Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Filemon

Filemon


Tetszik  
   


Fotó Infó

Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 189x266 (0.0 Mp)

Fotó megjegyzések

Dr.Edelényi-Szabó Árpád
szombat, 2015. július 11. 14:16
Jogom lenne,de... - magamnál szerettem volna tartani...Döntésed nélkül azonban semmit sem akartam tenni...Filemon 12-14
A Filemonhoz írt levél Pál apostol legrövidebb levele.Három szereplője van,ismerjük meg őket közelebbről!
Filemon kolosséi keresztyén volt,valószínűleg az ő házánál jöttek össze a hívők.Onézimosz az ő rabszolgája volt,aki meglopta és megszökött.Valahogy elkerült Pál apostolhoz,akiről hallhatott korábban,saki akkor éppen börtönben volt.Pál mellett hívővé lett.Az apostol visszaküldi őt gazdájához,Filemonhoz,de ennek a levélnek a védelme alatt.
Három egymástól életkorban,társadalmi helyzetben,műveltségben teljesen különböző ember.DE mindhármuk jellemében jézusi tulajdonságok kezdenek megmutatkozni.Ebben az egyben közösek: Jézus Krisztus tanítványai lettek,s eszerint ia akarnak élni.
Pál a börtönben is "szül". Ezt írja Onézimoszról:Fiam,akit fogságban szültem.
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
szombat, 2015. július 11. 14:27
Nem önmagát sajnálja,nem is sajnáltatja,nem fogva tartóit vádolja, hanem ott is hivatása magaslatán áll:Őrei közül többeket és ezt a rabszolgafiút is Jézushoz vezeti.Mi hogyan viseljük a nehézségeket?Vannak-e lelki gyermekeink?
Ebben a helyzetben nagyon jól jött neki Onizimosz segítsége.Mégsem tartja magánál,hanem visszaküldi tulajdonosához,Filemonhoz.Írja,hogy joga lenne ott tartani,de nem él ezzel,betartja a rendet.Mennyi békétlenség forrása az,amikor az emberek mindenáron érvényesítik jogaikat,s csak ennek jegyében cselekszenek.Milyen sok otthoni békétlenség oka is:Nekem ez jár,én nem vagyok a család cselédje,vagy bolondja.Jézus nem tekintette zsákmánynak,hogy Istennel egyenlő,Őt a szeretete vezette,nem a jogai.
És Pál kötelezvényt ír,hogy megtéríti az Onézimosz által okozott kárt.Kéri,hogy úgy fogadja őt vissza Filemon,mintha maga Pál menne hozzá.Jézus is kifizette a mi adósságunkat,ezért mehetünk Istenhez bizalommal(Kolossé 2,14)

Üzenet írása