Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Jevgeny Nesterenko & Saint Ephraim Male Choir, Budapest 03-06-2012



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Classical Music (Komolyzene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2012. július 21. Nézettség: 238

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2012. július 21. 16:01
ekultura.hu/hallgatnivalo/ajanlok



Saint Ephraim Male Choir: Byzantine Mosaics (CD)
2010. május 30.




Kiadó: Budapest Music Center Records
Kiadás éve: 2010
Kategória: klasszikus zene


Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha felteszem, szinte mindannyian ismerjük azt a borzongatóan kellemes érzést, mikor olyasvalamivel találkozunk, amit ismerősnek érzünk ugyan, önmaga valójában és teljességében mégis egészen újat ad.
Ilyen újdonság lehet a nyugati keresztény hagyományokon nevelkedett európaiaknak a bizánci zene, valamint a bizánci stílusból sokat átvevő pravoszláv egyházi muzsika.



Mivel az északi szláv liturgikus kompozíciókat a régi bizánci monodikus stílus és a reneszánsz többszólamúság keveredése jellemzi, egyszerre van jelen bennük a meglepő és a megszokott.
Ám bármennyire elrugaszkodottnak tűnhet is, az ősi énekstílust nyomaiban megőrizte a magyar hagyomány is, ha másban nem, a siratóénekekben; kollektív tudatunkban azonban mindenképp sok megmaradhatott a honfoglaláskori kántori tradícióból.



Még egy különlegesség ebben a stílusban a férfiak dominanciája. Hiába, hogy a nyugati keresztény hagyományban, és általában az európai zenében elterjedtnek számított a kizárólag férfiakból álló – esetleg gyermekkórussal vagy -szólistákkal kiegészített – énekesi előadó gárda, ma már inkább meglepő élménynek tűnik férfikart hallani.
Pedig miféle roppant erő rejlik a masszív, férfias többszólamúságban, és ezt sokáig a Vörös Hadsereg Férfikara bizonyította legékesebben.



És amikor ezt az erőt a mélyen átélt vallásosság tereli mederbe, soha meg nem élt mélységekbe és magasságokba juthatunk.
Mi sem igazolhatná hitelesebben állításomat, mint az albumot nyitó Glinka-mű, amely maga is imádság, s imára késztet, miközben csodálatos harmóniáival és dallamaival hasonlóképp ragad magával, mint a reneszánszkori angol kórusdarabok, vagy a legsikerültebb barokk egyházzenei kompozíciók.



Ugyanilyen megrázó erejű Rahmanyinovnak a lemezt lezáró ifjúkori kontákionja Nagyboldogasszony ünnepére.
Afféle monumentalitást, mint amit a fortissimóban megszólaló akkordok hallatán érezni, legfeljebb a természet gigantikus formái, esetleg az uralkodók tiszteletére emelt épületek láttán tapasztalhatunk meg. Mindezt pedig a világ legkiválóbb kórusainak színvonalán szólaltatja meg a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar.



A valódi bizánci hangzást a nyugati fülnek különlegesen ható hangsoraival és díszítéseivel az „Isteni parancsra” görög-bizánci doxasztikonja képviseli.
A „hangszőnyeg” felett kanyargó dallamokra épülő stílus ismerős lehet Marie Keyrouz nővér vagy az Ensemble Organum némely felvételéről, magyar előadóktól viszont meglehetősen ritkán hallani a Philipp Györgyéhez foghatóan hiteles interpretációt.



Mind stílusválasztásban, mind előadói kvalitásokban rendkívüli album a Byzantine mosaics, mely pusztán a tovább éltetett hagyomány révén is áhítatra és önmagunkba fordulásra késztethet, e megszólaltatásban pedig egyenesen revelációs erejű.



Előadók:

Szent Efrém Férfikar

Bubnó Tamás – karvezető



A lemezen elhangzó művek listája:

1. Mihail Glinka: Иже херувимы

2. Pjotr Csajkovszkij: Святый Боже

3. Interludium I Ad ligna

4. Philipp György (átd.): Да молчит

5. Interludium II Ad campanellas
6. Bubnó Tamás (átd.): Feltámadt Krisztus – Χριστός άνέστη – Хритос воскресе

7. Interludium III Ad campanellas

8. Mogyeszt Muszorgszkij: Ангел вопияше

9. Interludium IV Ad campanellas

10. Dobri Hristov: Хвалите имя Господие

11. Boksay János: Отче нашъ

12.Interludium V Ad campanellas

13. Zombola Péter: Отче нашъ

14. Bubnó Tamás: 127.zsoltár

15. Dimitrie Suceveanu: La Vitleem împreună

16. Θεαρχίω νεύματι – δοξαστικόν

17. Pavel Csesznokov: Ныне отпущаеши

18.Szergej Rahmanyinov: В молитвах неусыпающую Богородицу



Galamb Zoltán
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal