Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

A Regionalizmus Központ, az MNT és a magyar-szerb vegyes bizottság tanácskozott



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2016. március 29. Nézettség: 331

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2016. március 29. 19:35
Felívelő pályára került Magyarország és Szerbia kapcsolata – hangzott el a Regionalizmus Központ, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a magyar-szerb kisebbségi kormányközi vegyes bizottság szerbiai képviselőinek mai szabadkai tanácskozásán. A két nemzet között nincsenek nyitott kérdések.
kedd, 2016. március 29. 19:35
Az anyanyelven történő oktatás, tájékoztatás, ügyintézés, valamint a részarányos foglalkoztatás voltak a legaktuálisabb témái a Regionalizmus Központ, az MNT, valamint a magyar-szerb kisebbségi kormányközi vegyes bizottság szerbiai képviselőinek találkozóján. Aleksandar Popov, igazgató, Regionalizmus Központ: „Mi, mint Regionalizmus Központ 18 éves fennállásunk óta a kisebbségek jogaival foglalkozunk. Megvizsgáljuk, hogy a megállapodás milyen elemeket tartalmaz, és hogy milyen megjegyzések kerültek a kormányközi vegyes bizottság jegyzőkönyvébe, tehát milyen problémák és ezek milyen szinten kerültek megoldásra.”
kedd, 2016. március 29. 19:35
A magyar-szerb kisebbségi kormányközi vegyes bizottság utoljára 2011-ben ülésezett. Az akkor felvetett, a két nemzeti közösséget érintő problémák többsége mára a múlté. Nenad Ivanišević, társelnök, magyar-szerb kisebbségi kormányközi vegyes bizottság: „Hosszú évek óta először fordul elő az a helyzet, hogy nincs egyetlen nyitott kérdés sem, ami akadályozná a kapcsolatot. Nem mondhatjuk, hogy a magyar nemzeti közösség részéről valami nyomatékos nyitott kérdés létezne, sem pedig azt, hogy a szerb nemzeti közösségnek lenne ilyen nyitott kérdése Magyarországon. Amikor a két nemzet történelmi megbékéléséről beszélünk, mint a két államfő csúrogi megemlékezése, vagy Vučić miniszterelnök látogatása a Vergődő madár szobránál Szabadkán, ezek olyan fontos politikai tettek, amelyek alapul szolgáltak ennek a jó kapcsolatnak.”
kedd, 2016. március 29. 19:36
Az ülésen jelen volt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, aki hangsúlyozta, hogy az észak-bácskai város jó példája a nemzetek közötti együttműködésnek, hisz Szabadkán a szerb mellett a magyar és a horvát nyelv használata is hivatalos. Szerbiának összesen négy állammal, Magyarországgal, Horvátországgal, Macedóniával és Romániával van bilaterális együttműködésről szóló egyezménye.
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal