A legnagyobb Öröm Ünnep


 

„Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!

(Ézsaiás könyve:9. rész 6. ige)

 

 

Sok féle képen készülhetünk a Húsvéti ünnepre, sok féle szokás is van, melyek különböző gyökerekből táplálkoznak. Azonban egyre távolabb kerül ezek által a Húsvét az emberektől, hogy megértsék, miért is ünnepelnek ezekben a napokban.

János Evangéliuma:3. rész16. ige

„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

 

Istentől, Jézusról is sok féle képen vélekednek az emberek, azonban mégis nincs olyan ember, akiben ne lenne ott a vágyakozás a szeretet felé. Ez Isten munkája minden emberben, hiszen hogyan formáltattunk?

Mózes I könyve 2. rész 7. ige

„És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké.”

 

Istentől az ember, méltóságot, életet kapott az Első emberpár állandó kapcsolatban volt Istennel, azonban mindennek vége szakadt a bűneset által.

Mózes I könyve 3. rész 6. ige

„És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcséből, és evék, és ada vele levő férjének is, és az is evék.”

 

Ezután megváltozott minden, hiszen Kain testvérgyilkossá vált.

Az emberek almát mondanak, viccelődnek is, nem hiszik el, nem is tudják, nem erről van szó, hanem az engedetlenségről, Isten elleni lázadásról.

Bejött az emberek életébe a bűn, a gonoszság, mind az, ami a Sátántól való, az élő lélek halottá vált, hiszen megszűnt a Teremtőjével való kapcsolat. Azonban már Énos születésekor kezdték segítségül hívni az Úr nevét. A bűn pedig egyre jobban eláradt, olvashatjuk az Ó Szövetség könyveiben hova vezetet mind ez, mi lett a vége. Isten igazságos ítéletét, de kegyelmét, szeretetét is a választott nép felé.

Dávid volt az a király, akit Isten választott ki Isai fiai közül és Sámuel kente fel őt az Úr akaratára.

A Máté evangéliuma Krisztus nemzetségi táblázatával indul, ha először olvassuk, még idegen számunkra a sok név, van, aki félre is teszi a Szentírást és nem olvassa tovább.

Amikor azonban már ismerjük a nevek mögötti életet, mind azt, amit cselekedtek, elevenné válik előttünk. Ha megtapasztaljuk Isten áldott kegyelmét, már fontossá válik számunkra, hogy a Megváltónk nemzetségét is megismerjük.

Az Énekek Énekében már elénk tárul a jövendő, Jézus Krisztus, a Megváltónk szépsége és az Istennel békét kötött, megtért nép, vágyódása Urához.

Ésaiás könyve feltárja a jövendőt a Messiás születését, azt az üdvöt, amely elhozza a reménységet az emberek közé.

(Ésaiás könyve 53. rész 3- 8. ige)

„Útált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! mint aki elől orcánkat elrejtjük, útált volt; és nem gondoltunk vele.

Pedig betegséginket ő viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentől!

És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg.

Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.

Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírők előtt; és száját nem nyitotta meg!

A fogságból és ítéletből ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élők földéből, hogy népem bűnéért lőn rajta vereség?!”

 

 

Betegség, fájdalom, bűn, vétek, halál, gyász Mind ez ott van az emberek éltében.

Sokan mennek el ezért az emberek olyan helyekre, ahol a megoldást remélik, mindenhez oda vágyva, hogy az életük mássá változik. Még ha történnek is velük, jónak látszó dolgok, vagy ideiglenes változások, azt észre sem veszik, hogy másban viszont még keményebbé, engedetlenebbé válhatnak.

A bűneset által a Sátán jogot formált az emberekre és meg is kötözte őket, foglyok vagyunk, amíg ő uralkodik az életünk felett, még ha nem hisszük el, ez akkor is így van. Hiszen hányszor sóhajthatunk fel, ezt én nem akartam, én nem erre gondoltam, azonban mégis meg lett cselekedve. Hányszor nem tudják az emberek megmagyarázni a cselekedeteiket, miért tették. Miért van annyi panasz egyik embernek a másik ember felé, amit a rossz tettek okoztak?

Micsoda örömhír, micsoda boldogság, hogy mind ezekből van szabadulás a számunkra.

Ésaiás könyve 61. rész 1-3. ige

„Az Úr Isten lelke van én rajtam azért, mert fölkent engem az Úr, hogy a szegényeknek örömöt mondjak; elküldött, hogy bekössem a megtört szívűeket, hogy hirdessek a foglyoknak szabadulást, és a megkötözötteknek megoldást;

Hogy hirdessem az Úr jókedvének esztendejét, és Istenünk bosszúállása napját; megvígasztaljak minden gyászolót;

Hogy tegyek Sion gyászolóira, adjak nékik ékességet a hamu helyett, örömnek kenetét a gyász helyett, dicsőségnek palástját a csüggedt lélek helyett, hogy igazság fáinak neveztessenek, az Úr plántáinak, az Ő dicsőségére!”

 

 

Jézus Krisztus, engesztelő áldozatával legyőzte a Sátánt, legyőzte a Halált, elhozta az embereknek a Megváltást, hogy újra élő kapcsolatba kerüljenek Istennel és örök életük legyen.

Ha elfogadjuk Jézus Krisztust, Megváltó Urunknak, megvalljuk bűneinket, hálát adunk a bűneink bocsánatáért, letesszük örökre és visszavonhatatlanul az életünket a kezébe, engedelmesek vagyunk, hogy a Szent Szellem Isten megtisztítson bennünket, átvesszük az Új Életet.

Az Istennel való megbékélésünk, megtérésünk idejéig elkövetett bűnöket Isten megbocsátja, tiszta lappal indulhatunk, de az Atyáinktól örökölt természet, hajlamok ott vannak, ezt a Szent Szellem Isten tisztítja ki bennünk, mert össze kell töretnünk, hogy az Új, mennyei élet, természet váljon valóra az életünkben, ahol már nincsen bűn.

János apostol 1 levele. 3. rész 1-10.ige

„Lássátok milyen nagy szeretetet adott nékünk az Atya, hogy Isten fiainak neveztetünk! A világ azért nem ismer minket, mert nem ismerte meg Őt.

Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk Ő hozzá; mert meg fogjuk őt látni, amint van.

És akiben megvan ez a reménység Ő iránta, az mind megtisztítja ő magát, amiképpen Ő is tiszta.

Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi; a bűn pedig a törvénytelenség.

És tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy a mi bűneinket elvegye; és ő benne nincsen bűn.

Aki ő benne marad, egy sem esik bűnbe; aki bűnbe esik, egy sem látta őt, sem meg nem ismerte őt.

Fiacskáim! senki el ne hitessen benneteket: aki az igazságot cselekszi, igaz az, amiként Ő is igaz:

Aki a bűnt cselekszi az ördögből van; mert az ördög kezdettől fogva bűnben leledzik. Azért jelent meg az Istennek Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa.

Senki sem cselekszik bűnt, aki az Istentől született, mert benne marad annak magva; és nem cselekedhetik bűnt, mivelhogy Istentől született.

Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki igazságot nem cselekszik, az egy sem az Istentől való, és az sem, aki nem szereti az ő atyjafiát.”

 

 

Micsoda öröm, micsoda boldogság, micsoda reménység, amit kaptunk, bármely idősek vagyunk, bár mi is van mögöttünk, előttünk ott van a lehetőség, hogy megváltozzon minden.

Szabad akarat van, mindenki eldöntheti mit választ az Életet vagy a Halált,

Micsoda öröm, hogy lehet változás az életünkben, micsoda öröm, hogy meggyógyulhatunk, mind a Lelkünk, Testünk, Szellemünk, micsoda öröm, hogy ismét kapcsolatba kerülhetünk Teremtőnkkel, micsoda öröm, hogy tisztán, szentül élhetünk a jelenvaló világban, örök életünk lehet.

Ünnepeljünk, örömmel, reménységgel és béküljünk meg Istennel.

Pál apostolnak Korinthusbeliekhez írt 2. levele 5. rész. 20. ige

„Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel.”

 

(Az Igék a Károli Gáspár által fordított Szent Bibliával valók, az ott lévő helyesírással.)


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7. Szerkesztette: Lakatos Ilona
Nézettség: 484


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: