Fraktál

5 videó - 2007
A fraktálok „önhasonló”, végtelenül komplex matematikai alakzatok, melyek változatos formáiban legalább egy felismerhető (tehát matematikai eszközökkel leírható) ismétlődés tapasztalható. Az elnevezést 1975-ben Benoît Mandelbrot adta, a latin fractus (vagyis törött; törés) szó alapján, ami az ilyen alakzatok tört számú dimenziójára utal, bár nem minden fraktál tört dimenziós (ilyenek például a síkkitöltő görbék).
Az önhasonlóság azt jelenti, hogy egy kisebb rész felnagyítva ugyanolyan struktúrát mutat, mint egy nagyobb rész. Ilyen bizonyos léptékig például a természetben a villám mintázata, a levél erezete, a felhők formája, a hópelyhek alakja, a hegyek csipkézete, a fa ágai, a hullámok fodrozódása és még sok más. A fraktál szóval rendszerint az önhasonló alakzatok közül azokra utalnak, amelyeket egy matematikai formulával le lehet írni, vagy meg lehet alkotni.

Ismertebb fraktálok és fraktálcsaládok: Mandelbrot-halmaz, Julia-halmaz, Koch-görbe, Cantor-szőnyeg.

A geometriában hagyományosan egy görbe egy-, egy felület két-, és egy térbeli test háromdimenziós. Az úgynevezett fraktálhalmazok esetén a dimenzió nem adható meg ilyen egyszerűen: ha közelítőleg kiszámítunk egy fraktális vonalat, akkor a kép egyre jobban kitölti a síkot, és az egy dimenziós vonal egyre közelebb kerül ahhoz, hogy kétdimenzióssá váljon.
Mandelbrot a Hausdorff-dimenziót használva megállapította, hogy a legtöbb fraktálkép dimenziója nem egész. Az általánosított dimenziónak ezt a változatát fraktáldimenziónak is nevezzük.

Ennek alapján Mandelbrot a következő definíciót adta a fraktálokra:
„A fraktál olyan halmaz, aminek a Hausdorff-dimenziója nagyobb, mint a Lebesgue-dimenziója.”
Ahol a vonal Lebesgue-dimenziója egy, a felületé kettő, és így tovább. Ez alapján számítva a fraktálok hossza vagy felszíne végtelen. A Hausdorff-dimenziót szemléletesen az adja, hogy hány példányra van szükség az adott alakzatból ahhoz, hogy kirakjuk az alakzat egy nagyobb példányát. Ez csak szabályos fraktál esetén alkalmazható. Például a Sierpinski-háromszög, ami önmagának három felére kicsinyített példányából áll.

Minden tört dimenziójú halmaz fraktál. A megfordítás nem igaz, egy fraktál dimenziója lehet egész: ilyen például a Peano-görbe.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Szabó Sándor Pipo
 

Flug in ein Mandelbrot-Fraktal



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Education (Oktató) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2011. október 2. Nézettség: 719

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2011. október 16. 22:03
A 90-es 3vek elej3n kezembe került a Fraktalia-füzetke. sajnos már régoota nem kell átvágjak naponta a városon, elmarad a standok megtekintése, a modern gépecske veszi el teljesen a figyelmemet. meg kell majd nézzem , mit mond a Wikipedia
kedd, 2012. június 5. 03:29
A természet legalapvetőbb szintjein, egyetlen minta létezik, amelyben Te és Én, a gondolataink, a viselkedésünk és kölcsönhatásaink mind egy általános minta részletei.

Ádám kiűzetett az édenkertből, mert evett a a tiltott gyümölcsből. Ez nem azt jelenti, hogy Isten megtiltotta az embernek hogy bölcs legyen. Hogy hihetnék egy olyan Istenben, aki nem akarja, hogy bölcs legyek?

Minél inkább képes vagy egyéni lenni és ugyanakkor az egész is egyszerre...megcsináltad.

Mit mondá Isten mikor kiűzeté őket...? ha bölcs akarsz lenni, járd végig végtelen útjaim közül csak az egyiket, de azt végig! S utána tiéd lesz bölcsességem...
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal