Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Migránsok

Migránsok


Tetszik  
   


Fotó Infó

Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 302x167 (0.0 Mp)

Fotó megjegyzések

Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 12:46
Migránsok - Menekültek - A világunkban tapasztalt izgalmak szinte elviselhetetlen sok keresztyén számára.Hogyan reagáljunk ezekre?
A menekültprobléma esélyt kínál a ,keresztyének számára.E világ rossz hírei mögött Jézus Gyülekezete számára példa nélküli bátorítás rejtőzik.Amint a következő cikk is mutatja,ez éppen az a bibliai prófécia,amely nehéz időkben kitartásra biztat.A keresztyéneknek semmi okuk a csüggedésre,sokkal inkább meg kell ragadniuk miden alkalmat,lehetőséget,amit az Úr kínál.A missziós terület helyünkbe jött.Jézus visszatérése rohamosan közeledik.A bibliai próféciák pedig beteljesednek.
A Biblia tele van menekültekkel.Isten nem hallgat azokkal a kérdésekkel kapcsolatban ,amelyek gyermekei kedélyét borzolják.A bibliai válasz éppúgy jelent kihívást,mint bátorítást a keresztyének számára.
A 2o15-ös évben világviszonylatban 6o-1oo millióra teszik a menekültek számát.Így ma annyi ember földönfutó,mint amennyi a második világháború után volt.Közülük nem kevesen választják úti célul Európát.
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 13:06
Becslések szerint egyedül Németországba egy év alatt 8oo.ooo-1,5 millió menekült érkezhet.A származási országok rangsora a következő:Szíria az első helyen áll,Albánia követi,majd Afganisztán,és Irak,Szerbia,Eritrea, Macedónia,Montenegró.Ezek az emberek azonban magukkal hozzák kultúrájukat,világnézetüket,életmódjukat és vallásukat is.Mindennek természetes kihatása van a társadalmunkra.
A Zeit Online "A mások istene"című cikkében a következőket írja. "Ebben a vad világban senki nem tudja,hogy fog Németország öt év múlva kinézni.De egy biztos:Iszlámmá fog válni.A 8oo.ooo menekültnek, akikkel 2o15-ben számolnak, - legalább 8o%-a muszlin - ,véli Aiman Mazyek,a németországi muszlinok Központi Tanácsának elnöke.(ZMD). Mit jelent ez Németország számára?És az iszlámnak mit jelent itt?Már olyan félelmek járnak körbe,melyek felborzolják a kedélyeket.Az ország sok menekültszállása előtt szalafisták tűnek fel,a Közel-keletről újonnan érkezetteknek vigaszt,élelmet és a Koránt kínálják.Arról van szó,hogy a szaudiak
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 13:22
Németországban 2oo mecsetet akarnak a menekülteknek építeni.Ugyanakkor egyesek joggal tehetik fel a kérdést:Az újak hogy viszonyulnak például a nők, jogaihoz?Mit kezdenek az egyháztól és az államtól való elszakadással,a homoxeualitással,vagy a szatírokkal?"
Die Welt így ír az "Iszlámisták fenyegetik a keresztyéneket,a menekülttáborokban"című cikkében:"Szaid Iránból egy Jézus kép alatt ül,amelyen perzsául olvasható a János 8,12:"Én vagyok a világ világossága:Aki engem követ,nem jár sötétségben,hanem övé lesz az élet világossága."Szaid kickboxoló.Gyalog tette meg az utat Törökországon át.Hogy problémái igazán csak Németországban fognak kezdődni,senki nem gondolta volna."Iránban a Forradalmi Gárda testvéremet egy házi gyülekezetben tartóztatta le.Én az iráni titkosszolgálat elől menekültem el,mert úgy gondoltam,hogy Németországban végre szabadon élhetem meg vallásomat" - mondja Szaid."De a menekültszálláson nem mondhatom meg nyíltan,hogy keresztyén vagyok.Akkor ugyanis megfenyegetnek!"
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 13:48
Két idézetet látunk a világi sajtóból.Társadalmunk megváltozik.Akár tudomásul akarjuk venni,akár nem,politikusaink is konstatálják:"Az iszlám Németországhoz tartozik." Angela Merkel szövetségi kancellár a ramadám iszlám böjthónap alkalmával megerősítette: "Nyilvánvaló, hogy időközben az iszlám kétségkívül Németországhoz tartozik" Városaink ma egészen másként néznek ki,mint még ezelőtt 1o évvel is:És hogy fognak 1o-2o év múlva kinézni,ma senki nem tudja megbecsülni.
Az idézett tények félelmeket keltenek,amelyek a különböző nyugtalanító sajtóbeszámolók révén csak növekednek.Így aztán tízezrek mennek ki az utcára.Aggódó polgárok figyelmeztetnek az elidegenedésre, a keresztyén Nyugat iszlamizálódásának veszélyére. Sok polgár elégedetlen a a jelenlegi politikával,és azt jósolják,hogy Európa "elképzelhetetlen problémák előtt áll."A népszavazások jobb felé tendálnak.Egyre gyakrabban merülnek fel szélsőjobbos, nacionalista eszmék. - Mit mond a Biblia ezekről a fejleményekről?
Érdekes módon Isten Szava nagyszámú
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 14:05
embertömegről beszél,akik menekültek voltak.A legkülönbözőbb okokból:Háborúk,éhínségek,családi viszályok,vagy politikai zavargások miatt.Ezeknek az embereknek el kellett hagyniuk megszokott környezetüket,menekülniük ellett hazájukból családjukat hátrahagyva,barátaiktól megválva.
