Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 05 31 Szigorodott a határellenőrzés, nőtt az embercsempészek száma



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Hírek magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2016. május 31. Nézettség: 327

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2016. május 31. 20:36
A magyar határ közelébe naponta érkeznek olyan migránsok, akik heteket vagy hónapokat töltöttek az idomeni táborban, mielőtt felszámolták volna. Amennyire szigorodott a határellenőrzés a nyugat-balkáni útvonalon, annyira nőtt az embercsempészek száma. A menekültek mindenáron el akarnak jutni a célországokba, de nem mindig tudják megfizetni annak az árát, a csempészek ilyenkor ellenszolgáltatást kérnek. Különösen a nők és gyerekek vannak kiszolgáltatott helyzetben.
kedd, 2016. május 31. 20:36
Kelebiánál mintegy 160 szír és iraki, valamint 30 afgán tartózkodik. Sátrakat nem hozhattak magukkal, ezt elmondásuk szerint tiltják a szerb hatóságok. Kizárólag a meglévőket használhatják. Hassan, Irak: „Egy nap alatt 15 ember mehet be Magyarországra, míg korábban 20-25 személy is átmehetett. Egyik nap az afganisztániak, másik nap az arabok mehetnek, azaz szírek és irakiak.”
kedd, 2016. május 31. 20:37
Egy listát vezetnek, amelyen minden ide érkező egyén vagy családfő neve, a családtagok, a nők és gyerekek száma szerepel. Ezt a listát átnyújtják a magyar hatóságoknak, akik ez alapján szólítják a kapuhoz a menekülteket. A migránsok különféle módszereket találnak ki arra, hogy minél gyorsabban átjussanak a határ túloldalára. Mohamed, Szíria: „Néha az orvosi jelentések segíthetnek abban, hogy átjussanak a határon, de nagyon sok kivétel van ezzel kapcsolatban. Szerintem egyes orvosi igazolások hazudnak, mert jöttek olyan személyek is igazolással, akik nem betegek. Kizárólag azért hoztak magukkal igazolást, hogy átkelhessenek itt a határon. Ez szégyen!”
kedd, 2016. május 31. 20:37
Az itt lévők jelentős többsége az idomeni tábor felszámolásakor indult el Bulgárián keresztül. Idomenitől Belgrádig fejenként 1000-1500 euróba került nekik az út – mondta el Mohamed. Azt mondta, a buszállomásokon könnyen megtalálják a közvetítő embereket. Mohamed, Szíria: „Mindenki embercsempészek segítségével jutott el ide. Én is embercsempésszel jöttem. Megkérdezheted a többieket is, mindannyian így jöttek.”
kedd, 2016. május 31. 20:38
A Szabadkai Alapfokú Ügyészséget is felkerestük, hogy megtudjuk, mi történik a hétfőn elfogott három afgán embercsempésszel. Nyilatkozatot nem kaptunk, de közleményükben leírták, bűnvádi eljárást indítanak ellenük.
kedd, 2016. május 31. 20:38
Szabadkán is van egy ideiglenes pihenőtábor, amit a migránsok alig vesznek igénybe a déli órákban. Az egyik nagy terme most is csaknem üresen áll. Sava Rakić, munkatárs, Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság, Szerbia: „Mi mindkét határátkelőnél jelen vagyunk, Kelebiánál és Horgoson is, valamint a szabadkai buszállomáson is. Esténként 3 busz érkezik migránsokkal. A kisgyermekes édesanyáknak, de egyébként mindenkinek felkínáljuk a szállás lehetőségét, leggyakrabban mégis a családoknak, de nem nagyon fogadják el. Nekik az a fontos, hogy minél előbb átjussanak.”
kedd, 2016. május 31. 20:38
A 100 fős kapacitású pihenőközpontot további 50 fekvőhellyel tervezik bővíteni. Jövő héten kezdődik a Ramadán, amikor a muzulmánok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. Az illetékesek attól tartanak, sok menekült elgyengülhet és rosszul lehet majd.
7 megjegyzés | 1 / 1 oldal