Alfred Brendel

24 videó
Osztrák zongorista,születet:Wiesenberg, 1931. január 5.
A családjában nem voltak zenészek. 6 éves volt, amikor a család Zágrábba, majd Grazba költözött, itt éltek a második világháború alatt. A háború utolsó éveiben az akkor 14 éves Brendelt Jugoszláviába küldték lövészárkot ásni. Brendel rendszertelenül járt ugyan zongoraórákra, de ettől eltekintve nem nagyon részesült zenei oktatásban.

A világháború után Brendel zenét szerzett, festett és folytatta a zongorázást. Nem vett több hivatalos zongoraórát, és bár részt vett Edwin Fischer és Eduard Steuermann mesterkurzusain, de nagyrészt autodidakta módon tanult.
Brendel először 17 éves korában, Grazban lépett fel. Az előadóestnek A fúga a zongorairodalomban címet adta. A műsorban nem csak Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms és Liszt Ferenc művei, hanem saját fúgái is szerepeltek. Nem sokkal ezután azonban felhagyott a zeneszerzéssel, hogy teljesen a zongorázásnak szentelje magát. 1949-ben megnyerte a Bolzanóban rendezett Busoni-versenyt. A következő évben Bécsbe költözött. Az utóbbi években Brendel fiatal zongoristákkal, például Paul Lewis-szal és Till Felnerrel is dolgozott. Verseket és zenéről szóló esszéket is ír.

2007-ben bejelentette, hogy 2008. december 18-i bécsi koncertje lesz az utolsó. A búcsúkoncert-körút keretén belül Budapesten is adott három koncertet a Budapesti Fesztiválzenekarral
21 évesen készítette első felvételét, Prokofjev 5. zongoraversenyét. Később három teljes Beethoven-szonátasorozatot is rögzített (egyet a Voxszal, később kettőt a Philips-szel), továbbá Brahms-darabokat (köztük a zongoraversenyeket), Robert Schumann és Franz Schubert-műveket. Ellentétben a legtöbb komolyzenét játszó zongoristával, Brendel a polonézeken kívül csak nagyon kevés Chopin-felvételt készített (ezek azonban érdekes módon elnyerték a kritika tetszését).

Kiváló Mozart játékos, 2006-ban a Mozart-év kapcsán a Magyar Rádió MR3-Bartók Rádiójának Mozart összes művét bemutató sorozatában a legtöbb zongoraverseny az ő felvételéről szólalt meg.

Brendel nagyon sok felvételt készített a Vox lemezkiadó társasággal, de egészen a hetvenes évekig nem kapott más jelentős lemezszerződést, és nem is lépett fel Ausztrián kívül. Az áttörés azután következett be, hogy Brendel Beethoven-szólóestet adott a londoni Queen Elizabeth Hallban. A zongorista ügynökét másnap három fontos lemeztársaság is felhívta. Ebben az időben költözött Londonba, ahol jelenleg is él. Azóta rengeteg lemezt készített, és nagy hírnévre tett szert.

Brendelt ma a német klasszika és a korai romantika (Beethoven, Mozart, Schubert) egyik legelmélyültebb előadójának tartják. Viszonylag kevés 20. századi művet ad elő, Schönberg zongoraversenye azonban általa lett a koncerttermek fontos darabja. Az elmúlt években ízületi gyulladása miatt már nem játssza repertoárjának egyes megerőltető darabjait, például Beethoven Hammerklavier-szonátáját.

Brendel játékát analitikusnak is nevezik. Véleménye szerint a zongoristának tisztelnie kell a zeneszerző szándékát, magamutogatás és a mű túlságosan egyedi interpretációja nélkül. „A zeneszerzőnek, és különösen a darabnak tartozom felelősséggel” – mondta egyszer. Elmondása szerint tanárai közül Edwin Fischer, a pianisták közül Alfred Cortot és Wilhelm Kempff, a karmesterek közül pedig Bruno Walter és Wilhelm Furtwängler voltak rá nagy hatással.

 
ALFRED BRENDEL SPIELT UND ERKLÄRT SCHUBERTS SPÄTE KLAVIERWER
Alban Berg Sonata op. 1 played by Alfred Brendel (1)
Alban Berg Sonata op. 1 played by Alfred Brendel (2)
Alfred Brendel NEC Masterclass November 5, 2009 Part 1a
Alfred Brendel Plays Franz Schubert -Klavierstücke Impromptu, D. 946 No. 1 in E-flat minor
Alfred Brendel plays Bach at the RFH
Alfred Brendel plays Beethoven´s Moonlight sonata (3rd mov)
Alfred Brendel plays Liszt Concerto No. 2 in A major
Alfred Brendel plays Liszt´s sonata in b minor (1/4) (1981)
Beethoven Piano Sonata No.32 Op.111 -1mov(1/3) Alfred Brendel
Brahms / Alfred Brendel, 1973: Piano Concerto No. 1 in D minor, Op. 15 - Rondo (Vinyl LP)
Brendel plays Beethoven Piano Sonata No.1, Op.2 No.1 (1/2)
Brendel plays Liszt´s Hungarian Rhapsody no. 2
Brendel plays Wanderer Fantasie pt.1
David Dubal's 'Conversations with Brendel' (1 of 5)
F. Schubert - Moment Musical Op.94 (D.780) No.1 in C Major - Alfred Brendel
Fischer-Dieskau "Rückblick" from Schuberts 'Winterreise'. Rehearsal with Alfred Brendel (1979)
Liszt - Malediction (Alfred Brendel, Michael Gielen)
Robert Schumann, Koncert na Fortepian i Orkiestrę a-moll Op.54 - Alfred Brendel & LSO
Schubert - Piano Sonata in B Flat Major, D. 960 First Movement (Molto moderato) - Alfred Brendel
Schubert - Piano Sonata in C Minor, D 958 First Movement (Allegro) - Alfred Brendel
[Alfred Brendel] Schubert: Piano Sonata/Fantasie No.18 in G, D.894, Op.78
alfred brendel: man & mask - part i
alfred brendel: man & mask - part viii
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Alfred Brendel plays Liszt Concerto No. 2 in A major



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2013. június 4. Nézettség: 244

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal