Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 04 30 Az ortodox keresztények a hétvégén ünneplik a húsvétot



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. április 30. Nézettség: 295

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. április 30. 18:34
A húsvét, a római katolikus hagyományokhoz hasonlóan, az ortodox kereszténység legnagyobb ünnepe. Húsvét előtti pénteken emlékeznek meg Krisztus keresztre feszítéséről és vasárnap estig szigorú böjtöt tartanak. A szerb államfő és miniszterelnök, valamint más politikusok is gratuláltak a szerb pátriárkának és a híveknek.
szombat, 2016. április 30. 18:34
A húsvét az ortodox kereszténységben is a mozgó ünnepek közé tartozik. A római katolikus és a pravoszláv húsvét között vannak hasonló szokások. A katolikusokhoz hasonlóan ők is festenek piros tojást, de ők össze is törik.
szombat, 2016. április 30. 18:35
A pravoszlávok többhetes böjttel és lakoma elkészítésével készülnek a vasárnapra, amikor Krisztus feltámadását ünnepelik.

Nagypénteken Jézus keresztre feszítésére emlékeztek, amit szigorú böjt követ és a gyász jeléül a harangok szombat estig nem szólalnak meg az ortodox egyházakban.
szombat, 2016. április 30. 18:35
Pénteki prédikációjában Irinej pátriárka a belgrádi Katedrálisban a kölcsönös megbocsátást hirdette. „Igyekezzünk tehát arra, hogy azok, akik nem ismerték meg a fényt, Krisztus tanításában lássák bennünk az utat, és felismerjék bennünk az igaz apostol és a mindenható Krisztus követőit. Az egész szerb nép szülöttje ebben a szellemben kövesse Szent Száva tanításait, aki tévedhetetlenül rámutatott a Krisztus által kijelölt útra. Az egyetlen életútra.”
szombat, 2016. április 30. 18:35
Szombat este repülővel érkezik Jeruzsálemből a húsvéti Szent Láng a belgrádi Szent Száva-templomba. A láng ortodox hit szerint arra emlékeztet, hogy Jézus ma is az emberek között van.

Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy a húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Ezek szerint Krisztus feltámadásának napja május elsejére esik.
szombat, 2016. április 30. 18:36
Ez a keresztény vallás legszentebb eseménye, amikor Jézus feltámadását ünneplik. Ma van nagypéntek, ez a várakozás időszaka, szigorú böjti nap. Ilyenkor nincs mise a templomokban.
szombat, 2016. április 30. 18:36
A pravoszlávoknál délután Krisztus keresztről való levételének szentelt vecsernyét tartanak, az oltár előtt keresztben álló díszes asztal pedig Krisztus sírját jelképezi. Az ortodox húsvéti szokások nem sokban különböznek a katolikus húsvéti szokásoktól.
szombat, 2016. április 30. 18:37
Szőke Anna, néprajzkutató: “Maga a néphagyományuk a tojást nem a nyugati civilizációtól eredeztetik. Ők azt tartják, amikor Mária megtudja a hírt, hogy föltámadt Jézus, akkor visz egy tojást Tiberius császárhoz, és közli vele, hogy Jézus föltámadt. A császár azt válaszolja, hogy hiszem ha ez a tojás pirossá változik, és pirossá változott. Ők a tojásokat csak pirosra festik és nagyon sokat.”
8 megjegyzés | 1 / 1 oldal