Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

In Memoriam Dr. Torgyán József (1932 – 2017)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2017. január 23. Nézettség: 384

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2017. január 23. 13:30
Ismétlem, nem ismerjük, hogy miként alakult ki ez a harsány teflonkarakter; ami tudható, hogy 1959-től az újpesti 41. számú Ügyvédi Munkaközösségben tett-vett, elsősorban vagyonjogi, örökösödési ügyekben. Hogy azután ’89 tavaszán fölkeresse a Független Kisgazdapárt újjászervezőjét, a korábbi nemzetgyűlési képviselőt, Pártay Tivadart (akiről viszont bizonyítható, hogy élete egy részében ügynök volt), és fölajánlja szolgálatait. Torgyán ekkor 56 éves, a kisgazda vezetők többsége jóval idősebb nála, jogász közöttük elvétve akadt. A magát olyan jól szituált ügyvédként bemutató köpcös úr, akinek életéből csak a társadalmi presztízs hiányzik, tárgyalótermekben kialakult szónoki stílusa bombasztikus hatást váltott ki a pártgyűlések termeiben.
hétfő, 2017. január 23. 13:30
Pártay később üvöltő dervisnek nevezte, mely szókapcsolatból a dervis biztosan nem állja meg a helyét: Torgyánból ránézésre hiányzott az aszketikus hajlam, a világmegváltó fanatizmus. A közönség jó része az első pillanattól ripacsként azonosította, viszont a különféle borzalmas fórumokból a nap végére nézhető műsort összeállítani igyekvő tévéstábok hamar fölfedezték. A jelenség akkor meg nem értett és máig föl nem dolgozott tanulsága, hogy az ezredvég (és az ezredelő) médiakorában nem megnyerőnek, hanem megjegyezhetőnek kell lenni.
hétfő, 2017. január 23. 13:30
Sikerét ezenfelül könnyen megfejthető okok magyarázták. Pokoli érzéke volt hallgatóságának igényeire: mondta, amit hallani akartak, továbbá volt türelme, neki is meghallgatni őket. A lesajnált, vidéki, alacsony státusú – ahogy fennhéjázó gőggel emlegetni szokták volt – „egyszerű emberek” pedig hálásak voltak ezért. Az is igaz, hogy fáradhatatlan országjárásában volt mire támaszkodni: a szocializmus által elpusztítani, szétszaggatni nem tudott struktúrák egyike volt a bámulatos gyorsasággal újjáépülő kisgazdáké. Szervezettségüket a rendszerváltó pártok megközelíteni sem tudták soha. Torgyán eszközökben nem válogatva óvta is a szervezet fölötti hatalmát.
hétfő, 2017. január 23. 13:30
Gátlástalanság pedig volt benne bőven, legyen szó a rivaldafénybe kerülésről, a kellemetlenné vált alkuk fölrúgásáról vagy ellenlábasaival való leszámolásról. De nem volt virtigli szélsőséges politikus. Ismerte és használta a nemzeti kivagyiságra ható patetikus fráziskészletet, és nem nagyon érdekelte, hogy milyen képzettársításokra ad okot. Uszályában rendre megjelentek szélsőséges alakok. Lépett föl közösen Csurkával, és 1994-ben a MIÉP-pel közösen állított főpolgármester-jelöltet (annak a Szabó Jánosnak a személyében, aki később az első Orbán-kormány honvédelmi minisztere lett, számtalan vidám pillanatot okozva a politika iránt érdeklődőknek).
hétfő, 2017. január 23. 13:31
Viszont tényleg távol állt tőle mindenféle fajgyűlölet: a lelepleződő rasszistákat kitette pártjából, gondosan ügyelt arra, hogy zömmel idősekből álló közönsége előtt kerülje azokat a témákat, amelyek a háborút idéznék föl, egyetlen ellenzéki erőként frakciójával megszavaztatta a zsidó kárpótlást, és számtalan gesztust tett a kisebbségi vezetőknek. Kritikusai nem is nézeteitől tartottak (ilyesminek a meglétéről nem számolhatunk be), hanem kiszámíthatatlanságától.
