Stencilezés


Stencilezés

 

A stencilezés kiváló segítség azok számára akik szeretnék megújítani a lakásukat, bútoraikat, de nincs tehetségük a rajzoláshoz, egy-két alap minta használata után gyorsan rákap az ember a díszítés szépségére, és elkezdheti gyűjteni a többi motívumot, amit kombinálni is lehet a már meglévő jó ötletekkel. A kreatív emberek kelléktára tehát nem nélkülözheti a stencilezést. Stencil formákat bármelyik boltban, írószerben, festékboltban, barkács boltban lehet kapni, a stencil jobb sarkában látható milyen lesz a minta, ha elkészül.

Formáját tekintve bármilyen lehet, növény, béka, virág, pillangó, tojás, kosár, autó, lovagvár....sorolni lehetne napestig. 

 

Anyagára nézve lehet - gumi, ami nem túl praktikus mert könnyen nyúlik és gyorsan magába szívja a festéke, amit nem lehet kimosni belőle. És lehet műanyag, ez a legjobb, mert fix a formája, lemosható és sokáig eltárolható. 

 

Stencilezés lehet lenyomatos vagy kifestős.

 

Lenyomatos stecilezés:

 

Falak festésénél mindig a stencilre kenjük fel a kívánt színű falfestéket, ami jó ha sötétebb a fal alapszínénél és sűrűbb állagú, majd óvatosan nehogy elcsússzon a falon helyezzük fel a mintát a falra, nyomkodjuk rá és már kész is. Ezt a műveletet kisebb mintákkal a gyermekek is bátran végezhetik. Igazán nagy öröm ez nekik, amikor a „koszolás-pacsálás” öröme a kreatív segítséggel találkozik.

 

                         

 

Fémtárgyak festése esetén pl vödrök, elsősorban apróbb minták ajánlatosak és lehetőleg vízzel hígítható zománcfestéket használjunk, ezzel könnyű dolgozni és nincs erős (mérgező) szaga.

Ugyan ezzel a módszerrel lehet fa tárgyakat is díszíteni, dobozokat, szalvétatartókat, fogast...

 

             

 

Papír tárgyak díszítésénél, amit elsősorban ajándékozásra lehet használni, vagy tároló doboznak, akril festéket használjunk.

Textilek díszítésére pedig textil festéket, így lehet mókás akár egy edényfogó, asztalterítő, vagy tornazsák. Ha a textilt befestettük a mintával legalább egy napig száradnia kell, majd visszáján lehet vasalni.

 

Üveg felületek festésére is alkalmas a módszer ekkor üveg festéket kell vennünk.

 

Kifestős stencilezés:

 

 

A stencilezés időigényesebb formája a sablon kifestős módszer.

Alakját és anyagát tekintve szintén ugyanaz mondható el róla, mint fentebb írtam, a festékek használatára is ez vonatkozik. Amiben mégis más az az, hogy a stencil belül van kivágva így a minta is ott ábrázolódik ki, miután ecsettel kifestettük. Gyakorlott és kellő idővel rendelkező dekoratőröknek ajánlatos elsősorban, mert ha nem jól végzi a minta odaszorítását valaki a falra vagy túl híg a festék, akkor könnyen elfolyik a minta, éppen ezért gyermekekkel közösen ez a módszer nem ajánlatos. Ha viszont meglepetést szeretnénk szerezni gyermekünknek, ez a legjobb módszer, itt már az árnyékolási technika is alkalmazható.

 

            

 

 

Nagyon fontos, hogy a stencilezés előtt az adott felületet mindig portalanítsuk le, a textileket mindig előtte mossuk ki. Mérjük ki ceruzával a minta helyét, térképezzük fel mit hova szeretnénk tenni és, hogy jól mutat-e. Ezt a folyamatot szintén szeretik a gyerekek, főleg a fiúk a méréseket, a lányok pedig az elrendezést.

A stencilre az adott festéket speciális stencilező ecsettel lehet felvinni tartják a nagyon szuperek, de ez elég drága, viszonylag olcsó megoldás ha szivaccsal fogunk hozzá. A festékbe mártott szivacsot a stencilre nyomkodjuk kicsi apró pamacsoló mozdulatokkal majd vihetjük a felületre.

Abban az esetben, ha az első alkalommal úgy látjuk, hogy halvány a minta száradás után próbáljuk újra ugyan oda tenni a mintát. Ez elég bonyolult és nem gyakorlott díszítők elcsúsztathatják a mintát, így gyerekeknek, kezdőknek nem ajánlott, mert nagy az elrontás esélye. A mintát több színből is összeállíthatjuk, a különböző színeket mindig az előző szín száradása után vigyük fel. Kislányok nagyon szeretik a csillámokat apró gyöngyöket ezeket is tehetünk a festékbe. Csillámmal viszonylag könnyű dolgozni a tenyerünkből ráfújhatjuk a nedves festékre. Színe szerint az ezüst a legjobb, de a szivárvány minden árnyalat használható a minta színétől és mondanivalójától függően.

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. augusztus 5.
Nézettség: 3,803


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: