Régiók - Legtárgyaltabb cikkek

   

Őrség
Magyarország »
Haranglábak az Őrségben
Tihany vára
Varaink, kastélyaink »
Az első vár keletkezése 3300-3100 évvel ezelőttre tehető. Az ókor népei Tihanyban egy, mintegy 300x500 méteres fennsíkot körülhatároló, földből épült várfalat. Az 1055-ben íródott alapítólevél még említi, hogy aktívan használják védelmezésül egy régről ránkmaradt földből épült várat.
Aracs
Délvidék »
Élő templom a kihalt pusztán
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
                                Bács-Bodrog vármegyeBács-Bodrog vármegye közigazgatási egység volt Magyarország déli részén. A vármegye területének kisebb északi része jelenleg Bács-Kiskun megye, míg nagyobb hányada a szerbiai Vajdaság Autonóm Tartomány része.
Alföldi piramisok
Magyarország »
A kunhalmok az alföldi táj sajátos formakincsei. Ezeket az 5-10 méter magas, 20-50 méter átmérőjű, kúp, vagy félgömb alakú képződményeket. A kunhalmokat legtöbb esetben egy eredetileg is meglevő kiemelkedésre építették, hiszen a vízjárta alföldi tájon ezek a kiemelkedő szárazulatok voltak a legmegfelelőbb temetkezési helyek.
Rékás
Erdély » Bánát
Rékás, románul Recaş, németül Rekasch, városka Temesvártól 20 kilométerre, Lugos felé. Az egykori Temes-Rékás – nagyközség Temes vármegye rékási járásban, a járási szolgabírói hivatal székhelye, (1891) 3637 német és szerb lakossal, járásbírósággal; van vasúti állomása, posta- és távíróhivatala és postatakarékpénztára. (Forrás Pallas Nagylexikon.
Velemér
Magyarország »
Aquila János fohásza
Itthon a legjobb... Minden élménnyel több leszel!
Magyarország »
Volt itt mindig, aki bátran szólt, mindig voltak nagyot álmodók,a nincs-ből is várat építők, az el nem csüggedők.
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
                        Csanád vármegye közigazgatási egység volt a Magyar Királyság középső, alföldi részén. A vármegye területe jelenleg nagyobb részt Magyarországhoz, kisebb részt Romániához tartozik.FöldrajzA vármegyét északon Békés és Arad vármegyék, keleten Arad vármegye, délen Torontál vármegye, nyugaton pedig Csongrád és Békés vármegyék határolták.
Felsőhámor, Ómassa
Magyarország »
Vaskohók völgye