Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016-12-13 Bánáti szokások Luca napján



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2016. december 13. Nézettség: 269

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2016. december 13. 19:38
A Luca-nap egyik ma is élő hagyománya Bánátban a töpörtős pogácsa sütése. Néhányba pénzérméket rejtenek. Úgy tartja a hiedelem, aki ráharap, az szerencsés lesz. Luca napján vetik a lucabúzát, amelyet Karácsonyig öntözgetnek. A növény magassága és színe alapján jósolják meg, hogy milyen termés várható a következő évben.
kedd, 2016. december 13. 19:38
A nagybecskereki Pámer-családban a mai nap búzaültetéssel kezdődött, ami a családfő feladata. A nap folyamán elkészítették a Luca pogácsát, a Tordáról hozott hagyományos recept alapján. A Luca-nap arra jó, hogy a pogácsakóstolás ürügyén estére eljöjjenek hozzájuk gyerekeik és négy unokájuk.
kedd, 2016. december 13. 19:38
Pámer Ilonka, Nagybecskerek: „Előre megvettük a töpörtőt, mert mi már itt disznót nem vágunk, és elkészítettem. Én a nagyanyámtól kaptam a hagyományos receptet: kelt tésztából csinálom, élesztővel a töpörtős pogácsát. Úgy csinálom, ahogy ő leírta: fél liter tejből, egy és fél kocka élesztőből, két kiskanál cukrot és két kiskanál sót rakok, persze a tejbe, fölfuttatom az élesztőt.
kedd, 2016. december 13. 19:38
És utána körülbelül egy kilogramm liszttel fölverem, és hagyom kelni, ameddig a tészta meg nem nő. Fél kiló töpörtőt ledarálok, megsózom, rakok bele egy tojást és mikor a tészta megkelt, akkor elnyújtom, belekenem a töpörtőt, összehajtogatom. Ezt a sorrendet háromszor megismételem, és akkor negyedszer szaggatom ki, avval a régi pogácsaszaggatóval, amit még örökségembe kaptam nagymamámtól.”
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal