A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
vasárnap, 2010. november 28. 18:46, Nézettség: 4265

A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelõtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az õsi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fõ táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában.

vasárnap, 2010. november 28. 18:45, Nézettség: 3016

A köles a Közel- és Távolkeleten, valamint Afrikában alapvető magtáplálék. A gabonafélék közül a legtáplálóbb. A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz! Vegetárius táplálkozásnál nélkülözhetetlen! Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van.

vasárnap, 2010. november 28. 18:43, Nézettség: 2930

Magas szénhidráttartalmú magunk. Olajtartalma is jelentõs. Finom a hidegen sajtolt kukoricaolaj, salátákhoz használjuk.   A kukorica bajusza jó hólyagbántalomra, hólyaggörcsre, vesebajra, vizelethajtó, húgykőoldó. A kínaiak a cukorbetegek részére a kukoricabajuszt nem külön teaként adják, hanem a levesükbe, mártásukba főzik.

Zab
vasárnap, 2010. november 28. 18:42, Nézettség: 3036

A zab a szellem, a test és a lélek erejét növelő tonizáló szer. Jó a szívnek, rákmegelőző, bőrgyulladás ellenes. A zabfajták jók a depresszió, a klimaxos tünetek enyhítésére, valamint a kábítószer, illetve drog megvonásos tünetek kezelésére. (Dohányzásról való leszokásnál is adjuk.) A tejes, még zöld, pelyvákkal borított szemeket kell leszedni és felhasználni.

vasárnap, 2010. november 28. 18:40, Nézettség: 2904

A lábadozó betegeknek árpalisztet adnak. Az árpavíz hûsítõ, szomjúságoltó ital, lázas betegnek adjuk. Hólyaghurutnál is alkalmazható. Az 1-2 napig áztatott, megpörkölt árpából kapjuk a malátakávét. Ledarálva, megfõzve kellemes "kávét" ihatunk. De köszvénynél borogatást, pa-kolást, gõzölést is alkalmazhatunk a segítségével.

vasárnap, 2010. november 28. 18:36, Nézettség: 3380

A búzafüvet és búzacsírát Isten mannájának hívják. Nem ok nélkül. Már az ókori egyiptomiaknál a búzacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte, a halott mellé a sírba tették. A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű újjáélesztő, regeneráló hatását, tápláló és gyógyító értékét. Kivételesen gazdag ásványi anyagokban.

vasárnap, 2010. november 28. 18:34, Nézettség: 2938

A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idõvel azonban kiszorították a viszonylag bõvebben termõ egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet õrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk.

vasárnap, 2010. november 28. 18:33, Nézettség: 2971

Rutinsav tartalma az érfal rugalmasságát növeli, természetes gyógyszer. Hajdinakása melegítõ hatású étel, emésztési gondokra. Csírája kenyér és sütemények tésztájához adható, fõételként, salátaként is ehetõ.

vasárnap, 2010. november 28. 18:32, Nézettség: 3008

A hajdina egy fűféle magja. Bioboltokban már kapható. Változatossá tehetjük vele étrendünket. Fõleg köretnek, levesbetétnek alkalmas. Erõsíti az érfalakat, ajánljuk orrvérzési hajlamnál, érfaltörékenységnél. A hajdinakása erõsítõ, emésztési gondoknál hatásos. A hajdina biológiailag értékesebb minden más gabonafélénél.

vasárnap, 2010. november 28. 18:31, Nézettség: 2924

A hántolatlan barnarizs nagyon ajánlható egészséges táplálék. Fogyaszthatják cukorbetegek, vércukorcsökkentõ hatású. A kínaiaknál egy marék rizs volt a "létminimum" fejadag. Nos ez barnarizsbõl bõven fedezi a napi vitamin és ásványianyag szükségletet.

10 bejegyzés | 1 / 1 oldal