hétfő, 2017. január 23. 13:31
Bár Torgyán – szintén igen jellemző módon – képes volt a manipulációra, a „befolyásos körök” meg a vakságig terjedő öncsalásra. A kisgazda elnök tudta azt kommunikálni, hogy „nyugi, a vásári komédia csak a köznépnek szól, egyebekben megbízható, ravasz politikus vagyok, aki érti a dörgést”. Amikor bekerült a parlamentbe, első fölszólalásaiban tárgyszerűnek és hozzáértőnek mutatkozott. Két hónapig bírta. Ez a fajta populista karakter ugyanis szükségszerűen párosul leküzdhetetlen nárcizmussal. Orbán Viktor éppen ezt ismerte föl, megadta Torgyánnak, amire vágyott: a fontosság érzését, és azzal, hogy elhúzta előtte a köztársaságielnök-jelölés mézesmadzagját, két évig lojalitását is megvásárolta.
hétfő, 2017. január 23. 13:31
Torgyán pedig fontoskodott keresztül-kasul az országban és a nagyvilágban. Miniszter-pártelnök-klubelnökként hetente hatástalanított egy „búzabombát”, holland telepeseket vizionált az Alföldre, magyar termékeket egzotikus piacokra. Chiléből cseresznyét, Thaiföldről krokodilbőrt, Horvátországból meg edzőt akart importálni. (Utóbbi sikerült is, a Fradi hőn áhított bajnoki címe viszont nem.)
Miniszterei eközben földúlták a rájuk bízott területeket (az egy szem Boros Imrét leszámítva, akinek a kedvéért viszont egy minisztériumi főosztályból kreáltak önálló tárcát). A rájuk bízott állami intézményekben döbbenetes vircsaftot csaptak. A kisgazda politikusok ormótlanul vetették rá magukat az állami javakra, erre az időszakra esik az egyetlen olyan alkalom, amikor hivatalban lévő országgyűlési képviselőt értek tetten kenőpénz átvételekor.
hétfő, 2017. január 23. 13:31
(Természetesen kisgazdát.) Torgyán maga sem tudott elszámolni új budai villájának fedezetével és családja gyarapodásával. Amire a köztársaságielnök-választás elérkezett, Torgyán helyzete már tarthatatlanná vált; a korábban lehetőséget jelentő jelölési jog nyomasztó csapdává változott, amelyből csak úgy tudott menekülni, hogy a szélesebb közvélemény számára elfogadható jelölthöz adja a nevét. Innentől kezdve viszont védtelenné vált, a Fidesz (főként a kétéves költségvetés megszavazása után) könnyedén tolta őt félre.
hétfő, 2017. január 23. 13:32
Ám vesztét nem a Fidesz okozta, hanem saját jelleme. A nárcizmus – szintén szükségszerűen – kontrollvesztéssel jár. A legelemibb óvatosságot is kikapcsolja, támadhatóvá és nevetségessé tesz. Így a Fidesznek, amelynek eredetileg nem állt szándékában leszámolni Torgyánnal, nem egyszerűen azt jelentette a kisgazda elnök meggyengülése, hogy megoldhat egy kellemetlen problémát, hanem kihagyhatatlan népszerűségnövelő tényező volt a torgyántalanítás. A főhős meg a végére ott állt dicstelenül, gyengén, sokszorosan elárulva.
hétfő, 2017. január 23. 13:32
egyáltalán nem vonult vissza, próbálkozott a visszatéréssel számtalan politikai formáció élén, csak éppen eredménytelenül. Közszereplése szórakoztató műsorokban való föllépésre és baráti hangvételű interjúk adására szorítkozott. Ami döbbenetes. Többé már nem esett szó a pártprogrammá emelt üres demagógiáról, az agrárium eltékozolt éveiről, a korrupcióról, a nepotizmusról. A média csak egy színes, eredeti, korpulens show business sztárt látott a levitézlett politikusban. Nem tudjuk, hogy Torgyán József levont-e valamiféle releváns következtetést karrierjéből, a közvélemény formálói aligha. Véletlen egybeesés, de sokatmondó jelenség, hogy azon a hétvégén, mikor Torgyán elhunyt, kezdte meg elnöki működését Donald Trump.
20 megjegyzés | 1 / 2 oldal « 1 2 »