Kain volt az első menekült.Testvérgyilkossága megpecsételte életét: "Bujdosó és kóborló leszel a földön!"(1Mózes 4,12). Sok más menekülttel is találkozunk. Ábrahám és Izsák gazdasági menekültek voltak:"Egyszer éhínség támadt azon a földön.Ekkor lement Abrám Egyiptomba,hogy ott tartózkodjék,mert súlyos éhínség volt azon a földön...Ekkor elment Izsák Abimélekhez,a filiszteusok királyához Gerárba" (1Mózes 12,1o:26,1) Jákób családi viszály miatt kényszerült menekülni:"Bátyád,Ézsaú bosszút akar állni rajtad,meg akar gyilkolni.Azért fiam,hallgass a szavamra:Indulj,menekülj bátyámhoz,Lábánhoz Hárámba!"(1Mózes 27,42-3. Mózes politikai menekült volt:"A fáraó meghallotta ezt a dolgot,és halálra kerestette Mózest.De Mózes elmenekült a fáraó
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 14:31
elől.Midján földjén állapodott meg "(2Mózes 2,15). A listát folytathatnánk:Naómi,Ruth,Dávid stb.
Az Újszövetségben az első menekült Maga Jézus volt.Mára az édesanyja és József menekülni kényszerült Heródes politikai gyilkossági szándéka elől(Máté 2,13-14). Az első gyülekezet is menekül:"Azon a napon nagy üldözés kezdődött a jeruzsálemi gyülekezet ellen,és az apostolok kivételével mind szétszóródtak Júdea és Samária területén(Apostolok Cselekedetei 8,1). A menekültek problémája tehát nem ismeretlen a Bibliában.
Jézus Gyülekezeteként a földön "nincsen maradandó városunk,hanem az Eljövendőt keressük"(Zsidók 13,14). Ezért volt Jézus Gyülekezete fennállása óta mindig része a világot átfogó menekültáradatnak. Napjainkban is több ezer keresztyén menekül: Irakból, Szíriából, Iránból, Eritreából, Szudánból,stb. De ne feledkezzünk meg hitbeli atyáinkról sem,akikről a Zsidókhoz írott levélben olvasunk:"mások megszégyenítenek és megkorbácsolások próbáját állják ki,sőt még bilincseket és börtönt is. Megkövezték,
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 14:56
megégették,szétfűrészelték,kardélre hányták őket,juhok és kecskék bőrében bujdostak,nélkülözve,nyomorogva,gyötrődve,sínylődve azok,akikre nem volt méltó a világ:Bolyongtak a pusztában,és hegyeken,barlangokban és a föld szakadékaiban"(Zsidók 11,36-38) Gondoljunk csak a waldensek - Petrus Waldus követőinek - menekülésére, a keresztesekre,az albigensekre,vagy a hugenottákra. De ne feledkezzünk meg a kommunizmus sok ezer menekültjéről sem,agy napjainkban az iszlám elől menekülő sok ezer emberről.
Hogy Isten mit vár el a menekültektől,megtudjuk a Bibliából annak alapján, ahogyan a zsidók a babilóniai fogságba való deportálásáról beszámol:"Amikor Babilon folyói mellett laktunk,sírtunk,ha a Sionra gondoltunk.Az ott lévő fűzfákra akasztottuk hárfáinkat.Mert akik elhurcoltak minket,énekszót követeltek tőlünk,és akik sanyargattak, öröméneket:Énekeljetek nekünk a Sion-énekekből!Hogyan énekelhetnénk éneket az Úrról idegen földön?"Zsoltárok 137.1-4). A zsidók menekültek voltak egy idegen kultúrában,idegen vallási
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 15:17
környezetben,idegen uralom alatt.Isten Jerémiás próféta által küldött útmutatást számukra:"Fáradozzatok annak a városnak békességén, ahová fogságba vittelek benneteket,és imádkozzatok érte az Úrhoz,mert annak békességétől függ a ti békességhetek is!"
Ez a bibliai alaptörvény ma is érvényes.A menekülteknek is hozzá kell járulniuk annak a városnak jólétéhez,és imádkozniuk kell azokért az emberekért,akik befogadják őket.Ezzel kapcsolatban,az Újszövetségben újabb alapszabályt találunk:"Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak,rt nincs hatalom mástól, mint Istentől,ami hatalom pedig van,az az Istentől rendeltetett.Aki tehát ellene szegül a hatalomnak,az az Isten rendelésének áll ellen:Akik pedig ellenállnak azok ítéletet vonnak magukra"(Róma 13,1-2). Igen a menekültnek is éppúgy,mint a többi polgárnak,alá kell vetnie magát a vendéglátó ország államhatalmi szerveinek, törvényeinek, tisztelnie és követnie kell azokat.
Tekintettel arra a menekült áradatra,amely országainkat elérte, bennünk,
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
vasárnap, 2016. január 31. 15:43
keresztyénekben is kérdések merülnek fel.Mi is aggódunk,félelmek kínozhatnak.Az Úr Jézus is utalt erre"A világon nyomorúságotok van,de bízzatok:Én legyőztem a világot"(János 16,33). Ám félelmünknél nyomorúságunknál nem szabad leragadnunk.Hiszen az Úr áll mellettünk az Ő isteni hatalmával.Bármi is történjék,Isten békességét, senki sem veheti el tőlünk.Maga a jó Pásztor őrködik minden gyermeke fölött .Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni.Ő mellettünk van és a mi életünket is erős kezeiben tartja.Ennek tudatában nyitott szívvel és segítő kezekkel kell fogadnunk a menekülteket.

Üzenet írása