Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Kétnapos atombiztonsági csúcstalálkozó kezdődött az Egyesült Államokban



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Hírek magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. április 1. Nézettség: 328

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2016. április 1. 20:30
A nemzetközi fórumra ötvenhat állam- és kormányfő kapott meghívást. Oroszország az utolsó pillanatban lemondta a konferencián való részvételét. A világ vezetőinek célja a nukleáris biztonság garantálása.
A csúcstalálkozó aktualitása és célja, hogy az utóbbi hetek terrorcselekményei hatására a világ vezető politikusai sürgetőnek érzik a nukleáris biztonság garantálását. Elsősorban azt szeretnék megakadályozni, hogy terroristák kezébe kerüljenek hasadóanyagok, vagy nukleáris fegyverek. A konferencián az atombiztonság mellett számos más téma is szóba került, egyebek mellett gazdasági ügyek és a klímavédelem is.
péntek, 2016. április 1. 20:30
Az atomcsúcs lehetőséget biztosít a világ vezetői számára a négyszemközti egyeztetésekre is. Ennek eredményeként Barack Obama amerikai elnök egyeztetéseket folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a közel-keleti helyzet kapcsán.
Az informális találkozó után a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben Obama elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja Törökország biztonságának fenntartását és a terrorizmus elleni közös harcukat.
péntek, 2016. április 1. 20:31
A csúcstalálkozó alkalmával Obama elnök Hszi Csin-ping, kínai kollégájával is egyeztetett. A négyszemközti találkozó egyik témája Észak-Korea volt. Az amerikai és a kínai elnök szerint meg kell akadályozni azt, hogy a nemzetközi előírásokat megszegve bárki nukleáris rakétakísérleteket végezzen. Az atomprogramjának leállítására felszólított Észak-Koreával szemben sikertelennek bizonyultak az Egyesült Nemzetek Szervezetének szankciói, ugyanis az elmúlt tíz évben atomrobbantásig is eljutott az észak-koreai rezsim.
péntek, 2016. április 1. 20:31
A fórum mellett kísérőrendezvényeket is szerveztek Washingtonban. Egyebek mellett Magyarország is elismerésben részesült, amiért a magas fokon dúsított uránból felhalmozott készletét felszámolta. A díjat a csúcsértekezlet helyszínén, a washingtoni konferenciaközpontban adták át Seszták Miklós magyar nemzeti fejlesztési miniszternek.
A világ legtöbb atomerőművével rendelkező Oroszország az utolsó pillanatban lemondta a részvételt a fórumon, azzal az indokkal, hogy nem volt megfelelő együttműködés a konferencia előkészítésében. A távolmaradás érdekessége, hogy húsz évvel ezelőtt Oroszország kezdeményezésére szervezték meg az első atombiztonsággal foglalkozó nemzetközi tanácskozást. Oroszország mellett a másik atomhatalom, Pakisztán sem vett részt a kétnapos egyeztetésen.
péntek, 2016. április 1. 20:31
kétnapos egyeztetésen.
Összefog az Egyesült Államok és Kína az észak-koreai atomkísérletek ellen
A két atomhatalom távolmaradása miatt a nemzetközi szakértők előzetesen nem vártak áttörést a kétnapos atomcsúcstól, ugyanis Oroszország és Pakisztán távolmaradása miatt nincsenek megbízható adatok a radioaktív anyagok feketekereskedelméről és az említett országok készletéről sem.
péntek, 2016. április 1. 20:32
Az Egyesült Államok és Kína együttműködik annak érdekében, hogy Észak-Korea ne hajtson végre több atomkísérletet – ebben állapodott meg az amerikai és a kínai elnök a nukleáris biztonságról szóló washingtoni nemzetközi konferencián, kétoldalú tárgyalás keretében.
Észak-Korea provokációit egyre nagyobb aggodalommal figyelik Washingtonban. A kommunista állam januárban hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, majd azóta több kísérleti rakétát bocsátott fel.
péntek, 2016. április 1. 20:32
Barack Obama és Hszi Csin-ping a Fehér Házban találkozott egymással, és már a megbeszélések kezdetekor közös közleményt adtak ki, amelyben tudatták, hogy nemsokára mindkét ország aláírja a párizsi klímavédelmi egyezményt.
A megbeszélés után Obama úgy nyilatkozott, hogy Kína és az Egyesült Államok is atomfegyvermentes Koreai-félszigetet szeretne, ennek érdekében cseréltek véleményt arról, hogy miként lehetne eltántorítani Phenjant a további kísérletektől, amelyek Washington megítélése szerint növelik a térségben a feszültséget. Az amerikai elnök pár órával korábban a japán és a dél-koreai vezetőkkel tárgyalt ugyanerről a témáról.
péntek, 2016. április 1. 20:32
Bár az amerikai-kínai csúcstalálkozóról kevés konkrétum szivárgott ki, elemzők nagyon fontosnak ítélik meg már a találkozó létrejöttét is. Washington számára Kína egyre nagyobb jelentőséggel bír; részben az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok miatt, részben pedig a Dél-kínai-tengeren – a pekingi területi követelések miatt – kialakuló feszültség okán. Mérsékelten feszült ugyanakkor a viszony Washington és Peking között a kibernetikai biztonság és az emberi jogok kínai helyzete miatt.
péntek, 2016. április 1. 20:32
Amerikai sajtójelentések a hivatalos kínai hírügynökséget idézik, amely szerint a kínai államfő nagyon határozottan képviselte a Dél-kínai-tenger vitatott területei fölötti kínai szuverenitás vitathatatlanságát, és reményét fejezte ki, hogy nézeteltéréseiket békésen rendezik.
péntek, 2016. április 1. 20:33
rendezik.
“Peking tiszteletben tartja és óvja más országok nemzetközi jogban rögzített hajózási és légiforgalmi szabadságát, de a hajózás szabadságának ürügyén nem fogad el amerikai akciókat a térségben” – mondta a kétoldalú találkozón Hszi Csin-ping.
Az Obama-Hszi találkozó után a kínai külügyminiszter-helyettes “pozitív, konstruktív és gyümölcsöző” tárgyalásnak minősítette a két elnök megbeszéléseit
10 megjegyzés | 1 / 1 oldal