„SZELFI”, VAGY VALAMI MÁS?


„SZELFI”, VAGY VALAMI MÁS?

 

 

 

 

 

 

 

 

„SZELFI”, VAGY VALAMI MÁS?

 

   Magyarországon viszonylag még nem tekint vissza hosszú időre az a fogalom, amit úgy hívnak, hogy: „Szelfi”.

A Wikipédia erről röviden ezt írja:

 

A szelfi önfotó, vagyis olyan fénykép, amit készítője önmagáról készít. Ebből következik, hogy a szelfi készítőjének a kép publikálásához nem kell engedélyt kérnie.”

 

Úgy gondolom, hogy erről bővebben nem is kell szólni, hiszen minden lényeges dolog benne van, nem kell ezt még részletesebben magyarázni.

Megmondom őszintén, hogy mi is alkalmazzuk néha, még szelfibotot is beszereztünk hozzá, de ma már ritkán használjuk Tündérrózsámmal.

   A világhálón pedig már eléggé elterjedt, így a rendszeres Facebookos felhasználók is előszeretettel alkalmazzák napi szinten ezt a lehetőséget. Van, aki rossz néven veszi tőlük, bizonyos - fokú magamutogatással vádolja meg azt, aki sok fotót oszt meg magáról, főleg szelfinek álcázva, ami az utóbbi vonatkozásában valójában nem is az. Mit is ír a szakkifejezés ezzel kapcsolatban?

„A szelfi önfotó, vagyis olyan fénykép, amit készítője önmagáról készít…”

Ezzel szemben nagyon sok esetben az látható, hogy ott áll, vagy ül az illető valamilyen pózban (legtöbbször a Hölgyek élnek ezzel a lehetőséggel), kezében tartva a mobiltelefonját. Szemben vele valaki, aki lefényképezi, ez pedig a leírást szigorúan figyelembe véve, nem nevezhető szelfinek.

   Az vesse rám az első követ, aki ezt tőlem zokon veszi, mert éppenséggel nem rosszindulatból írtam, csak rá szerettem volna világítani arra, hogy sokan tévesen értelmezik a szelfikészítésnek a mechanizmusát. Még azt is el tudom fogadni, ha valaki tükör előtt állva készít a mobiljával fotót magáról, nem kérve ehhez senki segítségét. Persze, aki majd mégis rosszindulatot feltételez rólam, hogy le merészeltem írni a témával kapcsolatos véleményemet és megharagszik rám elfogadom, nem állt szándékomban és előre is elnézést kérek tőle, de a véleményemet továbbra is fenntartom.

Ennek bizonyítására készítek most magamról egy fotót, amelyen felirat is látszik, nem pedig valaki által exponált akármi és még egyszer felidézem a Wikipédia megállapítását a szakszerű szelfikészítés magyarázatával:

 

„A szelfi önfotó, vagyis olyan fénykép, amit készítője önmagáról készít. Ebből következik, hogy a szelfi készítőjének a kép publikálásához nem kell engedélyt kérnie.”

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2023. 08. 02. Szerda Délelőtt 10:15

 

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2023. augusztus 2. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 94


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: