Kosztolányi Dezső

46 videó
Kosztolányi Dezső (Szabadka, 1885. március 29. – Budapest, Krisztinaváros, 1936. november 3.): író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének tagja. Csáth Géza unokatestvére.
1885. március 29-én (virágvasárnap) született Szabadkán, Kosztolányi Árpád (1859-1926) fizika- és kémiaprofesszor, iskolaigazgató és a francia származású Brenner Eulália (1866-1948) gyermekeként. Édesanyja révén volt unokaöccse Brenner József, alias Csáth Géza (1887-1919) író.
A gimnáziumot Szabadkán kezdte, majd önképzőköri konfliktusa miatt (magyartanárára tett megjegyzést) kicsapták, s magántanulóként, Szegeden tette le az érettségit.
1903-ban Budapestre ment, s beiratkozott a bölcsészkar magyar–német szakára. Itt ismerkedett meg és kötött barátságot - Négyesy professzor stílusgyakorlatain - Babitscsal, Juhász Gyulával, akikkel aktív levelezésbe is kezdett. Életreszóló barátságot kötött Karinthy Frigyessel, aki ekkor matematikával és fizikával foglalkozott és megismerkedett Füst Milánnal is.

 
" RAPSZÓDIA "- KOSZTOLÁNYI DEZSÖ VERSE
... tiszta szívvel élni..
20. Őszi Kulturális Fesztivál – Vers délben – október 5.: Barnák László
2015 11 03 Kosztolányi Dezsőre emlékeztek Szabadkán
CSÖNDES ÜNNEPI ÓDA KOSZTOLÁNYI DEZSŐ FABULYA ANDREA MIHI
Én nagyon sokakat szerettem...
KOSZTOLÁNYI DEZSŐ NŐK DARVAS IVÁN MIHI 2015
Kosztolányi-Állatok beszéde 2.avi
Kosztolányi -Lásd kisfiam....
Kosztolányi -Még büszkén vallom.
Kosztolányi Azon az élyel
Kosztolányi Büszkén vallom hogy Magyar vagyok
Kosztolányi Dezső
Kosztolányi Dezső, feleségével
Kosztolányi Dezső - A jó élet (Bánffy György előadásában)
Kosztolányi Dezső - Hajnali részegség
Kosztolányi Dezső - Halotti beszéd
Kosztolanyi Dezso-Halotti beszed
Kosztolányi Dezső - Halotti beszéd
Kosztolányi Dezső - Halotti beszéd
Kosztolányi Dezső - Könyörgés az ittmaradókhoz
Kosztolányi Dezső 125 (1.rész)
Kosztolányi Dezső 125 (2.rész)
Kosztolányi Dezső: Akarsz- e játszani, előadja Nagyváradi Erzsébet részlet
Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani - Latinovits Z.
Kosztolányi Dezső : Akarsz-e játszani ?
Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani?
Kosztolányi Dezső: Alföld
Kosztolányi Dezső: Állatok beszéde I.rész
Kosztolányi Dezső: Az angyal
Kosztolányi Dezső: Ének a semmiről
Kosztolanyi Dezso: Hajnali reszegseg
Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség - Latinovits Zoltán előadásában
Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd
Kosztolányi Dezső: Ilona
Kosztolányi Dezső: Nők
Kosztolányi Dezső: Üllői úti fák
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet
Kosztolányi Dezső A nyár
Kosztolányi Dezső novellák Máté Gábor előadásában (hangoskönyv) Rend
Kosztolányi akarsz e játszani -Trex barátomnak
MAGYAR VAGYOK KOSZTOLÁNYI D KUBIK A MIHI 2013
Sharon Stone verset mond - Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani
St.Martin - Kosztolányi Dezső - Hajnali részegség (részlet II.)
ÛLLŐI ÚTI FÁK KOSZTOLÁNYI D MIHI 2014
fekete bárány - Kosztolányi Dezső, Akarsz-e játszani?
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

... tiszta szívvel élni..



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Vers magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2010. november 13. Nézettség: 553

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2010. november 26. 07:07
nagyon imádom a színésznőt is de ez a vers is csodálatos
péntek, 2010. november 26. 10:02
Persze, Kosztolányi jól kiválasztotta a játszótársát!Echte magyar nő volt.Persze: költő....
Nemrég ismertették az ujból megjelent könyvét, mely a zsidóüldözés rá eső megpróbáltatásairól szól. A könyv részletes ismertetője fent van- de nem nyilikmeg a Wikipédián.



Előzetesnek ennyit:
Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona a német megszállást, Budapest ostromát, és a nyilas terrort fiával vidéken majd a fővárosban bujkálva élte meg. Feljelentik, életveszélybe kerül, később fiát az oroszok internálják. Naplót vezetett, amit 1948-ban, memoárként jelentetett meg. A Tüzes cipőben, ez a döbbenetes erejű dráma, ez a részleteiben remek naplóregény, a leghitelesebb korrajzok egyike.



Kosztolányi Dezsőné HARMOS ILONA

TÜZES CIPŐBEN


Kosztolányi Dezsőné háborús emlékirata 1948-ban jelent meg először a Káldor Könyvkiadónál. Két korábbi műve, a Kosztolányi-életrajz és a Burokban születtem című a közelmúltig kéziratban heverő visszaemlékezés elkészülte mögött is hasonló motivációt sejthetünk: mindkettő tragikus események, nehezen túlélhető életszakaszok nyomán íródott. Az emlékíró egyszerre elégíti ki ezekben a művekben egymástól elválaszthatatlan irodalmi és pszichológiai szükségleteit: az írás fontos önkifejezési eszköz számára, ugyanakkor lehetővé teszi az események megőrzését, elhelyezését és megértését. A műben elénk táruló anyag kétségkívül dokumentumértékű, valós eseményekből áll össze, ugyanakkor a művészi forma és szerkesztésmód arra utalnak, hogy a szerző tovább akart lépni az események egyszerű rögzítésénél. A könyv néhány évvel korábbi, egészen friss emlékeket dolgoz fel: az 1944 március 15-ével induló háborús év történetét. A közelmúlttal párhuzamosan gyermekkori emlékek is felbukkannak, amelyek már a Burokban születtem szövegében is olvashatóak. Ugyanúgy fokozottan személyes jellegű szöveggel állunk szemben, mint a Burokban születtem vagy a Kosztolányi-életrajz esetében; ez a személyesség nem csupán abban nyilvánul meg, ahogyan saját magáról beszél, hanem abban is, ahogyan környezetéhez viszonyul. Önmagát szinte mindig a környezetével való kapcsolatában ábrázolja. Két legfontosabb pólusa ennek a kapcsolatrendszernek a háborús társadalmi-politikai környezet, illetve Kosztolányiné fia, a huszonkilenc éves Ádám (a könyvben Iván) - az ellenséges külvilág, és a hozzá legközelebb álló személy, akivel kölcsönös egymásrautaltságban rendezkednek be a túlélésre.
A művet nem elsősorban irodalmi eredetisége teszi maradandóvá: olyan események dokumentuma, amelyek közelebbi megértéséhez, hitelesen átélhetővé tételéhez sokan forgathatják haszonnal.


legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li1150




Sok mindent elárul saját és Kosztolányi családjához való viszonyáról is. Előbbiekről gondoskodik, utóbbiaktól inkább gondoskodást, védelmet várna. Noha, mint írja, férje családját közelebb érzi magához, anyósával, sógorával igen kritikus. Kosztolányit többször is említi, mindig apologetikusan, általában valamilyen groteszk vagy tragikus helyzet kapcsán - "mit szólna, ha ezt látná.". Férjét kimondatlanul is tisztázni igyekszik a "zsidókérdéshez", a fajelméletekhez való, nem mindig makulátlan viszonyát illető vádak alól. "Az uram mondogatta, hogy számára egyként elviselhetetlen az a magyar vagy az a német, aki fajtájának minden jellegzetességét magán viseli, s az a zsidó, aki szemet szúróan csak zsidó" - írja.

A Tüzes cipőbent nem elsősorban irodalmi eredetisége teszi értékessé; olyan események hiteles és átélhető személyes dokumentuma, amelyeket nehéz felidézni, és lehetetlen elfojtani. Az újrakiadással Kosztolányiné Harmos Ilona személyén és könyvén túl, azon keresztül, az üldözöttekre is emlékezhetünk.



részletesen:
www.magyarvagyok.com/csoportok/28-Tiszta-Forras/temak/1922
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal