverékben megtalálható. Krónikus és akut felső légúti megbetegedésekre, tüdőbetegségekre kiválóan alkalmazható a kakukkfűvel együtt, de álmatlanság ellen kiváló.

 

Tavaszi vértisztító keverék: 

50 g kankalin

50 g bodzahajtás (ha lehet, frissen kipattant rügy)

15 g csalánlevél

15 g pitypanggyökér 

A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázzunk 1/4 l vízzel, három percig állatjuk. Napi két csészényit kortyolgassunk.

 

Szíverősítő bor: friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és jó minőségű fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.

 

Hurutoldó tea, köptető: 2 dl hideg vízbe tegyünk 1 fél-teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényit fogyasszunk belőle.

 

Álmatlanság elleni keverék: 

50 g kankalin

25 g levendulavirág

10 g orbáncfű

15 g komlóbarka

5 g macskagyökér 

A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1/4 l vízzel, három percig állni hagyjuk, majd elalvás előtt kortyolgassuk, amilyen forrón csak lehet.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. április 4.
Nézettség: 1,373 Kategória: blog
Előző cikk: Hellinger terápia kincsei - a trauma és oldása... Következő cikk: Majki találkozó 2012. szept.7-9-ig


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: