Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 05 28 A nap, amikor nyitva van a magyar-szerb-román hármas határ



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. május 28. Nézettség: 242

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. május 28. 19:37
Minden évben május utolsó hétvégéjén megnyitják a magyar-szerb-román hármas határt. Idén 19. alkalommal tartottak ünnepséget az itt elhelyezett emlékműnél, amelyen részt vettek a környező települések: a magyarországi Kübekháza, a szerbiai Rábé és a romániai Óbéba képviselői és lakosai valamint a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió képviselői. Vasárnap reggel kilenctől délután ötig volt nyitva az ideiglenes határátkelő a viharsarokban.
szombat, 2016. május 28. 19:37
A három ország diákjai körbe futják a határvonalat. Ez már hagyománnyá vált, mint ahogyan az is, hogy a legjobbakat díjazzák. A hármashatárt május utolsó hétvégéjén napi nyolc órára nyitják meg. Ma reggel kilenctől délután ötig átkelhettek itt az utazók. Aztán megint egy évre zárva marad a hármashatár. A Bogdán család Magyarországról Romániába tart. Nem tudják ugyan, hogy hogy hívják a legközelebbi falut, de kíváncsiak a határ másik oldalára is. Bogdán László: „Megnéznénk, hogy mi van arra. Meg nevezetes ez a hármas határnyitás és ezért jöttünk erre, és ha már itt vagyunk, akkor átmegyünk és megnézzük Romániát.”
szombat, 2016. május 28. 19:38
Nagy volt a forgalom mindhárom ország irányába. Ki autóval, ki kerékpáron vágott útnak. A hármashatár találkozási pontjánál áll a Triplex Confinium nevet viselő emlékmű. A trianoni határok meghúzása után került ide. 1997-től az ideiglenes határnyitás kezdetétől a közeledés, a népek közötti kapcsolattartás helyszínéül választották. A viharsarokban, ahogyan sokan nevezik a Kübekháza, Óbéba és Rábé közötti területet, évek óta tervezik nemcsak a hármashatár tartós megnyitását, hanem egy ipari park kiépítését is, ami gazdasági összekötő kapocs lehetne a három ország között.
szombat, 2016. május 28. 19:38
Várhatóan jövőre már átadják a magyar-szerb határokon átnyúló pályázatot a határhoz vezető út kiépítésére. Románia felől megvan az aszfaltút a hármas határig. Csókási Eszter, ügyvezető, DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség, Szeged: „A Kübekháza-Rábé határátkelőhelyet nagyon-nagyon szeretné mind a magyar mind a szerb kormány megépíteni. Pillanatnyilag kiírásra kerültek a Magyarország-Szerbia IPA határon átnyúló stratégiai kulcsprojektek. Ezeknek augusztus 26-án van a beadási határideje. Úgy tudom, hogy Magyarország és Szerbia tervei szerint ez a projekt, a Kübekháza—Rábé közvetlen útkapcsolat kialakítása, benyújtásra fog kerülni.”
szombat, 2016. május 28. 19:38
A határnyitás mindig ünnep. A jószomszédi kapcsolatokról elismeréssel beszélnek a politikusok. Branislav Bugarski, Régióközi és együttműködési titkár, Vajdasági Kormány: „Nincs annál nagyobb gazdagság, minthogy az ember a szomszédaival jó viszonyban van és együtt dolgozik, építkezik. Nekünk ezt sikerült megvalósítanunk a magyar és a román szomszédainkkal is. És ezt ápoljuk 19 éve. Minden évben, amikor ezen a mezőn találkozunk, azt üzenjük innen, hogy ennek a mi mezőnknek nincsenek határai.”
szombat, 2016. május 28. 19:39
S valóban csak egy kicsi hiányzik, hogy a határok eltűnjenek. Ha kakas kukorékol Kübekházán, azt három országban meghallják, mint ahogyan egymásnak bólogatnak a három ország templomtornyai. Ha román oldalon harangoznak, akkor azt hallják Magyarországon és Szerbiában is. Mégis határátkelő hiányában ezek a kis falvak egyelőre nagyon messze vannak egymástól.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal