Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes

Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes

12 videó
A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes a Rákospalota mellett folyó Szilas patakról kapta a nevét. Az együttes első tagjai olyan helybéli fiatalok közül kerültek ki, akik fontosnak tartották a helyi hagyományok megőrzését és továbbvitelét.
Kezdetben a Gazdakör teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a fiatalok rendszeresen megtarthassák próbáikat és kialakulhasson az együttes magja. A csoport eleinte csak jelentősebb helyi rendezvények alkalmával gyűlt össze, hogy egy-egy tánccal bemutatkozzon, a rendszeres próbák 1997-ben kezdődtek. Ettől kezdve az együttes elsődleges célja immár nemcsak a helyi hagyományok megőrzése, hanem az egyetemes magyar, az egész Kárpát-medence területét felölelő, néptánckultúra elsajátítása, megőrzése és továbbadása lett.
Az eleinte mindössze 10-15 tagot számláló együttes 2002 nyarára 30 fősre duzzadt fel, és jelenleg a gyermek, az ifjúsági, a felnőtt, illetve a hagyományőrző csoporttal együtt már közel 80 aktív táncost számlál. Ezen felül, számos olyan fiatal van, akik bár az aktív munkában már nem vesznek részt, a baráti társaságnak továbbra is részei maradtak, és családos emberként is részt vesznek az együttes által szervezett programok lebonyolításában. A tánccsoport első művészeti vezetője Paár Tibor volt, a budapesti Vasas Művészegyüttes egykori táncosa, majd 2003 és 2007 között Molnár Sándor látta el az együttes vezetői feladatokat. 2005-től kezdve több vendégkoreográfus is segítette a csoport szakmai fejlődését (Könczei Árpád, illetve Albunovics Milán és Tóth Gabriella a Budapest Táncegyüttes egykori táncosai)
2007 őszétől az együttes művészeti vezetője Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, a Magyar Állami Népi Együttes egykori szólótáncosa, akinek célja az együttes szakmai előmenetelének elősegítése, és hírnevének öregbítése a magyarországi amatőr néptáncmozgalomban. A felnőtt és ifjúsági csoportban munkáját Jávor Katalin néptáncpedagógus segíti, a Magyar Állami Népi Együttes női tánckarvezetői asszisztense. A gyermek csoport vezetői Velner Klára és Józsa Tamás néptáncpedagógusok. Az együttes hivatalos nyilvántartásba vételére és egyesületté alakulására 2004-ben került sor, mely 2009 óta közhasznú minősítésű.

Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes (XXV. Kállai Kettős Néptáncfesztivál)
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes - Bácskában
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes- Bukovinai férfitáncok
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes- Busó és Kolo
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes - Fölszállott a páva, második elődöntő
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes- Gyere be, gyere be (bácskai táncok)
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes- Kalocsai táncok
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Rehearsal Performance in Turkey
Szilas Néptáncegyüttes Szekszárdi Fesztivál 2014

 
   

Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: kedd, 2015. március 3. Nézettség: 294

Tetszik