Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 03 06 Megosztott győzelem a Gazdag Ágon



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. március 6. Nézettség: 305

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. március 6. 19:43
A béres élet, a cselédsors volt a témája a szombat este Oromhegyesen megtartott Gazdag Ág népművészeti vetélkedőnek. Az idei hagyományőrző rendezvényen 11 művelődési egyesület mutatta be műsorát. Nagy múltra tekint vissza a Gazdag Ág vetélkedő. Szombat este a magyarkanizsai községből a házigazda oromhegyesi műkedvelők mellett a horgosi, martonosi, kispiaci, völgyesi, oromi, tóthfalusi, magyarkanizsai és adorjáni, a környező községekből pedig a zentai, tornyosi, ludasi és törökkanizsai művelődési egyesületek mutatták be a témával kapcsolatos műsorukat a Faluházban.
vasárnap, 2016. március 6. 19:43
Az előcsarnokban népművészeti értékek sokaságát felvonultató kiállítást láthattak az érdeklődők, ahonnan nem hiányoztak a régi idők ételei, kalácsai, süteményei sem. A kispiaciaknak az egykori summások, a cselédek és béresek elődjeinek életét kellett feldolgozniuk. Nehéz feladat volt, mondta Fábián Jolán kispiaci fellépő. „Azokat, akik már húsz éven felül voltak, elvitték, és dolgoztak. Vályogot vertek, szénát kötöttek, arattak, csumát vertek, kapáltak, a gazda kinek mit adott fel.”
vasárnap, 2016. március 6. 19:44
A ludasiaknak a házőrző és udvaros feladatait kellett felkutatniuk és bemutatniuk. Ez sem bizonyult egyszerű feladatnak. Kádár Erzsébet, résztvevő, Ludas: „A régi idősektől, elbeszélésekből gyűjtögettünk morzsákat, ebből próbáltuk kialakítani a mi kis beszámolónkat. A gyűjtésünk ehhez nem kapcsolódik, mert nem tipikus béres vagy szolgáló munka ez, amiket gyűjtögettünk.”

A vetélkedőt végül megosztva, 48:48 ponttal a tornyosi Ady Endre és a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület csapata nyerte, így fél évig egyiküknél, fél évig pedig a másikuknál lesz a vetélkedő fődíja, a Vándor-ág.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal