Tisztitoszerek hazilag


Tisztitoszerek hazilag

Akár konyha tisztításról - a padlót és a munkafelületeket is beleértve -, akár fürdőszoba-sikálásról van szó, egy természetes tisztítószer mindig jól jön. Különösen, ha még könnyen elérhető és olcsó is.

A munkafelületeket nem árt gyakran végigtörölni egy hatékony baktériumölővel, ez pedig könnyedén elkészíthető házi praktikával.

Használjuk konyhai felületre, mosogatóra, vécéülőkére a fehér kakukkfűolajos spray-t, mely megakadályozza a baktériumok növekedését.

Csupán 2 percre van szükség az elkészítéséhez. Hogyan készül? Szerezzünk be egy tölcsért, mérőpoharat és kanalat, szórófejes flakont és egy mikroszálas törlőkendőt.

Összetevők:

- 2 csésze víz
- 2 evőkanál folyékony kasztília szappan
- 1 evőkanál fehér kakukkfű olaj
- 10 csepp levendula olaj


A hozzávalókat keverjük össze a flakonban és rázzuk fel. A szórófejjel vigyük fel a letörölni kívánt felületekre a folyadékot és várjunk 20 percet, majd töröljük le nedves ruhával.

Az edények, evőeszközök és a poharak tisztítására is kiváló egy, három összetevőből álló, por formájú tisztítószer, mely antibakteriális grapefruit illóolajjal készül. 4 perc alatt elkészíthető. Amire szükségünk lesz: gumikesztyűk, keverőtál, mérőpohár, fedeles műanyag tartály.

 

2 csésze mosószóda
- 2 csésze bórax
- 25 csepp grapefruit illóolaj

 

Vegyük fel a kesztyűt, majd az összetevőket tegyük a keverőtálba. Kezünkkel keverjük őket össze. A porformájúvá vált keveréket ezután rakjuk át a műanyag tartályba.

A tisztításhoz 2 evőkanálnyi adagot használjunk fel egy mosáshoz. Hozzáadhatunk 1 teáskanál ecetet, ami megakadályozza a foltok képződését a poharakon és az evőeszközökön.

 

Foltra ,, (pisi)

Ha valamilyen textília volt a baleset szenvedő alanya, készítsünk citromsavas oldatot ( 1dl víz és 2tk citromsav elegye). Ezzel itassuk át a foltos részt, majd néhány perc hatóidő múlva langyos vízzel öblítsük ki.
Frissen keletkezett szennyeződést hideg vizes áztatást követően mosással is teljesen eltávolíthatunk.

Rosszabb eset az, amikor már a szag véteti észre velünk a vizeletfoltot. Ilyenkor célszerű a citromsav helyett oxálsavas oldatot használni (1dl víz és 4tk oxálsav elegye). Ezzel az oldattal tisztítsuk, majd szintén langyos vízzel öblítsük a folt helyét.

Végül, de nem utolsósorban néhány szó a kő- és kerámiaburkolatokra került vizeletfolt eltávolításáról.

Ebben az esetben két alapvető kritériumnak kell eleget tennünk.

Az első, a folt maradéktalan eltávolítása: erre a célra a legalkalmasabb a hideg, szénsavas ásványvíz.

A második, a nem kívánt szagok megszüntetése: pár csepp citromlét keverve a felmosáshoz használt ásványvízbe meghozza a kívánt szagtalanító hatást.


 



Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. november 17. Szerkesztette: Georgiu Marianna
Nézettség: 1,299


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: