Nyelvi érdekességek - Legolvasottabb cikkek

   

Ezen szótár keletkezése; akadémiai utasítás és a szerzők vezérelvei annak készítésében.
A magyar nyelv szótára » Első rész
Még 1839-ben tett az Akadémia készületeket egy nagy szótár létrehozására, e czélból utasítást dolgoztatván. Az utasítás a tagok számára 1840-ben kinyomatott és a tagok az Akadémia zsebszótára fonalán munkálataikat osztályonként meg is kezdették.
A szók értelmének meghatározása.
A magyar nyelv szótára » Első rész
A szók valódi értelmét s erejét a nagy szótárnak kell legfontosabban el- s meghatároznia.
ebédlő - exteriör
Szótár » Félreértelmező szótár
ebédlő a nyershús-fogyasztás egyik hátrányos velejárója a kannibáloknál ébresztőóra a nap első 45 perces foglalkozása álomkóros diákok iskolájában édeskés a lépesméz darabolására szolgáló méhészkés égbolt csillagászati térképek árusításával foglalkozó kereskedelmi egység egér tojás(csibe) keltetődik egérmeghajtó program Romlott sajt akció rágcsálóknak. egészség két feleség.
I love juh - izoméra
Szótár » Félreértelmező szótár
I love juh Egy ausztál- magyar vallomása idealista fontosabb ötletek, gondolatok tételes felsorolása egy papírlapon idegdúc hibbant galambok szanatóriuma. idegörlő Agyszövetet darálón aprító.
fagott - fuzsijama
Szótár » Félreértelmező szótár
fagott középkori német szobrász által fenyöböl faragott Isten-képmás. Megfújták. fagy 0 C° alatt tárolt gondolkodó testrész fagylajt jeget szállító kocsi fagylalt Bagaméri a férfikórusban Fahrenheit Az utazással való nagyfokú beteltség ( német ).
kabaré - kvintett
Szótár » Félreértelmező szótár
kabaré ókori nomád nép szórakozóhelyén kiénekelt zenei hang kabáthajtóka Pedál a felsőruhán. kabóca a "kis Kabos" lányunokája kacagány nevetséges felsőruházat kafferbivaly nagyon erős feketekávé kajabál zajos, svédasztalos parti kajak, kenu egzotikus állatok, a jak és az emu vízben élö rokonai. kajak, kenu egzotikus állatok, a jak és az emu vízben élö rokonai.
galandféreg - guyana
Szótár » Félreértelmező szótár
galandféreg a galamb szárny nélküli, a gyűrűs férgek családjába tartozó távoli rokona galiba francia liba gallon benzin üzemanyaggal leöntött francia galóca mérgező gombapörkölt elfogyasztásához használt kisméretű faülőke galuska kis termetű francia gambit Fekete-fehér kockás közet.
csacsacsa - csutora
Szótár » Félreértelmező szótár
Csabagyöngye FC bortermelők focicsapata a húszas években csacsacsa dadogó nöstény szamár. csalán átverésre szakosodott gyomnövény csalánkiütés K.O.
cafrang - cottbus
Szótár » Félreértelmező szótár
cafrang prostituáltak parolijelzése. Sorrendben ( felülröl lefelé ) két lila ; egy lila ; három piros ; két piros ; egy piros ; barna ; kék ; zöld ; kisfröccs ( * fiataloknak: régen az ötszáz forintos lila, a százas piros, az ötvenes barna, a huszas kék, a tizes zöld volt és egy kisfröccs ára jóval kevesebb volt tíz forintnál ) Canal Grande Velencében használatos nagykanál.
Háromágú képzők és ragok.
A magyar nyelv szótára » Az önhangzók működési rendszere nyelvünkben
Ezekben o, ě, ö az uralkodó önhangzók. Az első o mindenféle vastaghanghoz járul.

217 cikk | 4 / 22 oldal