Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Náthára antibiotikumot - Soha

Náthára antibiotikumot - Soha


Tetszik  
   


Fotó Infó

Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 644x322 (0.2 Mp)

Fotó megjegyzések

Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. február 21. 17:19
Náthára antibiotikumot? - Soha! - A lehűlés megviseli a szervezetet, ebben az időszakban többen betegszenek meg, gyakoriak a felső légúti betegségek.A mielőbbi gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába,hogy a házi patikából egy korábbi betegségből megmaradt antibiotikummal kezdenek öngyógyításba,vagy nem az orvos utasításainak megfelelő menyiségben s ideig szedik a felírt gyógyszereket. - Az antibiotikumok olyan gyógyszerek,amelyek képesek felvenni a harcot a szervezetben megtelepedett baktériumokkal szemben.Nagyon fontos szerepük van a baktériumok által okozott fertőzések kezelésében,de hatástalanok a fertőzések másik típusa ellen,amelyek vírusok okoznak - magyarázta dr.Fülöp Györgyi fül-orr-gégész. - Antibiotikumot alkalmazunk például az arc- és homloküreg-gyulladás,a tüszős mandulagyulladás,a gennyes középfülgyulladások kezelésére,hogy csak néhány, ősszel-télen gyakran előforduló betegséget említsünk.A téli időszakban leggyakrabban a vírusos eredetű felső légúti betegségek fordulnak
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. február 21. 17:31
elő,azonban ezekben az esetekben az antibiotikumok hatástalanok - Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum kezelés? - Ha vírusos eredetű megbetegedés esetén szedünk antibiotikumot,az nem pusztán felesleges,hanem káros szövődményekkel is járhat.Előfordul,hogy vírusbetegség esetén "megelőzés"céljából a súlyosabb tünetek megjelenését megakadályozandó,vagy a gyorsabb lefolyás érdekében kezd el valaki antibiotikumot szedni - helytelenül. - Dr.Fülöp Györgyi egy gyakorim esetre hívja fel a figyelmet:"Vírusos eredetű fertőzés esetén,orvosi javaslat nélkül bevett antibiotikum magára a vírusfertőzésre hatástalan!Hatására viszont a szervezeteben hasznos baktériumok elhalhatnak,és sajnos a helyüket a gyakran sokkal veszélyesebb,az antibiotikumokkal szemben ellenálló(ún.rezisztens)baktériumtörzsek foglalhatják el,,így az influenzasúlyos szövődményeit az antibiotikum szedése elősegítheti."
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. február 21. 17:41
Hogyan szedje helyesen? - Antibiotikumot csak orvosi utasításra szedjen!Miért?Mert a baktériumok számos típusa okozhat betegséget,ezekre megfontoltan kell kiválasztani az alkalmas terápiát.A helyes antibiotikum választáshoz emellett figyelembe kell venni az infekció helyét,a klinikai kép súlyosságát,a rizikófaktort jelentő alapbetegségeket,a beteg életkorát, testsúlyát,máj- és vesefunkcióját egyaránt. - Ne kísérletezzen öngyógyítással!A kórokozók elpusztításához az adott hatóanyagot,a megadott mennyiségben és ideig kell szedni.Egyik gyógyuláshoz szükséges feltételt sem teljesítjük,ha abba a hibába esünk,hogy az előző,hasonló tüneteket okozó betegségből megmaradt pár szem gyógyszert vesszük be.Ha így el is érünk némi javulást,az csupán átmeneti ,az így szedett antibiotikummal a betegség könnyen kiújulhat,vagy súlyosbodhat is. - Az előírt mennyiséget szedje be!
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. február 21. 17:59
Gyakori eset az is,hogy a beteg jobban érzi magát.így pár nap után el is hagyja a gyógyszer szedését,hiszen azt gondolja,hogy felesleges,ha már úgyis meggyógyult - mondja dr.Fülöp Györgyi."A baktériumok egy része így em pusztul el,hanem ismét szaporodni kezdhet.Ráadásul a kezelés utolsó szakaszáig csak a legellenállóbb baktériumok képesek kitartani,és ha ilyenkor függesztjük fel a kezelést,mondván,hogy azt a néhány utolsó szemet már nem érdemes bevenni,akkor pont ezeknek a legellenállóbb kórokozóknak adunk esélyt a szaporodásra." - Szedjen mellé probiotikumot is! - Sokan a kellemetlen mellékhatásoktól tartva függesztik föl,vagy csökkentik le az orvos által előírt antibiotikumok szedését.Való igaz,hogy az antibiotikumok nemcsak a kórokozókat hanem a bélben élő jótékony baktériumokat is pusztítják,ennek következtében jelentkezhet hasmenés,hasfájás,bélgyulladás,puffadás.Ezek megelőzésére az egészséges bélflóra támogatására szükséges az antibiotikumos kezelést probiotikum szedésével is kiegészíteni,így a
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. február 21. 18:12
így a felsorolt panaszok megelőzhetőek vagy csökkenthetők. - Vírus vagy baktérium? - A vírus okozta nátha egy hét alatt rendszerint magától is gyógyul.Ez idő alatt sok pihenés, folyadék fogyasztása javasolt,a náthás tüneteket fájdalomcsillapítóval, orrcseppel,orrspray-vel,enyhítve.Ha a tünetek ez idő alatt nem múlnak el,vagy 1o-14 napon túl is orrfolyást tapasztal,forduljon orvoshoz.Korábban is javasolt felkeresni a szakembert,ha az első pár napban a tünetek rosszabbodnak,vagy a betegség első hetében fülfájás,esetleg szűnni nem akaró köhögés,magas láz jelentkezik.Ezek a tünetek bakteriális felülfertőződésre is utalhatnak,amit ismét csak antibiotikummal lehet kezelni.

Üzenet írása