Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Pintér Lászlóné Erzsi
 

BÉLKŐ szikláin! Az ősz varázslatos szépsége! Bükki Nemzeti Park



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2014. október 17. Nézettség: 394

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2014. október 17. 22:27
E videó elvisz minket a Bükk hegység egyik legvarázslatosabb helyére, Bélkő szikláira! Csodálatos panorámákat látunk, lent Bélapátfalva, a tó és a ciszterci apátság, fent a sziklán az ősz ámulatba ejtő színei, a cserszömörce vöröse a juhar aranysárga lombja...az ég kékje
hétfő, 2014. október 20. 18:50
Kedve Erzsi! Soha nem tudtam volna meg,hol van Bél-kő?Örülök,hogy meghallgattam a videót,elolvastam az általad leírtakat.Így szeretnék a wikipédián keresztül további kiegészítést tenni.
Bél-kő - A Bükk fennsíkot körülölelő sziklasornak az úgynevezett"Kövek vonulatának"meghatározó indító tagja,a Bükk nyugati részén.A hegy fehér sziklái 1oo millió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből.Magasba törő,éles peremű sziklák tövében ritka,védett növények bújnak meg. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény,az országosan csak két másik helyszínről ismert,fokozatosan védett korai szegfű,és a reliktum endemizmus magyarföldi husáng.
A Levágott hegy - A Bél-kő oldalában 1963-ig folyt két mészkőbánya tölcséres művelése,ekkora azonban a bányafal veszélyessé vált,ezért a termelést a hegygerinc tetején folytatták.A felső kőbánya 2oo2-ig a Bélapátfalvai Cementgyár bezárásáig üzemelt.Ezalatt gyakorlatilag legyalulták a Bél-kő tetejét,számítások szerint ma 7 millió köbméter hiányzik a hegyből.
A hegy 55o méter feletti "sapkáját"2oo8 február 15-én védetté nyilvánították.
A hegy eredeti csúcsa áldozatul esett a cementgyártásnak.Azonban egyik épen maradt ormáról fantasztikus panorámában lehet része a túrázónak.Ez egy mesterségesen kialakított orom a csúcsra vezető Bél-kő tanösvény végén. Jól belátható innen a Bélapátfalvát körülvevő dombvidék.A Bükk vonulatai Szarvaskő irányába,a távolban kéklő Mátra,valamint az alattunk elterülő felhagyott felső kőbánya.A tanösvényen visszaindulva pár száz méter után a Bükk északi lejtőit és csúcsait vehetjük szemügyre.Tiszta időben pedig akár a Tisza és a Tátra is látszik innen.2oo3-ban adták át a Bél-kő tanösvényt.
hétfő, 2014. október 20. 21:14
Kedves Árpád !
Örülök ,hogy rátaláltál . Hasznosnak tartom a magyar tájakról szóló ismertetéseket . Általuk sokat megtudhatunk kicsi hazánkról .
Köszönöm a hozzáfűzött kiegészítést .
Üdvözöllek : Erzsi
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal