Hitchcock (Hitchcock)

Hitchcock (Hitchcock)

0 videó - 2013
színes, amerikai romantikus dráma, 98 perc

Ő volt az ijesztgetés mestere. Tudta, mitől félnek kortársai a legjobban, ravaszul adagolta a feszültséget, és végül mindig sikert aratott: Alfred Hitchcock (Anthony Hopkins) minden idők egyik legjobb rendezője volt, a hátborzongató filmek királya.
De ember is volt: vonzották a nők, vágyott a szerelemre, hajlott az önzésre, és a filmkészítés majdnem olyan fontos volt számára, mint imádott felesége (Helen Mirren).
Hitchcock élete egyik legnagyobb dobására készül. A Psycho-t, egy elhagyott motel, egy nem is olyan ártatlan szőke nő és egy őrült gyilkos történetét készül leforgatni. Mellette a felesége, előtte a korszak egyik legszebb színésznője (Jessica Biel), a közelben egy másik sztár, Janet Leight (Scarlett Johansson).

Rendező: Sacha Gervasi

Szereplők: Sir Anthony Hopkins (Alfred Hitchcock)
Helen Mirren (Alma Reville)
Scarlett Johansson (Janet Leigh)
Jessica Biel (Vera Miles)
Danny Huston (Whitfield Cook)
Michael Stuhlbarg (Lew Wasserman)
Ralph Macchio (Joe Stefano)
Toni Collette (Peggy Robertson)


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szerda, 2013. február 20. Nézettség: 1,720


Videó lista megjegyzések

Németh Péter
szombat, 2013. február 23. 09:19
1960-ban készült el a Hitchcock fő művének tartott "Psycho". Az alkotásban a kép és a score elválaszthatatlan egységként kapcsolódik össze, a közismert zuhanyzós gyilkosság minden idők legismertebb filmes jelenetei között is kiemelt helyet foglal el. Ebben a vizualitás és a zene terén olyan magas szintű összekapcsolódást tapasztalhatunk, melyhez hasonló gyakorlatilag példa nélküli a filmművészetben. Herrmann aláfestése nélkül a "Psycho" nem az lenne, ami, és ez nem pusztán a zuhanyjelenetre, hanem az egész score-ra igaz. Sok tekintetben ismét új irányvonalakat jelölt ki a mozival Hitchcock, és ebben a zene is kivette a részét. A filmmuzsikával szemben sokáig tartotta magát az a szabály, hogy a háttérben kell maradnia, maximum a musicalek esetében kerülhetett előtérbe. Hitchcock és Herrmann a "Psycho" esetében ezzel tudatosan szakított. A zuhanyzós gyilkosság esetében a visító vonósok és az újra meg újra lecsapó kés a brutális erőszak megjelenítésében egyenlő arányban vesznek részt, s ha levennénk a zenét a jelenetről, az ugyan ettől még a terror megjelenítője lenne, de lényegesen kevesebb, egyszerűbb, jellegtelenebb attól, mint amikor Herrmann aláfestését is halljuk. Tulajdonképpen ezzel igazolódott Herrmann azon feltevése, hogy egy horror esetében a zene mindennél fontosabb összetevő, és talán minden filmes műfaj közül a horrorban van a legnagyobb jelentősége a score-nak - noha a "Psycho" sokkal inkább egy brutális elemekkel díszített művészfilm, mint klasszikus értelemben vett horror. Ezen álláspont később sok zenemű kiindulópontja lett, például Stephen Sondheim prezentálja is mindezt a "Sweeney Todd"-ban.
Ma már nehéz elképzelni, hogy a filmtörténelem egyik legnagyobb klasszikusa eleinte vegyes fogadtatásban részesült, sőt néhány filmítész Hitchcock kiöregedését vizionálta, s csak a közönség elsöprő érdeklődése változtatta meg sok kritikus véleményét, és vezette el a mozit végül négy Oscar-jelölésig. A Robert Bloch megtörtént eseményeket feldolgozó regénye nyomán készült forgatókönyv megfilmesítése eleinte leküzdhetetlen akadályokba ütközött, mivel a Paramount (akikkel a direktor akkoriban szerződésben állt) nem kívánta finanszírozni a munkálatokat, ugyanis túl pornográfnak, undorítónak minősítették a történetet. Ekkor Hitchcock egy kis tévés stábot bérelt fel, és tulajdonképpen minimális büdzséből forgatta le a filmet. Ennek az eredménye volt az is, hogy fekete-fehérben forgattak. A szürke, nyomasztó színvilág, mely a "Psycho" egyik nagy erénye, tulajdonképpen kényszer szülte megoldás, ugyanakkor Hitchcock később elismerte, hogy ha lett volna lehetősége színesben forgatni, akkor is inkább a fekete-fehér mellett döntött volna, hiszen a zuhanyzós jelenet esetében a csurgó vörös vér bizonyára fennakadt volna a cenzorok szűrőjén. A stábot akkori tévésorozatából, az "Alfred Hitchcock bemutatjá"-ból verbuválta. A színészek sem kértek magas gázsit, Janet Leigh például szokásos fizetésének csak a negyedét igényelte. A "Psycho" esetében Hitchcock ismét játszik a nézővel. A vizuális eszközök minden szempontból a közönségre való hatásgyakorlás céljából lettek megtervezve, ezért volt a gyilkossági jelenet a fürdőszobában annyira erőszakos. A film előrehaladtával csökken a terror, de az a jelenet addigra már olyan erősen befészkelte magát a közönség fejébe, hogy nem is nagyon volt több sokkoló jelenetre szükség ahhoz, hogy a feszültség fennmaradjon.
Varga Róbert
szombat, 2018. február 3. 18:05
nagyon jó nézzétek meg