Birinyi József népzenész

1 videó
Birinyi József népzenész, népzenekutató.
(Több mint húsz történeti és népi hangszeren játszik, népzenegyűjtéssel, kutatással, tanítással, hangszerkészítéssel, koncertezéssel, népzenei, néprajzi filmezéssel foglalkozik, 850 darabból álló népi hangszer gyűjteménye van.)
Három évszázaddal ezelőtt törvénnyel tiltották be a "dorombolást", a dorombbal muzsikálást, mert megrontó hatást tulajdonítottak hangjának és a lányok, asszonyok nem tudtak ellenállni a hangszer csábító énekének. (Fiúk, érdemes jól megtanulni dorombolni!)
A hangszer és a zene a szerelem, a varázslás eszköze. Bárki lehet varázsló, csak méltóvá kell váljon arra, hogy megszólaljon kezében a hangszer! Móra Ferenc a "Kincskereső kisködmön" című mesében írta: a vásárfiaként kapott körtemuzsika csak a jó gyerekeknek szólal meg.
Ezermester apám id. Birinyi András prímás volt, hegedűvel, citerával, szájharmónikával muzsikált, hangszereket készített. Tőle kaptuk eszmélő korunktól Táborfalván testvéremmel a meghatározó élményt, az útravalót a zene, a hangszerek szeretetéhez, a népzene műveléséhez.
A "Népművészet Ifjú Mestere" cím elnyerése után az Országos Filharmónia szólistájaként hangszerbemutató műsorokkal, együtteseim koncertjeivel próbálok tenni azért, hogy "népdalaink ne csak holt kincsek legyenek a láda fenekén". "Elindultam világ útján.." Sevillától Szöulig, Rómától Stockholmig idehaza, határainkon túl, szerte a világban turnézok, gyűjtök, filmezek, tanítok.
Joggal kérdezhetitek: Milyen szerepe lehet ma a népzenének?
Alapprogramként vallom, ismerje meg minden felnövekvő az elődök zenefolklórját, mint műveltségünk, kultúránk, zenei anyanyelvünk alapját. Természetesen nem kötelező, száraz tananyagként, hanem a népzenére jellemző őszinte élménnyel. A katartikus zenei ízek után döntse el ki-ki szabadon, hogy úgy tekint zenehagyományunkra, mint a vitrin mögötti múzeumi tárgyakra, vagy úgy, aminek szerepe lehet mai életünkben. A népzenei "újhullámban", a pávaköri és táncházi mozgalomban több tízezer gyerek és felnőtt, unoka és nagyszülő aktív szórakozása a népzene, a néptánc. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA, a legnagyobb amatőr művészeti szövetség tagságának több mint a felét a népzenészek adják. Kívánom nektek, hogy sikerrel merítsetek ti is a "tiszta forrásból", érezzétek, élvezzétek a múltból fakadó és a jövőben is erőt adó, varázslatos ízeit népzenénknek!

Birinyi József a Mozaik Kiadó Ének-Zene 8. tankönyvében:

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

"Síppal dobbal..." magyar történeti és népi hangszerek



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2014. január 14. Nézettség: 476

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal